Pranešime spaudai rašoma, kad autobusai ir troleibusai kursuos, tačiau bus dažniau dezinfekuojami, vėdinami.

Nuo kovo 13 d. viešajame transporte laikinai stabdoma prekyba vienkartiniais bilietais iš vairuotojų, taip pat nuo kovo 13 d. mieste nekursuos naktiniai autobusai. Keleivių į viešąjį transportą taip pat prašoma lipti ne per priekines duris, laikytis atstumo vienas nuo kito ir atsižvelgti į kitas Vilniaus visuomenės sveikatos biuro specialistų rekomendacijas.

„Viešasis transportas šiuo laikotarpiu dezinfekuojamas dar intensyviau, galinėse maršrutų stotelėse veikia mobilios valytojų brigados, papildomai dezinfekuojami iš Vilniaus oro uosto važiuojantys autobusai. Be to, vežėjams parengėme nurodymus dėl privalomo viešojo transporto vėdinimo. Tiek vairuotojų, tiek keleivių saugumui nuo penktadienio laikinai autobusuose ir troleibusuose nebus parduodami vienkartiniai popieriniai bilietai, už kuriuos galima atsiskaityti tik grynaisiais pinigais – raginame keleivius bilietais pasirūpinti iš anksto pildant Vilniečio kortelę, naudotis mobiliosiomis programėlėmis m.Ticket, Trafi. Taip pat stabdome ir naktinių autobusų kursavimą. Kiekviename viešojo transporto kontrolės autobusiuke yra sutelktos visos dezinfekcinės priemonės, o pati kontrolė šiuo laikotarpiu taip pat laikysis visų rekomendacijų saugodami ir keleivius, ir vieni kitus. Pačių keleivių prašome sąmoningumo ir, jei jaučiate peršalimo simptomus, likite namuose, venkite masinio susibūrimo vietų“, – sako SĮ „Susisiekimo paslaugos“ direktorė Modesta Gusarovienė.

Jau nuo vasario pabaigos iš Vilniaus oro uosto važiuojančius autobusus dezinfekuoja mobili valytojų brigada. Kai autobusai įvažiuoja į teritoriją ir išleidžia keleivius, transporto priemonės operatyviai valomos ir į miesto pusę judančius keleivius jau pasitinka dezinfekuotos.

Mobilios valytojų brigados veikia ir galinėse maršrutų stotelėse. Jos pagal sudarytus maršrutus važinėja po galinius punktus ir dezinfekuoja transporto priemonių salonus dienos metu. Viešojo transporto priemonių švarai užtikrinti sostinėje taikomos keturios standartizuotos valymo rūšys: kasdienis, periodinis ir generalinis plovimai bei sėdynių plovimas.

Kasdienio valymo metu kruopščiai išvalomos grindys, nuvalomi langų rėmai, kiti vidaus paviršiai. Naudojant valymo ir dezinfekavimo priemones kasdien nuvalomi visi paviršiai, skirti keleiviams laikytis – turėklai, rankenos, sėdynių atlošų porankiai. Įprastai autobusai ir troleibusai kasdien būdavo valomi specialiu šarminiu valikliu, kuris turi dezinfekcinių savybių, bet šiuo laikotarpiu jau nuo vasario pabaigos pasirinkti dar stipresnio dezinfekcinio poveikio valikliai, kurie naudojami ir medicinos įstaigose. Be to, viešojo transporto vairuotojams dalinamos dezinfekcinės servetėlės rankoms ir paviršiams valyti, kurias naudoti rekomenduojama kas valandą ar dar dažniau.

Patiems vairuotojams platinamos rekomendacijos, kaip saugotis nuo virusų, užtikrinti asmeninę higieną, rūpintis savimi ir aplinkiniais – tiek elektroniniu būdu, tiek spausdintos. Šios rekomendacijos paruoštos Vilniaus miesto savivaldybei bendradarbiaujant su Vilniaus visuomenės sveikatos biuro specialistais.

Pranešama, kad kiekviename viešojo transporto kontrolės autobusiuke yra sutelktos visos dezinfekcinės priemonės – rankų ir paviršių valymo skysčiai, respiratoriai, vienkartinės pirštinės, šluostės. Dėl šių dezinfekcinių priemonių naudojimo kiekvienas kontrolės ekipažas jau anksčiau buvo instruktuotas atskirai, taip pat nuolat akcentuojama paviršių dezinfekavimo ir vėdinimo svarba – tokios instruktavimo taisyklės taikomos nuolat. Vyriausieji brigados kontrolieriai yra įpareigoti sekti minėtų priemonių atsargas tarnybiniame transporte.

Primenamos pagrindinės Vilniaus visuomenės sveikatos biuro specialistų rekomendacijos:

  • Venkite artimo kontakto su kitais žmonėmis, laikykitės atstumo.
  • Čiaudėkite, kosėkite į nosinę arba vidinį alkūnės linkį.
  • Nelieskite veido.
  • Kruopščiai ir dažnai plaukite rankas muilu ir vandeniu.
  • Jei jaučiate peršalimo ar gripo simptomus - likite namuose.
  • Vėdinkite patalpas plačiai atvėrę langus ne mažiau kartą per valandą.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)