Vyriausybės vyriausiasis mokslinis patarėjas Patrickas Vallance'as sakė, kad šiuo metu patvirtinti 590 koronaviruso atvejų, bet „daug labiau tikėtina, kad turime nuo 5 000 iki 10 000 užsikrėtusių žmonių“.


Italijoje mirčių nuo koronaviruso skaičius viršijo 1 000

Italijoje mirčių nuo naujojo koronaviruso skaičius ketvirtadienį viršijo 1 000, rodo oficialūs duomenys.

Per pastarąją parą šalyje užfiksuoti 189 nauji mirties atvejai, ir dabar jų skaičius siekia 1 016. Daugiau gyvybių virusas yra pareikalavęs tik Kinijoje.

Be to, Italijoje užfiksuota 2 651 naujas užsikrėtimo koronavirusu atvejis, iš viso ten susirgo 15 113 žmonių.

Mokslininkai: užsikrėtusieji COVID-19 gali daugiau nei mėnesį nešioti virusą

Liga COVID-19 susirgę žmonės gali nešioti ją sukeliantį koronavirusą iki 37 dienų po užsikrėtimo, ketvirtadienį pranešė naujienų agentūra „Bloomberg“, remdamasi medicinos žurnale „The Lancet“ paskelbtu tyrimu.

Tyrimo autoriai pažymi, kad šios išvados yra „labai svarbios ir asmenims, nusprendusiems savanoriškai izoliuotis, taip pat rekomendacijoms dėl antivirusinio gydymo trukmės“.

Tokias išvadas mokslininkai priėjo išanalizavę 191 Kinijos paciento, įskaitant 54 mirusius, sveikatos istorijas ir laboratorinius duomenis.

Specialistai priminė, kad tik trečdaliui žmonių, sirgusių ūminiu kvėpavimo takų sindromu (SARS), kuris prieš beveik du dešimtmečius pareikalavo žemyninėje Kinijoje ir Honkonge beveik 650 žmonių gyvybių, virusas likdavo aktyvus organizme keturias savaites nuo užsikrėtimo.

Pasak „Bloomberg“, šiuo metu naujuoju koronavirusu galimai užsikrėtusiems asmenims rekomenduojama laikytis karantino 14 dienų.

Pasaulyje jau nustatyta daugiau nei 126,5 tūkst. užsikrėtimo koronavirusu atvejų. Dar daugiau nei 4,6 tūkst. pacientų mirė.

Airija dėl koronaviruso uždaro ugdymo įstaigas

Airija ketvirtadienį paskelbė, kad uždaro visas bendrojo ugdymo bei aukštąsias mokyklas, ir rekomendavo atšaukti visus masinius susibūrimus, siekiant kovoti su naujojo koronaviruso plitimu.

Ministras pirmininkas Leo Varadkaras sakė, kad „mokyklos, koledžai ir vaikų priežiūros įstaigos nuo rytojaus (penktadienio) nedirbs“. Taip pat neveiks valstybinės kultūros institucijos.

„Turėtų būti atšaukti“ ir vieši renginiai uždarose patalpose su daugiau kaip 100 žmonių, taip pat renginiai atvirose erdvėse su daugiau kaip 500 žmonių, rašoma premjero pareiškime iš Vašingtono, kur jis lankosi su oficialiu vizitu.

Airijoje patvirtinti 43 užsikrėtimo koronavirusu atvejai. Trečiadienį šalis pranešė ir apie pirmąjį mirties nuo šio viruso sukeliamos ligos atvejį.

L. Varadkaras sakė, kad bus daugiau užsikrėtimo ir mirties atvejų, pasauliui susidūrus su „visiškai nežinomu dalyku“.

Pasak premjero, naujosios priemonės įvedamos, nes vyriausybės pareiga yra saugoti visuomenę. Suvaržymai galios iki kovo 29 dienos.

L. Varadkaras sakė, kad žmonės vis dar gali vykti į darbą, nes viešajam transportui suvaržymai netaikomi. Visgi rekomenduojama esant galimybėms dirbti iš namų, laisvu darbo grafiku, su dažnesnėmis pertraukomis, kad būtų kiek įmanoma mažiau kontaktų.

Naujosios gairės paskelbtos po trečiadienį vakare įvykusio ministro pirmininko ir vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos posėdžio.

Užsienio reikalų ministras Simonas Coveney per spaudos konferenciją Dubline sakė: „Tai fazė, kurią jau kurį laiką planavome.“

Jis sakė, jog įvesti suvaržymai yra „teisingos priemonės tinkamu metu“.

L. Varadkaras išvyko į Vašingtoną dalyvauti kovo 17-ąją minimos Airijos globėjo Šv. Patriko dienos iškilmėse.

Airijoje tą dieną kasmet rengiamos eitynės sutraukia šimtus tūkstančių žmonių. Šįmet dėl koronaviruso protrūkio eitynės buvo atšauktos.

Kasmetiniai Šv. Patriko dienos paradai buvo atšaukti ir Bostone bei Niujorke.

Latvijoje dėl koronaviruso skelbiama nepaprastoji padėtis

Ketvirtadienį Latvijos vyriausybė nusprendė dėl naujo tipo koronaviruso plitimo grėsmės paskelbti šalyje nepaprastąją padėtį. Tai po ministrų kabineto posėdžio žurnalistams pranešė premjeras Krišjanis Karinis.

„Nepaprastoji padėtis galioja nuo sprendimo priėmimo iki balandžio 14 d., kad būtų apribotas Covid-19 plitimas“, - sakoma Latvijos vyriausybės nutarime.

Pasaulyje plinta koronavirusas

Pasak K. Karinio, nuo kovo 13 d. iki balandžio 14 d. Latvijoje bus uždarytos visos mokyklos, bus mokomasi nuotoliniu būdu. Vaikų darželius galės lankyti tik tie vaikai, kurių tėvai galės patvirtinti, kad jie nesilankė naujojo koronaviruso paliestose šalyse ir nekontaktavo su tokiais asmenimis. Laikinai nutraukiama būrelių ir sporto sekcijų veikla.

„Nuo kovo 13 d. draudžiami visi vieši renginiai, susirinkimai, eitynės ir piketai, jeigu juose dalyvauja daugiau kaip 200 žmonių“, - pareiškė premjeras.

Latvijos vyriausybė taip pat paragino šalies gyventojus susilaikyti nuo kelionių į užsienį. Anot K. Karinio, valdžia padarys visa, kad užkirstų kelią viruso plitimui. Bet valstybės siena nebus uždaryta.
Latvijoje iki šiol patvirtinta 16 užsikrėtimo naujo tipo koronavirusu atvejų, 15 žmonių užsikrėtė lankydamiesi užsienyje – Italijoje, Ispanijoje, Austrijoje ir Šveicarijoje.

Naujojo koronaviruso Covid-19 sukelto susirgimo protrūkis buvo užfiksuotas praėjusių metų gruodžio pabaigoje Kinijos Uhano mieste, kuriame gyvena 12 milijonų žmonių. Pasaulio sveikatos organizacija kovo 11 d. pripažino jį pandemija. Be Kinijos, infekuotųjų rasta daugiau kaip šimte šalių.

Pasaulyje užsikrėtusiųjų skaičius viršijo 118 tūkstančių, apie 4,3 tūkstančio žmonių mirė.