„Maxima“ dirbs trumpiau

Prekybos centras „Maxima“ pranešė, jog dėl karantino ir koronaviruso trumpins parduotuvių darbo laiką. Pokyčiai įsigalioja jau nuo kovo 16-osios, pirmadienio.

„Nuo kovo 16 dienos visos mūsų tinklo parduotuvės Lietuvoje dirbs nuo 9 val. ryto iki 20 val. vakaro. Tokia tvarka tęsis iki šiuo metu numatomos karantino pabaigos kovo 30-ąją“, – sako Irtautė Ščerbavičienė, „Maximos“ operacijų vadovė.

Klientai, pabrėžė prekybos tinklas, turėtų parduotuvėse dezinfekuoti rankas, naudoti vienkartines pirštines. Jas galima rasti prie pirkinių vežimėlių ir krepšelių. Be to, pirkėjų prašoma kiek įmanoma naudotis savitarnos kasomis ir vengti kontakto su kasininkais, išlaikyti atstumą nuo kitų parduotuvės klientų. Galiausiai klientai raginami rinktis elektroninės prekybos galimybę ir taip sumažinti kontaktų skaičių su žmonėmis.

Pabrėžiama, kad įprastos kasos dezinfekuojamos kas tris valandas, savitarnos – kas valandą. Dezinfekciniu skysčiu rankoms aprūpinti ir parduotuvėse dirbantys kasininkai.

Įvairūs paviršiai parduotuvėse, pavyzdžiui, krepšeliai, vežimėliai, rankenos, kortelių skaitytuvai yra dezinfekuojami penkis kartus per dieną. Kelis kartus per dieną valomi ir parduotuvių tualetai.

„Norfa“ pirmiausia įvertins srautus

Darius Ryliškis, prekybos tinklo „Norfa“ atstovas spaudai, pabrėžė, kad dėl paskelbto karantino kol kas parduotuvių darbo laikas nebus keičiamas.

„Žiūrėsime į situaciją, vertinsime žmonių srautus ir tuomet spręsime, ar reikia pokyčių. Tačiau kol kas – žmonės galės ateiti apsipirkti taip, kaip jie įpratę“, – „Delfi“ komentavo jis.

Anot D. Ryliškio, kol kas neplanuojama, kad klientai prie kasų būtų aptarnaujami su kaukėmis, tačiau parduotuvėse yra įvesto papildomos saugos priemonės. Pavyzdžiui, parduotuvėse veikia papildomas intensyvus vėdinimas, vežimėlių ir krepšių prekėms rankenos, taip pat durų rankenos sistemingai dezinfekuojamos specialiu skysčiu, prie įėjimų į prekybos sales pirkėjai gali rasti dezinfekcinio skysčio, taip pat plastikinių vienkartinių pirštinių. Be to, ir kasose darbuotojai mūvi tokias pirštines, turi dezinfekcinio skysčio ir juo naudojasi.

Gyventojai iš parduotuvių šluoja prekes

Darbo laiką trumpins ir „Lidl“

Anksčiau prekybos tinklas „Lidl“ teigė, kad dar nėra apsisprendęs dėl darbo laiko trumpinimo, tačiau vėliau išplatino pranešimą, kuriame teigė trupinsiąs parduotuvių darbo laiką.

Išanalizavęs pastarųjų dienų pirkėjų srautus ir atsižvelgdamas į padidėjusį krūvį parduotuvių darbuotojams, prekybos tinklas „Lidl“ nuo rytojaus, kovo 17 d., trumpins parduotuvių darbo laiką.
Nuo šios dienos iki planuojamos karantino pabaigos kovo 30 d., visos „Lidl“ parduotuvės visoje Lietuvoje veiks nuo 9 val. ryto iki 20 val. vakaro. Tikime, kad šis sprendimas nesudarys didelių nepatogumų klientams ir sudarys sąlygas darbuotojams dar geriau juos aptarnauti, rašoma vėliau išplatintame pranešime.

Valdas Lopeta, prekybos tinklo „Lidl Lietuva“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas, anksčiau „Delfi“ akcentavo, kad jau prieš kelias savaites imtasi papildomų priemonių, siekiant užtikrinti darbuotojų ir pirkėjų saugumą.

