„Premjeras mano, kad reikėtų didinti tyrimų apimtis. Apie tai jis kalbėjo tiek su profesoriumi (V. Kasiulevičiumi – BNS), tiek su kitais šios srities specialistais, lygiai taip pat kalbėjo su ministru Aurelijumi Veryga“, – BNS penktadienį sakė premjero patarėjas Tomas Beržinskas.

Lietuvos medikus vienijančios organizacijos penktadienį išplatino viešą pareiškimą, kad dėl koronaviruso tiriami turėtų būti visi karščiuojantys ir turintys kvėpavimo takų infekcijos simptomų pacientai, neatsižvelgiant į epidemiologinius rizikos faktorius.

Medikai taip pat siūlo išplėsti testavimą galinčių atlikti įstaigų sąrašą, įtraukiant „visas įstaigas, turinčias pakankamas kompetencijas šiuos tyrimus atlikti“.

Kreipimąsi į šalies valdžios institucijas pasirašė 10 medikus vienijančių organizacijų, tarp jų – Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjunga, Lietuvos medikų forumas, Lietuvos medikų sąjūdis bei kitos.

Klausiamas, ar reikia plėsti tyrimų dėl koronaviruso apimtis prezidento Gitano Nausėdos atstovas spaudai Antanas Bubnelis kartojo, kad šalies vadovas palaiko Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro sprendimus, siekiant suvaldyti koronaviruso keliamą grėsmę.

„Prezidentas pasitiki centre dirbančių specialistų kompetencija ir institucijų gebėjimu suvaldyti ekstremalią situaciją. (...) Tie sprendimai, kuriuos priima šis centras, yra teisingi“, – BNS sakė prezidento atstovas žiniasklaidai Antanas Bubnelis.

Anot Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesoriaus Vytautas Kasiulevičius, tikrinimo apimtis reikia didinti du, tris kartus.

Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga penktadienį teigė, kad kitą savaitę turėtų būti sudarytos galimybės daugiau asmenų atlikti tyrimą dėl koronaviruso, tačiau jos bus ribotos.

Jis neatmetė, kad bus galima padaryti ir mokamą tyrimą dėl koronaviruso.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų duomenimis, jų įstaiga esant reikalui papildomai per parą galėtų ištirti dar apie 300 ėminių, o Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos – 50 ėminių.

Šiuo metu Lietuvoje iš viso atlikta per 360 tyrimų dėl koronaviruso COVID-19.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, šiuo metu Nacionalinėje sveikatos priežiūros laboratorijoje per parą galima atlikti 210 ėminių tyrimus.

Per pastarąją savaitę ištirti 127 ėminiai, įvairiomis dienomis tyrimų skaičiai skyrėsi: praėjusį sekmadienį ištirti šeši mėginiai, pirmadienį – 15, o šį ketvirtadienį – jau 45.

Dabar tyrimai daromi tiems, kas grįžo iš užkrėstų šalių, ir sunegalavo, arba kuriems pasireiškė ligos simptomai po to, kai jie turėjo kontaktų su grįžusiaisiais iš pavojingų teritorijų, taip pat tiems, kam nustatyta sunki neaiškios kilmės pneumonija.