Apie tai „Atostogų parką“ informavo Visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai.

„Atliekant atvejo epidemiologinį tyrimą, susirgęs COVID-19 asmuo informavo, kad Jūsų įstaigoje [t.y. „Atostogų parkas“] lankėsi 2020-03-10 nuo 18.30 iki 21.30 val. pagrindinėje zonoje po stogu, kavinėje po stogu prie baseino, lauko 2-uose šiltuose baseinuose ir „Gintaro“, „Lietuviškoje“ pirtyse ir duše“, – minima oficialiame Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Telšių departamento Plungės skyriaus atsiųstame rašte.

Kaip teigiama vandens pramogų parko išplatintame pranešime spaudai, įstaigos vadovybė apie vaikino lankymąsi pramogų vietoje sužinojo iš žiniasklaidos, kovo 15 d. popietę.

„Kai kurie žiniasklaidos šaltiniai pateikė netikslią ir klaidingą informaciją apie tai, kad koronavirusu (Covid-19) sergantis asmuo „Atostogų parko“ Vandens ir pirčių erdvėje galimai ilsėjosi kovo 11 dieną“, – tikslina įstaigos komunikacijos vadovė Rasa Fedijienė.

Jos teigimu, vos tik pasirodžius informacijai apie didėjančią koronaviruso grėsmę šalyje pramogų kompleksas ėmėsi visų atsargumo priemonių. Jos taikytos ilgiau nei dvi savaites iki informacijos apie užsikrėtusio asmens apsilankymą

„Tik sužinojus apie didėjančią COVID-19 viruso grėsmę – jau daugiau nei dvi savaites – visos sveikatinimo ir gydymo komplekso „Atostogų parkas“ patalpos ir paviršiai dėl lankytojų saugumo buvo papildomai, dažniau nei įprasta, valomi dezinfekcinių savybių turinčiu skysčiu, patalpos papildomai vėdinamos nustatytais intervalais. Visą šį laikotarpį buvo atidžiai laikomasi tuo metu galiojusių Vyriausybės ir SAM nurodymų ir rekomendacijų“, – teigia R. Fedijienė.

Per karantiną – parkas uždarytas

Savaitgalį „Atostogų parko“ tinklapyje buvo paskelbta, kad atsižvelgiant į LR Vyriausybės kovo 14 dieną priimtą sprendimą dėl karantino, sveikatinimo ir gydymo kompleksas laikinai stabdo savo veiklą nuo kovo 16 d. 00.00 val. iki kovo 30 d. 24.00 val.

Įmonė taip pat išplatino pranešimą spaudai, kuriame teigiama, kad nuo kovo 13 dienos „Atostogų parko“ Vandens ir pirčių erdvėje buvo teikiamos tik gydomosios procedūros – lankytojai į baseinus ir pirtis įleidžiami nebuvo.

Anksčiau įmonės atstovai teigė esantys sukrėsti, kad žmonės nesilaiko oficialų nurodymų dėl saviizoliacijos.

„Gerbiame visus sąmoningus žmones, kurie laikosi visų SAM ir Vyriausybės nurodymų ir rekomendacijų, esame sukrėsti žinios, kad kai kurie grįžę iš užsienio šalių jų nesilaiko. Tik atsakingas žmonių elgesys gali padėti suvaldyti COVID-19 viruso plitimą“, – savaitgalį pabrėžė įmonės atstovai.

Svarsto atsekti užsikrėtusiųjų maršrutus

Delfi primena, kad Lietuvos vyriausybė svarsto galimybę panaudojant mobiliųjų telefonų informacija bandyti atsekti naujuoju koronavirusu užsikrėtusių žmonių kelionių maršrutus.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pranešė, jog duomenys bus perduoti technologijų specialistams.

„Šiandien kaip tik kalbėjau ir su (verslininku) Vladu Lašu, ir su technologijų žinovais, kad iš viso mes duosime tuos telefonų numerius ir paprašysime, kad jie bendrai atsektų maršrutus, nes, pasirodo, dalis žmonių net ir nepasakė, kur jie buvo, kai ko mes ir nežinome, kur jie vaikštinėjo“, – LRT televizijos laidoje „LRT Forumas“ pirmadienio vakarą sakė A. Veryga.

„Jie ieško tokio sprendimo, kurį mes galėsime parodyti, kur tas judėjimas buvo“, – pridūrė jis.

Verslininkas Vladas Lašas BNS sakė, jog ruošiamasi per atstumą surengti hakatoną, ieškant technologinių sprendimų kovai su koronavirusu, taip pat ir padedančių nustatyti asmens judėjimo trajektorijas bei galimus kontaktus.

Jis pabrėžė, kad dabar ypač svarbu susitelkti, nes neapdairiai pasielgęs vienas situacijos rimtumo nesuprantantis žmogus gali pražudyti daug savo aplinkos žmonių.

„Valstybė turi teisę ir technologines galimybes tokiomis ekstremaliomis situacijomis įjungti svertus ir padėti – neskelbiant tų pacientų, kurie yra užsikrėtę tuo virusu, jiems patiems jau yra sunku atgaminti, kur jie buvo.

Technologijos šiuolaikinės, taip, kaip tą taikė ir Singapūras, jos leidžia neblogai nustatyti tą paskutinių kelių dienų maršrutą, kada jie net ir nežinodami, kad jie yra viruso nešiotojai, jie galėjo judėti ir taip, neskelbiant to žmogaus vardo, galima suprasti, kuriose vietose galėjo įvykti kontaktas“, – pasakojo verslininkas.