„Laikinai įvedami apribojimai dėl notarų, antstolių darbo. Nors civilinių santuokų ceremonijų neatsisakome, tačiau jos vyks laikantis tam tikrų saugumo priemonių“, – Teisingumo ministerijos išplatintame pranešime cituojamas ministras Elvinas Jankevičius.

Karantino metu registruojant santuoką bus ribojamas dalyvaujančių ceremonijoje asmenų skaičius. Joje galės dalyvauti 5 asmenys (įskaitant jaunavedžius bei liudytojus). Šios ceremonijos vyks laikantis būtinų saugumo priemonių, patalpos bus vėdinamos ir dezinfekuojamos. Tarp ceremonijų bus daromos didesnės pertraukos.

Be to, pirmadienį teisingumo ministras pasirašė įsakymą, kad esant karantinui, notarų biurai nedirbs, nebus atliekami jokie notariniai veiksmai. Tačiau su notarais bus galima susisiekti telefonu ar elektroniniu paštu.

Šiuo laikotarpiu asmenys su antstoliais galės bendrauti tik nuotoliniu būdu: telefonu ar elektroniniu paštu. Visi šie apribojimai galios dvi savaites. Po to jie gali būti pratęsti.

Poveikis neabejotinai bus

„Bandome rasti atsakymą, kaip elgtis“, – „Delfi“ komentavo Lietuvos Notarų rūmų atstovas viešiesiems ryšiams Aleksandras Matonis.

Anot jo, situacija neįprasta, mat pirmą kartą per 30 metų notarai negali vykdyti savo veiklos.

„Lietuvoje notariniai veiksmai nuotoliniu būdu neatliekami, todėl dar bandome rasti atsakymą, kaip elgtis“, – sakė pašnekovas, pataręs tiems, kurie savo procedūras gali atidėti, susisiekti su notarais ir susitarti dėl susitikimų vėlesnėmis datomis.

Jis neslėpė, kad sumaišties vargu ar pavyks išvengti, mat notarai yra visų verslo ir civilinių procesų centre. Toks veiklos draudimas yra neįprastas ir, anot jo, neabejotinai turės poveikį įvairiems procesams.

„Žinia, valstybė prisiima atsakomybę už tai, kas vyksta, todėl, pavyzdžiui, jeigu žmogui baigiasi terminas paveldėjimo procesams užbaigti, tas terminas greičiausiai gali būti pratęstas“, – svarstė A. Matonis.

Pašnekovas akcentavo, kad kitaip, nei nurodyta Teisingumo ministerijos, notarai elgtis negali, ir pabrėžė, kad dar praėjusią savaitę, kai nebuvo kalbos apie karantiną, buvo išplatintos instrukcijos notarams, kaip užsitikrinti savo ir aplinkinių saugumą.

Paklaustas, ar gali būti taip, kad dėl kilusios sumaišties draudimas dirbti notarų biurams bus atšauktas, A. Matonis tikino, kad tokį sprendimą gali priimti tik Teisingumo ministerija.

Prašo kantrybės

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius „Delfi“ komentavo, kad karantino ir koronaviruso plitimo laikotarpiu stengiamasi iki minimumo apriboti tiesioginius kontaktus, todėl notarams išimčių daryti negalima.

„Jie savo darbe tiesiogiai bendrauja su klientais. Be to, tokią iniciatyvą – laikinai suspenduoti notarų paslaugų teikimą – išreiškė ir Notarų rūmai. Noriu paprašyti visų kantrybės ir supratimo“, – pastebėjo ministras.

E. Jankevičius pabrėžė, kad paskelbtas karantino režimas koreguoja daugelį iki šiol veikusių taisyklių ir terminų. Ne išimtis – ir notarų veikla. Ministras akcentavo, kad imtasi priemonių, užtikrinsiančių ir būtinus veiksmus, ir asmenų saugumą, o ieškant sprendimų bus bendradarbiaujama su Notarų rūmais, bankais, verslu ir kitomis institucijomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (161)