Pirmas dalykas – nuo COVID-19 pasislėpti nepavyks. Pandemija ne be reikalo yra pandemija – SARS-CoV2 jau pasiekė didžiąją dalį žmonijos ir jau tapo realybe, nuo kurios pabėgti nebeįmanoma.
Rokas Tamošauskas

Kiekvienas iš mūsų jau esame mintyse apžaidę visus įmanomus savo reakcijų ir veiksmų scenarijus: kad mums pavyks išvengti užkrato, kad mes sirgsime lengva forma, kad pasveiksime; garantuoju, esate galvoję ir apie tai, kas gi bus jeigu susirgsite rimčiau ir jus prireiks hospitalizuoti; žinoma, kad galvojote ir apie savo vaikus, apie savo vyresnio amžiaus tėvus ar senelius, apie jums artimus lėtinėmis ligomis segančius žmones – kaip bus jiems, ar jiems pavyks susitvarkyti su šiuo virusu; neabejoju, kad jums kilo visokių minčių – ar geriau virusu persirgti kuo greičiau, ar priešingai – prie nieko nebesiliesti, visur dėvėti kaukę, nuo viso to bėgti į pasaulio kraštą, į negyvenamą salą, į kaimą, į bunkerį su filtruoto oro generatoriumi…

Kol kas šiam virusui nėra imuniteto nė vienoje šalyje, nė vienoje visuomenėje, todėl juo užsikrečia ir serga daug žmonių. Apie 20 proc. iš visų susirgusių serga gana sunkiai ir jiems reikalingas gydymas ligoninėje. 80 proc. gi perserga nesunkia forma, o dar daugiau, galbūt, iš viso neserga ir išlieka besimptomiais nešiotojais.

Kuo daugiau žmonių persirgs ir įgis imunitetą, tuo mažiau jų apkrėsti pavyks naujai susirgusiems, ir, galiausiai, virusas turės atsitraukti. Jis, ko gero, neišnyks visai, ir taps dar vienu daugiau ar mažiau nemaloniu nuolatiniu žmonijos palydovu.
Kuo daugiau žmonių persirgs ir įgis imunitetą, tuo mažiau jų apkrėsti pavyks naujai susirgusiems, ir, galiausiai, virusas turės atsitraukti. Jis, ko gero, neišnyks visai, ir taps dar vienu daugiau ar mažiau nemaloniu nuolatiniu žmonijos palydovu.
Rokas Tamošauskas

Ar jis mutuos tiek, kad susidaręs imuninis atsakas būtų nebeadekvatus, tuo sukeliant pakartotines epidemijas – pagrįsto atsakymo į tai dar nėra. Kai kurie paskelbti duomenys apie pakartotiną SARS-Cov2 reinfekciją neatlaikė kritikos, autoriai turėjo atšaukti straipsnį. Kaip ir kitų virusinių infekcijų atveju, tikėtina, kad ligoniai atkrito dėl bakterinės superinfekcijos, o ne todėl, kad neturėjo imuniteto koronavirusui.

Tai, kad atkritusiam ligoniui buvo teigiami PCR mėginiai parodo tik tiek, kad jis tuo metu dar išskyrė viruso RNR – tik tiek, bet ne daugiau. Todėl, labai gali būti, kad aliarmas dėl imuninio neadekvatumo yra stipriai perdėtas, maitinantis panikos ir neracionalių sprendimų spiralę, kuri jau užsisuko pačiu smarkiausiu būdu.

Dar vienas dalykas – gripo virusas ir koronavirusas nėra panašūs. Aš dar prisimenu, kaip doc. Aldona Rainytė mums į galvą buvo įkalusi mokymą apie gripo antigeninį drift’ą ir shift’ą.

Kad gripo viruso antigeninė sandara mutuoja iki 25 proc. kasmet, bet kartą kas 10–15 metų mutuoja net iki 75 proc. viruso paviršiaus antigenų. Ir todėl gripas – bent jau iki vakcinos atsiradimo – sukeldavo nemažai epidemijų, komplikacijų ir mirčių. Dabar, iš ekranų ir socialinių tinklų jus pasiekiančios Ispaniškojo gripo mirtingumo kreivės buvo didele dalimi nulemtos to genetinio shift’o.

