Pikti tėvai, įpykęs ir treneris

„Kauno Žalgirio“ futbolo akademiją lankančių vaikų tėvai pastarosiomis dienomis – apimti išgąsčio ir įniršio.

Šios mokyklos jaunių (iki 17 metų) komanda praeityje tris kartus tapo Lietuvos čempione, sykį laimėjo net žaisdama su metais vyresniais konkurentais.

Tačiau šiemet Elitinėje jaunių U17 lygoje tituluota ekipa nedalyvaus.

Formali priežastis – praėjusiame sezone „Kauno Žalgirio“ jaunimas U16 lygoje liko paskutinis aštuntas ir prarado tokią teisę.

O realiai pernai U16 pirmenybėse varžėsi rezervinė komanda, mat pagrindinė sudėtis gelbėjo U17 čempionatą, kuriam pritrūko vieno dalyvio.

Žaisti U17 lygoje atsisakius Telšių „Džiugo“ jaunimui, išimties tvarka pirmenybėse rungėsi dvi to paties klubo ekipos, nors varžybų nuostatai tokios galimybės nenumato.

Konkuruodami su metais vyresniais varžovais, trenerio Audriaus Statkevičiaus auklėtiniai patrankų mėsa netapo ir bent jau išvengė paskutinės vietos, finišuodami septinti.

„Pernai treneriai atsiklausė vaikų, ar šie sutiktų žaisti su metais vyresniais. Mums sakė, kad nepriklausomai nuo rezultatų, vieta Elitinėje lygoje kitais metais bus garantuota. Bet dabar likome prie suskilusios geldos – vaikams didžiulis nusivylimas“, – „Delfi“ skundėsi vieno iš jaunųjų futbolininkų tėvas Nerijus Juodis.

Negalvoju apie blogiausią scenarijų, nes net baisiausiame košmare jo nebūčiau susapnavęs. Daugkartiniai Lietuvos čempionai neturi kur žaisti – čia paradoksas, nesąmonė.
Audrius Statkevičius, „Kauno Žalgirio“ akademijos U17 komandos treneris

Jis piktinosi, jog iš pradžių „ant kelių atšliaužusi ir prašiusi gelbėti situaciją“, Lietuvos futbolo federacija (LFF) dabar esą viską pamiršo ir daugkartiniams šalies čempionams neberanda vietos aukščiausiame divizione.

Įpykęs ir komandos treneris A. Statkevičius.

„Dešimt metų šituos vaikus treniruoju, nuo penkerių ar šešerių metų amžiaus juos auginu. Ir vieną paskutinių jų sezonų jaunių futbole nebeturiu kur su jais žaisti! Nelabai suprantu, kodėl. Nežinau, ar čia nesusikalbėjimas, ar dar kažkas.

Taip būti neturėtų, negalima užmiršti komandos, kuri per ketverius metus triskart tapo Lietuvos čempione. Man tai netelpa į jokius rėmus. Labai skaudi, opi situacija“, – „Delfi“ sakė 35-erių specialistas, pernai vadovavęs ir Lietuvos 17-mečių rinktinei.

Audrius Statkevičius (viduryje)

Gresia „degradacija“

Elitinė jaunių U17 lyga turėjo startuoti jau ateinantį savaitgalį, ketvirtadienį jos pradžia buvo atidėta mažiausiai dviem savaitėms dėl koronaviruso rizikos.

„Kauno Žalgirio“ vietą turnyre užėmė sostinės Baltijos futbolo akademijos auklėtiniai, tuo metu patiems kauniečiams beliks tenkintis Pirma lyga, kurioje daugiausia žaidžia mažesnių miestelių atstovai.

Treneris žodžių į vatą nevynioja – varžytis tokiame lygyje jo ekipai nėra prasmės.

„Turime penkis dabartinius rinktinės žaidėjus, dar kelis, joje rungtyniavusius anksčiau. Su visa pagarba varžovams, bet šiai komandai žaisti Pirmoje lygoje reikštų degradaciją. Ta lyga skirta daugiau mėgėjiškam, masiniam futbolui, o ne įgūdžių tobulinimui.

Aš tikiuosi, kad sprendimas dar bus pakeistas: arba čempionatas laikinai sustabdytas, arba mes būsime įtraukti jam jau prasidėjus. Negalvoju apie blogiausią scenarijų, nes net baisiausiame košmare jo nebūčiau susapnavęs. Daugkartiniai Lietuvos čempionai neturi kur žaisti – čia paradoksas, nesąmonė“, – kritikavo A. Statkevičius.

