„Mes turime didelį srautą pacientų. Galbūt šiandien problema iškilo todėl, kad pirminiai sveikatos centrai, šeimos gydytojai, neteikia apžiūros, ir, parašę laišką, kad gali dirbti nuotoliniu būdu, pacientus pradėjo siųsti mums. Mes tiesiog nepajėgiame priimti tokio karščiuojančių vaikų srauto.

Tuo labiau kad jauni tėvai stengiasi nuslėpti informaciją, jog jie yra keliavę po tam tikras šalis. Kartais mums net meluoja, kad niekur nebuvo išvykę, o atveža karščiuojančius vaikus“, – sakė V. Žalimas.

Ligoninės vadovas kviečia žmones būti sąmoningus ir nemeluoti gydytojams.

„Problema ta, kad jie ne tik savo vaikus gali nuskriausti, bet ir aplinkinius, ir mūsų personalą, kuris yra tikrai garbaus amžiaus“, – sakė V. Žalimas.

Nuo pirmadienį Klaipėdos vaikų ligoninėje sustabdyta planinė hospitalizacija, o nuo antradienio stabdoma ir planinė pacientų konsultacija.

Universitetinėje ligoninėje – 30 užimtų palatų

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis pasakojo, kad dėl viruso jų ligoninėje užimta 30 palatų. Trims pacientams viruso diagnozė patvirtinta, kiti laukia rezultatų.

„Sergančiųjų būklė patenkinama“, – sakė V. Janušonis.

Pasak universitetinės ligoninės vadovo, šiuo metu pacientai, kurie serga arba kuriems įtariamas koronavirusas, guldomi po vieną į palatą. Nebent tai yra šeima, tuomet pacientai rezultatų laukia visi vienoje palatoje. Tokių atvejų ligoninė jau turėjo.

„Buvo, rodos, penkios šeimos – ir su vienu, ir su dviem vaikais. Buvo užsieniečių šeima su dviem vaikais. Kadangi jie yra visi bendravę (turimi mintyje šeimos nariai – „Delfi“), tai buvo vienoje palatoje“, – sakė V. Janušonis.

Pasak ligoninės vadovo, yra buvę du atvejai, kai skyrius buvo pilnas, tada į palatą trumpam laikui guldyta ne po vieną pacientą. Buvo laikomasi saugumo reikalavimų – pacientai dėvėjo kaukes, jie turėjo laikytis dviejų metrų atstumo.

„Ateityje taip gali būti, šitaip yra ir kitose šalyse“, – sakė V. Janušonis.

Šiuo metu priemonių netrūksta, bet rezervų neturi

Universitetinės ligoninės vadovas sakė, kad kol kas jiems personalo ir apsaugos priemonių netrūksta, bet rezervų jie taip pat neturi. V. Janušonio teigimu, reikėtų įvairių priemonių – vožtuvinių kaukių, bachilų, chalatų, kepuraičių.

Ligoninė siekia galimybės pati atlikti testus. Pasak direktoriaus, jei tokia galimybė atsirastų, tada atsakymus laukiantys pacientai galėtų gauti greičiau.

„Mes negalime paleisti pacientų, o galėtume, jeigu jie sveiki, greičiau paleisti. Jie galėtų vykti į namus izoliuotis. Laikas padaugėja iki trijų kartų“, – sakė V. Janušonis