Visuomenės informavimo grupė papildomai informuoja, kad nuo kovo 14 d. 18 val. laikinai atstatoma Lietuvos Respublikos sienų kontrolė prie vidinių ES sienų. Tačiau pažymi, kad sprendimas dėl sienų uždarymo ar kitų laisvo piliečių judėjimo apribojimo, tarp jų ir draudimo užsieniečiams atvykti į Lietuvą, nėra priimtas.

Apie sprendimus dėl sienos uždarymą Vyriausybė informuos atskirai.

Giedrius Surplys, ministro pirmininko patarėjas ir Visuomenės informavimo grupės prie Ekstremaliosios situacijos operacijų centro vadovas, šeštadienį konferencijos metu sakė, kad pirmadienį greičiausiai šalyje bus skelbiamas karantinas, tad visoms savivaldybėms bus įvesti griežti planai.

Vidaus reikalų ministrė R. Tamašunienė šeštadienį surengtoje spaudos konferencijoje dėl naujo patvirtinto koronaviruso atvejo Klaipėdoje taip pat informavo apie vidinių ES sienų kontrolės atnaujinimą.

„Reaguodami ir norėdami suvaldyti koronaviruso grėsmes, Lietuva, vidaus reikalų ministro įsakymu, nuo šiandien atstatys kontrolę prie vidinių ES sienų. Tai vyks nuo šiandien, kovo 14 d., 18 val. Reaguodami į priemones, kurias taiko kaimynai, manoma, kad ši priemonė – tikslinga ir padės suvaldyti mums kylančias grėsmes“, – pažymi R. Tamašunienė.

Anot jos, pagal vieną iš Šengeno zonos įstatymą, numatyta speciali procedūra. Tais atvejais, kai būtina imtis skubių veiksmų, valstybė narė gali išimties tvarka nedelsdama atnaujinti vidinę sienos kontrolę 10 dienų laikotarpiui su galimybe jį pratęsti.

„Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai stiprins dar labiau kontrolę ir atliks procedūras, kurios taikomos pakankamai seniai – trečia savaitė. Stabdomas keleivių susisiekimas oro ir geležinkelio jungtimis, tačiau paliekama laisvos prekybos režimas, krovininiai automobiliai keliaus. Tačiau pasieniečiai skirs dėmesį vairuotojų sveikatos patikrai“, – šeštadienį kalbėjo R. Tamašunienė.

Lenkijos pasienis

„Judėjimas, kuris buvo didžiausia Šengeno vertybė, dabar tampa didžiausia mūsų grėsme, todėl prašoma piliečių nekeliauti, susilaikyti“, – sako R. Tamašunienė.

Ji dar kartą pažymi, kad išskridus iš Lietuvos bus sunkumų grįžti atgal.

Nuo penktadienio sanitariniuose postuose matuojama temperatūra ir vykdoma sanitarinė – informacinė patikra. Ypač atidžiai tikrinami autobusai, mikroautobusai ir automobiliai su užsienio numeriais bei gabenantys, pavyzdžiui, slidinėjimo įrangą. Nuo kovo 4 d. keleiviai pildo keleivio korteles, pranešė Vyriausybė.

Šiuo metu apie vidaus sienų kontrolės laikiną atnaujinimą oficialiai yra pranešusios 4 šalys, t. y. Čekija prie sienos su Austrija ir Vokietija, Vengrija prie sienos su Slovėnija ir Austrija, Austrija prie sienos su Italija, Lenkija prie sienos su Čekija, Vokietija, Lietuva ir Slovakija. Tokių priemonių taikymą svarsto ir kitos ES Šengeno valstybės narės.

Apie sprendimą dėl sienų kontrolės atnaujinimo artimiausiu metu bus informuojamos Lietuvos kaimynės valstybės, Europos Komisija, Europos Taryba ir Europos Parlamentas.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Rustamas Liubajevas sako, kad nuo penktadienio prie Lenkijos vidinių sienų buvo atnaujinta kontrolė. Tuo metu Latvijoje prie vidinių sienų neplanuota atstatyti pasienio tikrinimo procedūrų.

„Pagal gautą informaciją iš Lenkijos pasienio apsaugos tarnybos, vykimas per Lietuvos ir Lenkijos sieną bus vykdomas tik per vieną laikiną kontrolės punktą – Kalvarijos. Lenkijos Vyriausybė priėmė sprendimą neleisti atvykti į Lenkijos Respublikos teritoriją užsieniečiams, tačiau išvykti iš Lenkijos užsieniečiams bus leidžiama“, – akcentuoja R. Liubajevas.

Jis taip pat informuoja, kad nuo šeštadienio 18 val. aktyvuojamas parengtas planas dėl laikinųjų kontrolės procedūrų atstatymo prie vidinių sienų prie Lietuvos sienos su Lenkija ir Latvija. Tam atitinkamai jau ruošiami dokumentai ir, vidaus reikalų ministrės sprendimu, šios procedūros bus atstatytos.

Vyriausybė pranešė, kad premjeras Saulius Skvernelis telefonu kalbėjo su Lenkijos ministru pirmininku Mateuszu Morawieckiu ir aptarė situaciją dėl koronaviruso.