„Kauno Žalgirio“ akademija raštu kreipėsi į LFF, tačiau atsakymo negavo.

Mokyklos direktorius Laimis Bičkauskas dabar gailisi, jog prieš metus Lietuvos vaikų ir jaunių futbolo asociacijos (LVJFA) valdybos posėdyje pasiūlė išeitį, kaip užpildyti U17 lygos dalyvių gretose atsiradusią spragą.

„Temos, kaip bus kitais metais, tuomet per daug ir negvildenome. Bet, kiek atsimenu, mintis buvo tokia, kad jei jau mūsų metais jaunesni žaidėjai sugeba neiškristi iš U17 lygos, natūralu, kad kitais metais jie vėl turi žaisti ten pat.

Jeigu būčiau žinojęs, kad kils tokia situacija, nė nebūčiau siūlęs padėti. Bet iki pat praėjusio mėnesio nebuvo jokių abejonių, kad mes žaisime. Kalba ėjo apie dešimties komandų turnyrą, dėl to buvau užtikrintas vieno iš LFF darbuotojų. Vykdomojo komiteto sprendimas man buvo labai netikėtas. Neįsivaizduoju, kodėl taip. Gal tiesiog žmonės neįsigilino į bendrą situaciją, neturėjo visos informacijos“, – samprotavo akademijos vadovas.

Įžvelgia politiką

Dešimties komandų Elitinei lygai kartu su „Kauno Žalgirio“ jaunimu ruošėsi pernai laikinojoje sostinėje įsikūrusios „Be1“ akademijos futbolininkai, kurie iki šiol oficialiose varžybose po nauja vėliava nedalyvavo.

Privati mokykla savo žinion perėmė didžiąją dalį panaikintos Nacionalinės futbolo akademijos (NFA) auklėtinių.

„Kauno Žalgirio“ treniruotes lankančių vaikų tėvai svarsto, jog pastarosios Elitinėje lygoje labiausiai ir nepageidavo konkurentai bei LFF viršūnėlės.

„Tos akademijos savininkas Andrius Markevičius ką galvoja, tą ir sako, todėl yra neparankus. Vieno išmesti neišeina, tai išmetė du“, – spėliojo N. Juodis.
Logikos jų sprendimuose aš nebeieškau. Tik metus praleidau Lietuvos futbole, bet logikos čia nebeieškau.
Andrius Markevičius, „Be1“ akademijos vadovas

Pats A. Markevičius, kalbėdamas su „Delfi“, kėlė panašią versiją.

„Tai – konkurencijos bijojimas. O jei mums netyčia pasisektų? Mano akimis, kartu su „Kauno Žalgiriu“ ir Vilniaus „Žalgiriečiu“ Elitinėje lygoje pretenduotume į prizininkus. O juk mes, „Be1“, nepriėmėme LFF peršamos „Anderlecht“ programos.

Kai pernai perėmiau NFA valdymą, man sakė: Andriau, būk geras, šiemet pakentėk, nuo kitų metų tikrai galėsite dalyvauti. Keturis ar penkis mėnesius susirašinėjome su LFF, buvo aiškiai formuojamas atsakymas, kad nebus jokių problemų. Net neabejojau, jog gausime tą vietą.

Paskui jie dejuoja, kad A lygoje liko tik šešios komandos. U19 lygoje irgi neišeina surinkti dalyvių, prašo žaisti visų iš eilės. Bet kita ranka mes patys dirbtinai ribojame jaunių komandų skaičių. Man tai nesuprantama. Kai taip balsuoja profesionaliai futbolo nežaidę žmonės, dar galiu suprasti, bet kai tai daro buvę profesionalai, be galo keista“, – stebėjosi „Be1“ akademijos įkūrėjas ir vadovas.

Andrius Markevičius

Kaip ir „Kauno Žalgiris“, „Be1“ U17 komanda turi penkis praėjusį mėnesį UEFA „Developement“ turnyre Albanijoje žaidusius arba kiek anksčiau į šalies rinktinę kviestus futbolininkus.

A. Markevičiui atrodo nepaaiškinama, kad LFF lengva ranka pusę nacionalinės komandos pasmerkia vegetacijai žemesniame divizione.

