„Tyrimų apimtis reikia plėsti. Mes matome, kad tose šalyse, kur jie buvo išplėsti, pavyzdžiui, Pietų Korėja, jie pasiteisino, buvo identifikuojama daug sergančiųjų, paskui padėtis susikontroliavo, jie izoliavosi namuose ir tai sumažino tos epidemijos mastus.

Čia turbūt nėra klausimo – tuos atvejus reikia tirti. Mes girdėjome ir ministro patikinimus, kad tos apimtys bus išplečiamos jau šią savaitę, bet, be abejo, tai yra sudėtingas logistinis uždavinys, sudėtingas medicininis uždavinys, tam reikia tinkamai pasiruošti, kad nebūtų tas virusas paskleidžiamas plačiau“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė S. Krėpšta.

Prezidentūros atstovas teigė, kad nėra didelio skirtumo, ar tyrimai atliekami centralizuotai, ar ne, esminis dalykas, pasak jo, kad tyrimų apimtys plėstųsi.

„Turbūt nėra esminis klausimas, ar procesas yra centralizuotas, ar decentralizuotas, ar pasirenkama kita valdymo forma. Esminis dalykas, kad tyrimų apimtys plėstųsi, kad tie tyrimai būtų atliekama saugiai ir kad žmonės greitai sužinotų atsakymus, ir neišplėstų šio viruso paplitimo tarp kitų sveikų žmonių“, – sakė jis.

„Pagrindinis dalykas, kad visas mechanizmas vyktų efektyviai. Labai svarbu, kad nesusidarytų tam tikri kamščiai (...). Viskas turi būti labai apgalvota“, – pridūrė R. Krėpšta.

Taip pat prezidento patarėjas akcentavo, kad šiuo kriziniu laikotarpiu ryškėja sveikatos sistemos neefektyvumas.

„Sveikatos sistema, kaip, pavyzdžiui, ir švietimo sistema nėra reformuota ir ji nėra efektyvi. Būtent tokiomis krizinėmis situacijomis pasimato, kas yra kas (...). Jei būtume įvykdę tam tikras reformas prieš porą metų ir turėtume efektyvias sistemas, gerai finansuotas, tą krizinį laikotarpį vadybine prasme turbūt būtume išgyvenę sklandžiau. Dabar situacija yra tokia, kokia yra“, – laidoje teigė S. Krėpšta.

Lietuvoje šiuo metu patvirtinta 18 COVID-19 atvejų. Visi jie – įvežtiniai. Pirmoji pacientė jau pasveikusi ir išleista namo, primena ELTA.