„Aprūpinome darbuotojus papildomomis rankų dezinfekcijos priemonėmis, kelis kartus dažniau dezinfekuojame įvairius paviršius parduotuvėse, parengėme informacinius pranešimus apie higienos laikymąsi tiek darbuotojams, tiek pirkėjams. Lanksčiai dėliojame darbo grafikus, kad nekiltų rūpesčių darbuotojams, namuose turintiems mažamečių vaikų“, – kalbėjo specialistas.

Jis pabrėžė ir tai, kad prie taromatų įrengtos kriauklės su muilu arba dezinfekanto dozatoriais, tad pirkėjai kviečiami naudotis šitomis priemonėmis. Be to, artimiausiu metu atsiras papildomos stotelės prekių vežimėlių rankenoms dezinfekuoti.

„Iki“ dirbs iki 20 val.

Prekybos tinklas „Iki“ informavo, kad nuo kovo 16-osios parduotuvės dirbs iki 20 valandos. Šitaip siekiama suvaldyti darbo krūvius darbuotojams.

Pasak Indrės Baltrušaitienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šiomis dienomis darbuotojai jaučia padidėjusį darbo krūvį dėl gerokai išaugusių pirkėjų srautų, o siekiant išvengti būtinų prekių stygiaus ir užtikrinti pakankamą jų kiekį, esamai situacijai buvo ruoštasi iš anksto.

„Mūsų darbuotojai atlieka milžinišką darbą, kad pirkėjai galėtų apsipirkti pagal savo poreikius, todėl kuriam laikui trumpiname parduotuvių darbo laiką, taip pat ieškome papildomų rankų. Esame padidinę tam tikrų produktų užsakomus kiekius, bendradarbiaudami su tiekėjais dedame visas pastangas, kad pirkėjai būtų aprūpinti būtiniausiais maisto produktais. Tačiau prašome ir pirkėjų supratingumo, jei ne visada operatyviai pavyksta papildyti lentynas“, – sako I. Baltrušaitienė.

Pasak jos, didžiojoje dalyje parduotuvių yra dozatoriai su dezinfekciniu skysčiu pirkėjams, reguliariai dezinfekuojami paviršiai, darbuotojai aprūpinti vienkartinėmis pirštinėmis, kiekvienoje kasoje yra atsirado dezinfekcinio skysčio dozatoriai kasininkams. Be to, vienakartinėmis pirštinėmis skatinami naudotis ir pirkėjai.

Pasak jos, nors už visuomenės sveikatą atsakingų institucijų rekomendacijose nurodoma, kad medicininės veido kaukės nesulaiko viruso ir nuo jo neapsaugo, kai kurie „Iki“ parduotuvių darbuotojai yra išreiškę norą jas dėvėti.

„Mūsų darbuotojai šiuo laikotarpiu atlieka itin svarbų darbą, todėl juos girdime ir norintiems dėvėti kaukes leisime tai daryti. Mūsų tikslas yra suteikti būtinas priemones siekiant užtikrinti tiek jų, tiek pirkėjų saugumą. Tad darbuotojai, kurie jaučiasi saugiau dėvėdami medicinines kaukes, galės tai daryti“, - sako „Iki“ komunikacijos vadovė.

Karantino laikotarpiu prekybos tinklo „Iki“ parduotuvės dirbs 8.00–20.00 val.

„Rimi“ keičia laiką

Apie darbo laiko pokyčius pranešė ir „Rimi“ prekybos tinklas. Darbo laiką prekybos tinklas trumpina nuo rytojaus, kovo 17 d. „Rimi“ prekybos centrai, kol šalyje įvestas karantino režimas, visomis savaitės dienomis, įskaitant savaitgalius, dirbs nuo 9 iki 20 val. Po vieną parduotuvę Vilniuje (Šiaurės miestelyje), Kaune (pirkinių centre „Savas“) ir Klaipėdoje (prekybos centre „Arena“) dirbs budėjimo režimu – nuo 8 iki 22 val.

„Ekstremalioje situacijoje, su kuria susiduria visas pasaulis ir tuo pačiu Lietuva, puikiai suprantame, kokia atsakomybė gula ant mūsų, prekybininkų pečių. Turime pasirūpinti mūsų darbuotojais, jog jie liktų sveiki ir galėtų užtikrinti nenutrūkstamą prekių tiekimą ir pardavimą gyventojams“, – sako „Rimi Lietuva“ generalinis direktorius Giedrius Bandzevičius.