„A lygoje kasmet taikome visokias išimtis, o jaunių lygoje negalime pasistengti dėl dešimties rinktinės žaidėjų? Mūsiškiai ir taip jau pusantrų metų neturi žaidimo praktikos, neskaitant draugiškų rungtynių ir varžybų Lenkijoje, į kurias nuolatos važiuojame. Ir dabar LFF sprendimu jie tos praktikos dar metus neturės. Suprantu, politika yra politika, bet kodėl vaikai turi kentėti?

Bent įsivaizduojate, kokie bus rezultatai Pirmoje lygoje? Mes tikrai nesakysime, kad vaikai ten nežaistų visa jėga. Nesiekiu aš kažkokių medalių, mano tikslas – užauginti žaidėjus. Be normalių varžybų tai padaryti bus sunkiau, žinoma. Tačiau logikos jų (LFF – „Delfi“) sprendimuose aš nebeieškau. Tik metus praleidau Lietuvos futbole, bet logikos čia nebeieškau.

Man tik įdomu, ką apie tai galvoja 17-mečių rinktinės treneris M. Stankevičius, LFF techninis direktorius Patrickas De Wilde? Kaip jie vertina faktą, kad dešimt jų žaidėjų paliekami be praktikos? Kas dedasi Lietuvos futbole, jeigu net toks buvęs rinktinės autoritetas kaip M. Stankevičius neturi įtakos LFF? Po to sprendimo kitą dieną pats buvau federacijoje, ir P. De Wilde man asmeniškai tiesiai šviesiai pasakė, kad tai yra komedija“, – guodėsi A. Markevičius.

Tikėjosi kitko

„Delfi“ patenkino „Be1“ vadovo smalsumą ir pasiteiravo M. Stankevičiaus nuomonės apie Elitinės U17 lygos dalyvių sąrašą.

Praėjusį sausį prie jaunių rinktinės vairo stojęs 38-erių specialistas neslėpė susirūpinimo situacija, bet negalėjo pasakyti, kodėl ji susidarė.

„Ne nuo manęs tai priklauso, man tik norisi, kad visi rinktinės žaidėjai rungtyniautų aukščiausioje lygoje – geriausi su geriausiais. Mums reikia žiūrėti, kad visi turėtų galimybę tobulėti. Bet nelabai žinau, kokia ten sistema, kaip ji funkcionuoja. Nesu politikoje, manęs ji nelabai domina, aš rūpinuosi futbolu“, – kalbėjo M. Stankevičius.

Marius Stankevičius

Priminus, kad žaidėjams netobulėjant akmenys dėl jaunių rinktinės pasirodymų pirmiausia lėks į jo daržą, buvęs ilgametis nacionalinės komandos gynėjas atsiduso.

„Neabejoju, kad tie akmenys lėkė ir lėks. Bet ne vakar tos problemos mus ištiko, ir ne dėl kažkokios vienos lygos jos atsirado. 20 metų viskas vyksta ne taip, kaip turėtų, ir reikia tai pripažinti. Ne šiaip sau mūsų FIFA reitingas šitaip nukrito.

Kaip sakiau, aš asmeniškai siūlyčiau visiems rinktinės kandidatams žaisti aukščiausiame lygyje, tikėjausi to ir tikiuosi. Bet ne mano kompetencija spręsti. Nesu dar tiek įsigilinęs į situaciją, negaliu pasakyti, kodėl taip. Tik viliuosi, kad tie, kurie priima sprendimus, žino, ką daro. Turime galvoti apie savo ateitį, apie savo vaikus“, – dėstė treneris, pernai trumpai pats dirbęs „Kauno Žalgirio“ vyrų ekipos konsultantu.

Išimtis iš išimties

Apie ką galvojo tvirtindama Elitinės U17 lygos dalyvių sąrašą, „Delfi“ teiravosi LFF vadovybės.

Į klausimus federacijos atstovai sutiko atsakyti tik raštu, galiausiai pateikė komentarus, kuriuos pasirašė LFF vaikų ir jaunių futbolo skyriaus darbuotojas Algirdas Kvalkauskas.

Jo teigimu, „Kauno Žalgirio“ jauniesiems futbolininkams vieta Elitinėje U17 lygoje nebuvo ir negalėjo būti garantuota nepriklausomai nuo rezultatų, nes tai „prieštarauja sportinių pasiekimų principui“.

LFF atstovas priekaištavo pačiai akademijai, nepasinaudojusiai nuosatuose numatyta galimybe sezono metu U16 lygoje žaidusios rezervinės ekipos pastiprinti penkiais pagrindinės komandos, konkuravusios su metais vyresniais varžovais, futbolininkais.

