Pasak miesto savivaldybės įsteigtos bendrovės „Kauno energija“, suskaičiavus vasario mėnesio centralizuotai tiekiamos šilumos suvartojimo duomenis, paaiškėjo, kad šilumos suvartota jis šiek tiek (2,2 proc.) daugiau nei pernai vasarį. Nepaisant to, kad vidutinė mėnesio lauko oro temperatūra šįmet paskutinįjį žiemos mėnesį buvo 0,8 oC aukštesnė. Tačiau mokėjimai už šildymui suvartotą šilumą - apie 17 proc. mažesni.

Didžiausią įtaką tam turėjo mažesnė šilumos kaina. 1 kilovatvalandė šilumos Kaune pernai vasarį kainavo 5,98 ct su PVM, šiemet – 4,87 ct su PVM, taigi – daugiau nei centu, arba 18,56 proc. mažiau.

Pernai, primena ELTA, už vasarį šildymui suvartotą šilumą kauniečiai vidutiniškai mokėjo po 52,8 euro su PVM, šiemet vidutinis mokėjimas sudaro apie 43,8 euro su PVM, beveik 9 eurais mažiau. Vidutinis mokėjimas skaičiuojamas už 60 m2 ploto būsto šildymą.

Kaip teigia įmonės specialistai, analizė rodo, kad labiausiai tikėtinos šiek tiek didesnio šilumos suvartojimo priežastys buvo dvi: viena diena ilgesnis šių metų vasaris bei ne itin tinkamas šilumos suvartojimo reguliavimas pastatuose.

Akivaizdu, kad pagrindinė priežastis, dėl kurios taip skiriasi mokėjimai už šildymui suvartotą šilumą, yra pastatų būklės skirtumai. Kuo pastatas blogesnės būklės, kuo prasčiau prižiūrimos jo šildymo ir karšto vandens sistemos, tuo daugiau gyventojai moka už suvartotą šilumą.

Mažiausias mokėjimas už 60 m2 ploto būsto šildymą šį vasarį Kaune – tik 9,72 euro su PVM - užfiksuotas naujos statybos daugiabučiame gyvenamajame name, Verkių g. 58. Didžiausi mokėjimai fiksuojami sename, prieš 130 metų pastatytame name, Kauno senamiestyje, Vilniaus g, 46A. Čia mokėjimai už 60 m2 ploto būstą sudaro net 124,18 euro su PVM. Tai - beveik 13 kartų daugiau nei mažiausiai už šilumą mokančiame name.

Pasak „Kauno energijos“ atstovo Ūdrio Staselkos, už tinkamą pastatų priežiūrą bei šilumos vartojimo reguliavimą pastatuose atsakingi daugiabučių administratoriai ir šildymo bei karšto vandens sistemų prižiūrėtojai. Šilumos tiekimo įmonės yra atsakingos tik už nenutrūkstamą jos tiekimą vartotojams iki pastatų įvadų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)