Sąlygos palankios tik užsienio kapitalui

P. Šidlauskas su „Delfi“ pasidalijo pagalbos prašymo laišku, kurį sakė taip pat išsiuntęs prezidentūrai, VŠĮ „Investuok Lietuvoje“, Vyriausybei bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijai.

Gautame dokumente pasakojama, kad įmonė „Energus“ 2019-ųjų kovą su „Continental Automotive Lithuania“ subrangovais iš Slovakijos pasirašė 1,171 mln. Eur sutartį dėl elektros ir elektroninių ryšių sistemų įrengimo tuomet dar tik statomoje „Continental“ gamykloje.

Tiesa, iš pradžių reikalai ėjęsi gerai, tačiau, kaip buvo teigiama, įpusėjus sutarties vykdymui įmonė „IS-Industrial Solutions“ pradėjo delsti su įmone laiku atsiskaityti už atliktus darbus.

Dėl šios priežasties, kaip aiškino P. Šidlauskas, įmonė 4 kartus stabdė darbų vykdymą, o paskutinį kartą jie buvo sustabdyti prieš pat prezidento Gitano Nausėdos vizitą į gamyklos statybų aikštelę.

„Tą kartą, kaip ir ankstesnius kartus, į mūsų kompaniją tiesiogiai kreipėsi „Continental Automotive Lithuania“ vadovai ir prašė darbus tęsti nepaisant to, kad subrangovai su mumis neatsiskaito.

Mainais už mūsų kompanijos supratingumą „Continental Automotive Lithuania“ vadovai žadėjo mums padėti išspręsti vėluojančių mokėjimų už mūsų atliktus darbus problemą“, – rašė įmonės vadovas.

Įmonės vadovas

Tiesa, visgi įmonė pinigų negavo net ir gamykloje užbaigusi visus darbus, o šiandien, nepaisant palūkanų, subrangovų skola „Energus“ siekia 353 tūkst. Eur.

Vadovas laiške tikino, kad visas verslo augimas visada būdavo finansuojamas tik iš nuosavo uždarbio, tačiau šiandien verslui iškilusi didžiulė grėsmė.

„Vienas mūsų kreditorius 2020 m. vasario 24 dieną mūsų kompanijai Vilniaus apygardos teisme iškėlė bankroto bylą. Teismas nuosprendį skelbs 2020 m. kovo 20 dieną. Iki nuosprendžio paskelbimo mes dar galime pakeisti situaciją“, -sakė jis.

Rašte taip pat teigiama, „jog smagu girdėti, kad Lietuva giriasi palankiomis sąlygomis verslui, tačiau, deja, jos palankios tik užsienio kapitalo verslams, kurie čia atvažiuoja pigios darbo jėgos.“

Ieško teisinių būdų padėti

Redakcija susisiekė su „Continental“ kompanijos atstovais. Jie teigė, kad situacija įmonei yra žinoma.

„Dabartinė situacija „Continental“ įmonei yra žinoma ir bendrovė užtikrina, kad tai, kas yra jų rankose, t.y. savo įsipareigojimus generaliniam rangovui „FANS“, vykdo tinkamai, laikantis sutarties ir joje nurodomų sąlygų.

Tačiau „Continental“ neturi juridinių svertų perimti generalinio rangovo ar tuo labiau – jo ar jo subrangovų įsipareigojimų kitoms projekte samdytoms bendrovėms.

Susidariusi situacija yra ne mažiau nemaloni ir pačiai bendrovei „Continental“, todėl įmonė ieško teisinių būdų padaryti teigiamą įtaką susidariusių problemų sprendimams“, – komentavo atstovai.

Tiesa, komentuoti apie kitų įmonių įsipareigojimus ar jų nevykdymo priežastis jie teigė nenorintys, todėl nuo komentarų apie tai susilaikantys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)