Ministerija siūlo tikslinti įstatymą, kad bendrojo ugdymo mokyklų mokiniai, važiuodami vietinio (priemiestinio) reguliaraus susisiekimo autobusais, galėtų pirkti vienkartinį bilietą su 50 proc. nuolaida ir vardinį terminuotą važiavimo bilietą – su 80 proc. nuolaida.

Siūloma Seimui įstatymo projektą tobulinti, kad nuolaidos mokiniams derėtų tarpusavyje bei nuolaidos būtų taikomos ir vaikams nuo 7 iki 8 metų, nepriklausomai nuo to, ar jie jau yra mokiniai, besimokantys pagal bendrojo ugdymo programas.

Lietuvos keleivių vežimo asociacija palaiko įstatymo projekto rengėjos teiktas pataisas, tačiau papildomai teikia siūlymą dėl papildymo, suteikiant bendrojo lavinimo mokyklų moksleiviams teisę į 50 proc. nuolaidą važiuojant tolimojo susisiekimo autobusais ir keleiviniais traukiniais.

Pagal dabar galiojantį įstatymą, teisė įsigyti vienkartinį ar vardinį terminuotą bilietą važiavimui vietinio, priemiestinio reguliaraus susisiekimo autobusais su 50 proc. nuolaida yra suteikiama vežamiems vaikams nuo 7 iki 10 metų. Vyresni vaikai tokios teisės neturi ir galimai patiria papildomas išlaidas važiuodami į kitoje savivaldybėje esančias mokyklas, vykdami į ekskursijas, olimpiadas ar kitais kultūriniais, pažintiniais tikslais.

Preliminariais ŠMSM skaičiavimais, lengvata turėtų teisę naudotis 318 tūkst. bendrojo ugdymo mokyklų mokinių, todėl, siekiant įgyvendinti projektu siūlomas nuostatas, per metus iš viso reikėtų apie 3 mln. eurų vežėjų išlaidoms kompensuoti.

Kadangi šios lėšos nėra numatytos 2020 metų biudžete, siūloma, kad įstatymo pakeitimai įsigaliotų nuo kitų metų rugsėjo 1 dienos.

Bus svarstoma dėl 80 proc. transporto lengvatos onkologiniams ligoniams

Vyriausybė posėdyje svarstys Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtą įstatymo projektą, kuriuo siūloma asmenims, sergantiems onkologinėmis ligomis, suteikti galimybę pasinaudoti transporto lengvatomis, įsigyjant važiavimo bilietus su 80 proc. nuolaida.

Projektas parengtas siekiant suteikti vienkartinį arba terminuotą vardinį važiavimo tolimojo, vietinio (miesto ir priemiestinio) reguliaraus susisiekimo autobusais ir troleibusais, keleiviniais traukiniais, reguliaraus susisiekimo laivais ir keltaisbilietą su minėta nuolaida, teigiama įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

Nurodoma, kad šiuo metu onkologiniai pacientai, kol neįgyja neįgaliojo statuso, negali pasinaudoti transporto lengvatomis, įsigydami važiavimo bilietus su nuolaidomis.

Taip pat ministerija siūlo didinti lengvojo automobilio įsigijimo ir jo techninio pritaikymo išlaidų kompensaciją asmenims, kuriems nustatytas specialusis lengvojo automobilio įsigijimo ir jo techninio pritaikymo išlaidų kompensacijos poreikis bei turintiems patvirtintą teisę vairuoti lengvąjį automobilį.

Kompensaciją Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo didinti iki 64 (iki 2496 eurų) bazinių socialinių išmokų dydžio pagal faktines išlaidas pagrindžiančius dokumentus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)