Apklausos duomenys rodo, kad šių metų vasarį šeštadalis (17 proc.) apklaustųjų nurodė, kad per pastaruosius 2 mėnesius ekonominė padėtis Lietuvoje pagerėjo, daugiau nei pusė (55 proc.) respondentų atsakė, kad ji nepasikeitė, o ketvirtadalis (23 proc.) manė, kad ekonominė Lietuvos padėtis per pastaruosius kelis mėnesius pablogėjo. 5 proc. respondentų neturėjo nuomonės šiuo klausimu.

Palyginti su prieš 2 mėnesius vykusios apklausos rezultatais, 6 procentiniais punktais sumažėjo manančių, kad šalies ekonominė padėtis blogėja.

Apklausos duomenimis, situacija šalies ekonomikoje kiek daugiau už kitus nepatenkinti gyvenantys kaime (29 proc. mano, kad ekonominė padėtis blogėja), respondentai su nebaigtu viduriniu išsilavinimu (33 proc.) bei su mažiausiomis šeimos pajamomis – iki 700 eurų per mėnesį (31 proc.), bedarbiai ir namų šeimininkės (42 proc.) bei vadovai (32 proc.), dirbantys valstybiniame sektoriuje (35 proc.), lenkų (45 proc.) tautybės gyventojai.

Kad ekonominė padėtis Lietuvoje gerėja, kiek dažniau mano jaunimas iki 30 metų amžiaus, rajonų centrų ir mažesnių miestelių gyventojai, respondentai su aukštuoju išsilavinimu, specialistai ir tarnautojai, dirbantys valstybiniame sektoriuje, kairiųjų pažiūrų respondentai.

Kaip parodė tyrimas, šalies ekonominės padėties vertinimas labai priklauso nuo to, kaip gyventojai vertina savo šeimos finansinę padėtį. Jei gyventojai nurodė, kad jų šeimos finansinė padėtis per pastaruosius 2 mėnesius pagerėjo, tai dauguma iš jų (56 proc.) atsakė, kad, jų nuomone, pagerėjo ir Lietuvos ekonominė padėtis. Ir atvirkščiai, jei pastaruoju metu pablogėjo jų šeimos finansinė padėtis, tai trys iš keturių (76 proc.) tokių gyventojų mano, kad per pastaruosius 2 mėnesius pablogėjo ir Lietuvos ekonominė padėtis.

Lietuvos ekonomine padėtimi pastaruoju metu daugiau patenkinti, nei nepatenkinti yra tik vienos partijos – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos – rinkėjai (36 proc. iš jų mato ekonominės padėties pagerėjimą, 10 proc. mano, kad ji pablogėjo ir 52 proc. nurodė, kad ji nepakito).

Kad šalies ekonominė padėtis per pablogėjo, dažniau nurodė 2 partijų rinkėjai – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos–Krikščioniškų šeimų sąjungos (42 proc. manė, kad ekonominė padėtis pablogėjo) ir Darbo partijos (31 proc.).

Ši apklausa yra Lietuvos naujienų agentūros ELTA ir Lietuvos–Didžiosios Britanijos rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ bendras projektas. Skelbiant apklausos duomenis nuoroda į ELTA ir „Baltijos tyrimus” būtina.

Apklausa vyko 2020 metų vasario 13–26 dienomis. Tyrimo metu apklausta 1030 Lietuvos gyventojų (nuo 18 metų), apklausa vyko 117 atrankos taškų. Apklaustųjų sudėtis atitinka 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų sudėtį pagal lytį, amžių, tautybę, gyvenvietės tipą. Apklaustų žmonių nuomonė rodo 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų nuomonę. Tyrimų rezultatų paklaida iki 3 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)