„S. Skvernelis paprašė Lenkijos premjero užtikrinti galimybę Lietuvos Respublikos piliečiams sudaryti sąlygas grįžti į Lietuvą per Lenkijos teritoriją. Lenkijos Vyriausybė patikino spręsianti šį klausimą. Sutarta palaikyti nuolatinį kontaktą“, – rašoma Vyriausybės pranešime.

Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro vadovo (VESOC) sprendimu, į Lietuvoje naudojamą paveiktų teritorijų sąrašą penktadienį buvo įtraukiamos dar aštuonios šalys: Islandija, Norvegija, Švedija, Austrija, Danija, Nyderlandai, Šveicarija ir Egiptas.

Iki tol rizikingomis buvo paskelbta dešimt šalių: Kinija, Honkongas, Iranas, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras, Vokietija, Prancūzija, Ispanija ir Italija.

Kariai padės organizuoti sanitarinius postus pasienyje

Kovo 14 d., gavus Vidaus reikalų ministerijos prašymą, papildomai aktyvuotos trys Lietuvos kariuomenės Taikos meto užduočių operacinėse pajėgos budinčios Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) rinktinės, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Pagrindinė karių užduotis – padėti Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnams organizuoti 10-ties sanitarinių informacinių postų veiklą (vykstančiųjų per valstybės sieną informavimas, profiliavimas, registravimas) prie Europos Sąjungos vidaus sienų.

Planuojama, kad užduotį vienu metu visose numatomose pasienio užkardose kartu su Valstybės sienos apsaugos (VSAT) pareigūnais vykdys apie 50 karių. Užduočiai atlikti aktyvuoti KASP Dainavos apygardos 1-oji rinktinė (Alytus), Vyčio apygardos 1-oji rinktinė (Panevėžys) ir Prisikėlimo apygardos 6-oji rinktinė (Šiauliai) kariai. Kariai užduotis atliks kartu su policijos, VSAT bei kitų reikiamų tarnybų pareigūnais.

Sanitarinius – informacinius postus kariai padės organizuoti Pūškų (Vilniaus r.), Šiaulių, Palangos ir Kalvarijos pasienio užkardose.

VSAT vadovas: didžiausius pajėgumus telksime prie sienos su Latvija

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas R. Liubajevas sako, kad šeštadienį atnaujinus vidinių Europos Sąjungos sienų kontrolę, didžiausi pajėgumai bus telkiami prie sienos su Latvija.

„Numatome, kad, ko gero, reikės daugiau pajėgumų sutelkti ties Lietuvos ir Latvijos siena, nes ten pakankamai ilgas sienos ruožas, beveik 600 kilometrų. Mūsų dėmesys bus ten, kadangi, kaip girdėjome, Lenkijos Vyriausybė priėmė sprendimą taikyti kontrolę prie sienos su Lietuvos respublika, mums čia bus šiek tiek lengviau veiksmus vykdyti, juos koordinuosime su Lenkijos kolegomis“, – BNS sakė R. Liubajevas.

Jis sako tiesiogiai bendraujantis su Lenkijos ir Latvijos pasienio tarnybų vadovais bei sienos apsaugos funkcijas atliekančios Estijos policijos vadovybe, veiksmai tarp valstybių yra koordinuojami.

Anot R. Liubajevo, Latvijos pasienio tarnybos vadovai jau teikė siūlymą atnaujinti patikras prie ES sienų Vyriausybei, tačiau tam ši nepritarė.

VSAT vadovas sako, kad pareigūnai yra mobilizuojami: atšaukiami mokymai, komandiruotės, kol kas dar sprendžiama, ar pareigūnai budės visuose buvusiuose patikros punktuose, ar tik jų dalyje, taip pat dėl pajėgų stiprinimo oro uostuose, Klaipėdos jūrų uoste.

Anot jo, į pagalbą ateina ir kariškiai, kitos tarnybos.

„Jau dabar vykdydami sanitarinę kontrolę pasitelkiame kariuomenę, tas sprendimas jau buvo priimtas operacijų centro vadovo.Tad esant poreikiui ir toliau bus pasitelkiami kariuomenės, kitų Vidaus reikalų ministerijos institucijų atstovai“, – BNS tvirtino R. Liubajevas.

Jis paaiškino, kad šiuo metu pasieniečiai jau neleidžia Lietuvos piliečiams išvykti į 18 rizikos sąraše esančių valstybių, įskaitant Italiją, Vokietiją, Ispaniją, Prancūziją, tuo metu užsieniečiams į šias šalis iš Lietuvos išvykti leidžiama.

Nuo penktadienio taip pat galioja tvarka, kad į Lietuvą neįleidžiami užsieniečiai, turintys ligos simptomų. Tuo metu sveiki užsieniečiai iš rizikos valstybių įleidžiami tik jei pateikia įrodymų, jog galės užsidaryti Lietuvoje į karantiną dviem savaitėms.

Pasaulyje registruota daugiau nei 145 tūkst. susirgimų COVID-19, 5,5 tūkst. žmonių mirė, beveik 72 tūkst. pasveiko. Lietuvoje iki šiol registruoti septyni koronaviruso atvejai.

Rizikingų valstybių, į kurias Lietuvos piliečiams rekomenduojama nevykti, sąraše yra Kinija, Honkongas, Iranas, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras, Italija, Prancūzija, Vokietija ir Ispanija, Islandija, Norvegija, Švedija, Austrija, Danija, Nyderlandai, Šveicarija, Egiptas.