„Mokyklai yra žinoma čempionato nuostatų tvarka ir pasekmės, komandai užėmus paskutinę vietą“, – rašoma atsakyme „Delfi“.

O penkiems rinktinės kandidatams A. Kvalkauskas siūlė ateinančiame sezone žaisti vyrų arba vyresnių jaunuolių turnyruose.

„Atsižvelgiant į tai, jog „Kauno Žalgirio“ klubas turi pilną komandų piramidę, esame įsitikinę, jog ne tik minėtiems žaidėjams, bet ir visiems kitiems bus suteiktos galimybės varžytis LFF I lygoje, Kauno apskrities futbolo federacijos pirmenybėse, Elitinėje U19 lygoje, Pirmoje U17 lygoje“, – dėstė LFF darbuotojas, neužsiminęs, kur rungtyniauti už borto taip pat likusiems „Be1“ akademijos žaidėjams.

Nesiruošiu aiškintis, kaip geriau. Negaliu net išsireikšti. 30 metų dirbu federacijoje, man tas klausimas net nepriimtinas. Jūs nežiūrėkite, kaip mums geriau, žiūrėkite globaliai, kaip geriau visai Lietuvai.
Romas Pikčilingis, Kauno apskrities futbolo federacijos prezidentas

Įdomu, jog LFF vykdomasis komitetas sprendimą dėl aštuonių komandų Elitinės U17 lygos formato priėmė vienbalsiai – ranką kėlė ir Kauno apskrities futbolo federacijos prezidentas Romas Pikčilingis, vienu mostu užtrenkęs duris dviem miesto ekipoms.

„Aš negaliu kvestionuoti ar aiškinti vykdomojo komiteto sprendimų. Sprendimas yra galiojantis, o kodėl jis toks, reikia visų klausti, pirmiausia, jaunių skyriaus, kuris pateikė projektą. Ar aš privalau viską aiškinti, aš prie LFF Pirmos lygos tvarkaraščio naktimis sėdžiu.

Taip, balsavau už aštuonias komandas, nes kitaip būtų absurdas. Kaip ir A lygoje, Pirmoje lygoje, visose kitose. Jie nepateko, ir dabar kažką keisti būtų iškraipymas. Šiais laikais, kai kasmet keičiami nuostatai, komandų skaičius, kai daromos išimtys, tuomet visiems žurnalistams viskas atrodo negerai. O jei laikomės sutartų taisyklių – vėl blogai. Tai kada bus gerai?“ – klausė R. Pikčilingis.

Pasiteiravus, kaip geriau Kauno futbolui, apskrities federacijos prezidentas nedaugžodžiavo.

„Nesiruošiu aiškintis, kaip geriau. Negaliu net išsireikšti. 30 metų dirbu federacijoje, man tas klausimas net nepriimtinas. Jūs nežiūrėkite, kaip mums geriau, žiūrėkite globaliai, kaip geriau visai Lietuvai. Jei galvočiau vien apie savo apskritį, būčiau nieko vertas LFF vykdomojo komiteto narys.

Negi kaskart reikia keisti taisykles, kai tik kažkam prireikia? Nepateko – jų problemos, kitaip paskui dar kažkam prisireiks, vėl reikės didinti (komandų skaičių – „Delfi“). Pokytis vien dėl to, kad kažkam nuo to bus geriau, yra nesąžiningas, reikia galvoti apie Lietuvą“, – dėstė R. Pikčilingis.

Romas Pikčilingis (antras iš kairės)

Tiesa, išimties tvarkos neva galutinai nusprendusi atsisakyti LFF vis dėlto neištvėrė – net ir spręsdama tą patį Elitinės U17 lygos dalyvių sąrašo klausimą.

Federacija nuo šio sezono nebeleidžia Elitinėje lygoje dalyvauti biudžetinių mokyklų komandoms. Tačiau reorganizacijos įgyvendinti nespėjusiai Klaipėdos futbolo mokyklai uždegta žalia šviesa, skyrus papildomą vienerių metų pereinamąjį laikotarpį.

Primename, kad jaunių varžybas iki praėjusių metų organizuodavo LFF priklausanti LVJFA.

Pernai pavasarį dėl finansinio skaidrumo stokos ir manipuliavimo nariais nušalinus LVJFA prezidentą Vytautą Vaškūną, šios organizacijos veikla buvo paralyžuota, ir pirmenybių vykdymą perėmė pati LFF.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)