Į šį sąrašą iki šiol patekdavo sveikatos priežiūros darbuotojai, dabar siūloma įtraukti ir uosto darbuotojus, higienos specialistus ir kitas specialybes.

Įstatymą planuojama priimti ypatingos skubos tvarka popietiniame posėdyje.

„Pagal dabar galiojantį teisinį reglamentavimą, esant tokiai situacijai, kai valdoma ypač pavojinga infekcinė liga, tik medicinos arba sveikatos priežiūros darbuotojams numatytos papildomos garantijos“, – pristatydamas projektą sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Tuo metu jau dabar stabdant koronaviruso plitimą medikai pasitelkia kitų sričių darbuotojus.

„Siūlome išplėsti ratą darbuotojų, kuriems būtų taikomos socialinės garantijos“, – teigė ministras.

Aiškinamajame rašte nurodoma, kad likviduojant ypač pavojingas ligas užkrečiamųjų ligų židiniuose būtina pasitelkti ne tik sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojus, bet ir, pavyzdžiui, uosto darbuotojus, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistus, higienos specialistus, kitus.

Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymas numato, kad ypač pavojingų užkrečiamųjų ligų židiniuose dirbantys žmonės draudžiami darbingumo netekimo atvejams. Darbuotojui mirus nuo tos užkrečiamosios ligos atliekant pareigas, jo sutuoktiniui, vaikams, įvaikiams mokama speciali kompensacija, pats mirusysis laidojamas valstybės lėšomis.

Įstatymas taip pat garantuoja, kad ligos židinyje dirbusiam specialistui netekus dalies sveikatos ir darbingumo, neatsižvelgiant į draudimo išmokas, išmokama nuo vienų iki penkerių metų darbo užmokesčio dydžio kompensacija.

A. Veryga informavo, kad trečiadienį planuoja koronavirusą COVID-19 įtraukti į ypač pavojingų ligų sąrašą. Jame šiuo metu yra šešios ligos, tokios kaip maras, cholera, ebolos virusas, raupai.