Kol kas nėra duomenų, kad SARS CoV-2 elgsis taip pat. Kiti virusologams jau senai pažįstami koronavirusai tokiomis mutacinėmis savybėmis, atrodo, nepasižymi. Tad, labai tikėtina, jog susidaręs imunitetas bus veiksmingas ir apsaugos jus nuo reinfekcijos.

Antras dalykas – mes turėsime visi kartu spręsti šį uždavinį – kaip apsaugoti kuo daugiau žmonių nuo komplikacijų ir mirčių. Kad jų išvengti nepavyks, ir kad sirgs, sunkiai sirgs ir mirs jūsų ligoniai, tai taip pat veikiausiai yra netolimos ateities – o kai kam jau ir dabarties – perspektyva. Taip pat, ko gero, labai realu, kad sirgs jūsų kolegos, su kuriais jūs dar vakar drauge gelbėjote ligonius skyriuose ir operacinėse. Tai jus vers jaustis itin blogai, atsiras kaltės jausmas, neišvengiamos katastrofos nuojauta ir panika. Kaltinsite visus ir dėl visko, pradėdami, žinoma, nuo savęs.

Kinų duomenimis, medicinos personalo mirtingumas buvo 0,06 proc. Wuhane ir Hubėjaus provincijoje. Deja, mirė bent 18 medikų, kai kurie jų – jauni ir sveiki gydytojai. Yra nuomonių, kad tie gydytojai, deja, gavo itin dideles viruso dozes, ir jų imuninė sistema nesugebėjo susitvarkyti. Kai kurie mirė dėl išsekimo, vienas buvo užmuštas kelyje, kai tikrino pravažiuojančių vairuotojų temperatūrą.

Kažkuo primena Černobylio tragediją, ar ne? Į minėtą regioną buvo sutrauktos rekordinės medikų pajėgos – net iki 30 000. 18 iš 30000. 0,06 proc. Italijoje – vienas gydytojas. Neaiškiau dėl Irano.

Trečias, ir pats svarbiausias dalykas – mes visi kartu nugalėsime šią infekciją ir gyvenimas tęsis. Jūs ir toliau eisite į darbą, gydysite ligonius, padėsite savo kolegoms. Išmoksite dėvėti FFP3 kaukes, skafandrus, tapsite ekspertais, kaip nusiimti visas priemones nesusitepus ir neištepus artimiausios aplinkos. Išmoksite gaivinti ligonius taip, kad dar geriau apsaugotumėte save. Turėsite išmokti priimti sprendimus, kurie nebus labai lengvi ir akivaizdūs. Tikėkime, kad situacijų, kai teks pasirinkti kurį ligonį gelbėti, o kurį – nebe, bus kaip įmanoma mažiau.

Pamažu atrasite naujų būdų, kaip dirbti savo pagrindinius darbus naujomis aplinkybėmis. Žmonės apskritai yra kūrybiški ir išradingi sutvėrimai. Pagalvokit – nuo urvinio žmogaus, atrandančio ugnį, iki Marso uolienų analizės ir pasivaikščiojimo Mėnulyje – juk niekas nepatarė, neparodė kaip, nepaaiškino kodėl. Pats žmogus sugebėjo save pakelti už plaukų į neįsivaizduojamą aukštį. Niekas kitas, tik jis pats atrado būdus, kaip išgyventi ir nugalėti. Taip bus ir dabar.

Ontario Sunnybrook universiteto mokslininkai jau iššifravo viruso RNR. Atsiras serologiniai tyrimai, atsiras vaistai, atsiras vakcinos. Susiformuos imunitetas, dings baimė, grįš pasitikėjimas savimi. Ne iš karto, žinoma, bet taip bus.

Pabaigai – palinkėjimai. Saugokit save. Padėkit kitiems, palaikykit tuos, kuriems sunku. Nepanikuokit. Nesinervinkit dėl to, kas ne jūsų valioje pakeisti. Nekeikite savo ligoninės vadovybės, savo ministrų, Valstybės vadovų be reikalo, jiems dabar tikrai nelengva. Sportuokit. Išsimiegokit. Būkit up-to-date. Būkit, kuo visada buvote.