Tokiu būdu, anot Finansų ministerijos, esant nepakankamam valstybės biudžeto pajamų surinkimui, bus suteikta teisė Vyriausybei pasiskolinti didesnių sumų, užtikrinant savalaikį biudžeto išlaidų finansavimą, valstybės skolos refinansavimą ir valstybės piniginių išteklių srautų subalansavimą, išlaidų, susijusių su ekstremaliųjų situacijų likvidavimu ir jų padarinių šalinimu, padengimą.

Finansų ministro Viliaus Šapokos teigimu, manoma, kad virusas bus suvaldytas pirmąjį šių metų pusmetį.

„Mūsų ekonomikos šiuo metu pasirengimas atlaikyti tuos šokus yra tikrai kitoks nei prieš dešimtmetį. Kalbant apie tai, ar reikės papildomai peržiūrėti, tikrai neatmesčiau tokio varianto, nes bazinis scenarijus, kad virusas bus suvaldytas pirmąjį pusmetį. Jei įsijungia kiti scenarijai, reikės imtis ir kitų papildomų priemonių“, – Seimo posėdyje sakė V. Šapoka.

Anot parlamentaro Mykolo Majausko, už kiekvieną savaitę dėl atidėtų mokesčių dėl karantino valstybė gali prarasti 300 mln. eurų.

Taip pat siūloma padidinti garantijų institucijų prisiimtų įsipareigojimų pagal garantijas limitą nuo 267 mln. eurų iki 768 mln. eurų. Tokiu būdu garantijų institucijoms bus sudaryta galimybė labiau prisidėti prie verslo subjektų, susidūrusių su apyvartinių lėšų trūkumu, kreditavimo skatinimo.

Nustatomas naujas valstybės garantijų limitas dėl paskolų, naudojamų ekstremaliųjų situacijų paveiktos ekonomikos skatinimo tikslams įgyvendinti ir likvidumui didinti. Bendra tokių įsipareigojimų, prisiimtų 2020 metais, suma vienu metu negalės viršyti 500 mln. eurų.

Už šiuos siūlymus Seimas dar turės galutinai pritarti antradienio vakariniame posėdyje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)