Pranešime rašoma, kad „Rimi“ tinklo parduotuvėse sustiprintas ventiliatorių darbas ir padidinta oro cirkuliacija, uždaryti visi „Rimi“ esantys atviri šviežių salotų ir sušių barai, o įsigaliojus karantinui uždarytos „Rimi“ įrengtos kavinės, kavos ir kitos zonos, kuriose pirkėjai iki šiol galėjo patys pasiimti nefasuotų produktų ir vietoje juos suvartoti.

Tai pat keičiamas „Rimi“ kepyklų asortimentas, jog pirkėjams jis galėtų būti pateiktas tik uždarose lentynose arba supakuotas pačioje kepykloje, ribojama prekyba nefasuotais produktais – sausainiais, saldainiais, lukštentais riešutais ir pan., išskyrus tuos produktus, kurie prieš vartojimą turi būti termiškai apdoroti (šviežia mėsa, žuvis) arba nuplauti (vaisiai, daržovės).

„Atsiskaitant už prekes pirkėjus taip pat raginame rinktis atsiskaitymą mokėjimo kortele, ne grynaisiais pinigais, laukiant eilėse – laikytis saugaus, bent vieno metro, atstumo“, – sako Giedrius Bandzevičius.

Primenama, kad siekdama užtikrinti gyventojams būtinų prekių prieinamumą, „Rimi Lietuva“ anksčiau nei planavo pradėjo vykdyti elektroninę prekybą. „Rimi.lt“ e-parduotuvės pirkėjams Vilniaus mieste prekės nemokamai pristatomos į namus arba jie gali patys jas atsiimti patogiu laiku tam skirtose vietose, įrengtose „Rimi“ parduotuvėse Vilniuje. Sutrumpėjus jų darbo laikui, niekas nesikeičia elektroninės parduotuvės pirkėjams – pasirinkę atsiimti prekes ir toliau galės patogiai tai padaryti „Rimi“, esančiose Kedrų gatvėje ir prekybos ir laisvalaikio centre „Panorama“.

Prekybininkai: protingai planuokite apsipirkimų grafiką

Lietuvos prekybos įmonių asociacija šiandien išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad dedamos pastangos užtikrinti prekių kiekį.

„Bendradarbiaujame su Vyriausybe ir tiekėjais, kad prekės kuo greičiau pasiektų sandėlius ir atsidurtų lentynose. Internetinės parduotuvės taip pat dirba pilnu pajėgumu, kad kuo greičiau Jums pristatytų reikiamus produktus. Todėl prašome Jūsų supratingumo, jei dėl itin išaugusios paklausos nespėjame tuoj pat užpildyti lentynų ar pristatyti užsakymų.

Mes dėkojame visiems mūsų kolegoms parduotuvėse ir tiekimo padaliniuose, kurie dieną ir naktį dirba tam, kad Lietuvoje netrūktų maisto produktų“, – rašoma pranešime spaudai.

Taip pat teigiama, kad šiuo metu reikia visų pagalbos ir abipusio bendradarbiavimo.

„Tik visi kartu, rūpindamiesi vieni kitais, galime įveikti koronaviruso (COVID-19) keliamus iššūkius mūsų visuomenei. Savo pirkėjų prašome būti atsakingais ir nepasiduoti panikos bangai apsipirkinėjant. Suprantame Jūsų susirūpinimą, tačiau perteklinis pirkimas sukelia sunkumus visai visuomenei.

Todėl raginame Jus išlikti ramiais ir sąmoningais, protingai planuoti savo apsipirkimų grafiką, nesilankyti parduotuvėse per dažnai ar be pagrįstos priežasties. Raginame Jus neiti į parduotuves, jei jaučiate peršalimo simptomus, laikytis rekomenduojamo (bent vieno metro atstumo) tarp pirkėjų ir darbuotojų – ir taip apsaugoti vieni kitus ir parduotuvės personalą, kuris šiuo metu dirba padidintu pajėgumu.

Mes ir toliau imsimės visų įmanomų priemonių užtikrinti, kad maisto tiekimo grandinė veiktų įprasta tvarka ir be sutrikimų“, – rašoma pranešime spaudai.

„Delfi“ primena, kad nuo kovo 16-osios, pirmadienio, Lietuvoje paskelbtas karantinas iki kovo 30 d. Karantino metu uždaromos visos kultūros, laisvalaikio, sporto ir pramogų įstaigos. Taip pat uždrausta prekyba parduotuvėse, išskyrus maisto prekių parduotuves, vaistines, specializduotas veterinarijos vaistines, maisto produktais prekiaujančius turgus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)