Dar savaitės pradžioje N. Bunkė ėmė siūti stilizuotas kaukes sau ir savo šeimai. Jose dainininkė padarė specialią kišenėlę, kuri skirta vienkartinėms nosinaitėms pasikeisti.

„Kadangi apsauginių kaukių daug nėra, bent jau bandykime saugotis taip – mano patarimas toks“, – instagrame su savo sekėjais bendravo moteris.

Natalija taip pat pridūrė, kad jos pasiūta kaukė lengvai išskalbiama ir vėl dėvima.

„Pasisiūk kaukę pats! Iškarpą ištobulinau, stenkis tą pusę, kuri liečiasi su veidu, daryti kuo švelnesnę.

Tau tiks medvilnė, kokia sena maikutė (jei neturi audinio). Dėkite kuo daugiau sluoksnių, bet kad būtų įmanoma kvėpuot“, – teigė ji.

Netrukus dalis dainininkės sekėjų ėmė jai rašyti, kad apsauginės kaukės reikalingos tik sergantiems žmonėms arba medikams. Tą žino ir pati N. Bunkė, tačiau moteris sako besijaučianti su ja kiek saugesnė.

„Suprantu, kad kaukės skirtos labiau sergantiems, bet, žinote, aš eidama į parduotuvę ją tikrai užsidėsiu. Jeigu bent 3, 2 ar net 1 proc. galiu save apsaugoti – aš ją užsidėsiu. Tai nerašykite man piktų žinučių, kad jos visiškai neapsaugo“, – instagrame kalbėjo Natalija.

„Gal vis dėlto saugokimės kaip išmanome, saugokime savo šeimas, kaip mums atrodo tinkamiausia. Jei yra bent mažytis procentas, kad mane ta kaukė apsaugos, aš pamėginsiu. Jūsų teisė spręsti, aš juk jų nepardavinėju“, – pridūrė moteris.

Be to, dainininkė atskleidė, kad tokia kaukė ją apsaugo ir nuo nevalingo veido lietimo.

„Ji yra labiau tam, kad nečiupinėčiau veido nešvariomis rankomis, kai mes išeiname į gatvę <...> Kai yra kaukė, to nedarysi. Tiesiog pagalvokite sąmoningai, kam to nereikia, tiesiog praskipinkit (praleiskite)“, – socialiniame tinkle kalbėjo dainininkė.

N. Bunkė nėra vienintelė, kuri ėmė kurti kaukes pati – šia idėja taip pat susižavėjo papuošalų kūrėja Elvyra Monginienė, drabužių kūrėja Audronė Bunikienė ir dizaineris Robertas Kalinkinas. Vardinės ir stilizuotos kaukės ar respiratoriai sulaukia vis daugiau dėmesio ir pretenduoja tapti nauja verslo niša, tačiau kiek toks aksesuaras mus iš tiesų gali apsaugoti?

„Patikimą apsaugą nuo virusų ir kitų mikroorganizmų gali suteikti tik respiratoriai, kurie yra įteisinti Lietuvoje kaip biocidiniai produktai. Medicininės kaukės, kurios dėvimos sloguojant ir kosint, kad į aplinką nepatektų lašelių, taip pat turi būti atitinkamai įteisintos. Namuose pasigamintų priemonių nauda, poveikis ir veiksmingumas nėra žinomi, todėl niekas negali duoti jokių garantijų, kad jos nuo ko nors gali apsaugoti“, – Delfi teigė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė, Kokybės vadybos ir komunikacijos skyriaus patarėja Lina Grinytė-Jauniškienė.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena, dėvėti medicininę kaukę reikia, jei kosėjate ar čiaudėjate, karščiuojate, sunkiai kvėpuojate tam, kad apsaugotumėte sveikus. Jei šių simptomų neturite, dėvėti medicininės kaukės nereikia.

ULAC epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėjos gydytojos Galinos Zagrebnevienės teigimu, medicininių kaukių dėvėjimas, kai nėra indikacijų, sukelia klaidingą saugumo jausmą, kuomet gali būti pamirštos kitos svarbios prevencijos priemonės, tokios kaip rankų higiena. Be to, netaisyklingas kaukių dėvėjimas gali sumažinti jos veiksmingumą.

Medicininės kaukės veiksmingos tik tuo atveju, kai jos taisyklingai naudojamos kartu su kitomis prevencinėmis priemonėmis: dažnu rankų plovimu su muilu ir vandeniu ar rankų dezinfekavimu alkoholiniu antiseptiku.

Jei medicininės kaukės yra dėvimos, ULAC medikai pataria, kaip tinkamai jas naudoti:

  • prieš uždėdami kaukę, nusiplaukite rankas su vandeniu ir muilu arba dezinfekuokite su alkoholiniu rankų antiseptiku;
  • kaukę reikia užsidėti kruopščiai, kad pilnai dengtų burną ir nosį ir surišti taip, kad tarp kaukės ir veido būtų kuo mažiau tarpų;
  • dėvėdami kaukę, nelieskite jos rankomis;
  • nusiimdami kaukę nelieskite rankomis pačios kaukės, tik raštelius;
  • nusiėmus kaukę arba ją palietus, nusiplaukite rankas;
  • pakeiskite kaukę nauja kuomet dėvima tampa drėgna;
  • vienkartinių kaukių pakartotinai nenaudokite;
  • panaudotas vienkartines kaukes po kiekvieno naudojimo išmeskite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (233)