Taip yra dėl to, kad vidutinis faktinis pajamingumas besiformuojančiose rinkose galbūt jau persirito į neigiamą trajektoriją, jeigu remsimės pirmojo ketvirčio infliacijos prognozėmis. Net didesnės ekonomikos, tokios kaip Indija, Taivanas ir Turkija, siūlo žemesnę už kainų augimą grąžą iš obligacijų, palikdamos nedaug erdvės skolinimosi kainai kristi toliau.

Skurdesnėms valstybėms keliamas reikalavimas sekti JAV federalinio atsargų banko (FED) pavyzdžiu kovojant su koronaviruso poveikiu gali būti netinkamas dėl dviejų priežasčių. Priešingai nei Jungtinės Valstijos ar Europa, dauguma besivystančių šalių susiduria su didėjančia infliacija, tad palūkanų normų didinimas joms atrodo daug tinkamesnis sprendimas. Be to, šiose šalyse palūkanų normų konvertavimas į ekonominį augimą duoda prastų rezultatų - pinigų politikos perdavimo problema.

Lankstesnės prognozės pastūmėjo besivystančių šalių akcijas link didžiausio savaitinio prieaugio nuo 2018 metų lapkričio, o valiutas – link geriausios savaitės per šiuos metus. Bet vidutinis obligacijų pajamingumas nukrito iki rekordinių žemumų, tuo tarpu infliacija siekia aukščiausią lygį nuo 2014 metų. Būtų pirmas kartas per daugiau nei trejus metus, jei realiosios palūkanų normos būtų neigiamos, o investuotojų grąža – žemiausia per daugiau nei dešimtmetį.

Tolesnis grąžos mažėjimas gali pakurstyti valiutų išpardavimą, ir kova su infliacija būtų pralaimėta, dar jai neprasidėjus.

Žemiau vardijamos šalys per pastaruosius šešis mėnesius susidūrė su situacija, kai pakoreguotos pagal infliaciją bazinės palūkanų normos perėjo į neigiamą teritoriją arba bent jau priartėjo prie jos:

Indija

Dar prieš koronaviruso protrūkį Pietų Azijos šalies ekonomikos augimas sulėtėjo dėl krintančios vartotojų paklausos, sunkumų žemės ūkyje ir šešėlinės bankininkystės krizės. Palūkanų normų sumažinimas iš viso 135 baziniais punktais nė kiek nepadėjo sustabdyti smukimą. Infliacijos šuolis pernai gruodį, iš pradžių kai kurių ekonomistų įvertintas kaip vienkartinis sukrėtimas, pasikartojo ir sausį; infliacijos rodiklis pakilo iki aukščiausio lygio per visus šešerius metus, kai šalies ministrų kabinetui vadovauja Narendra Modis.

Net pigesnė nafta nesumažino infliacijos, nes vidaus degalinėse pardavinėjamų degalų kainos nekrinta taip pat greitai, kaip tarptautinės žaliavinės naftos kainos, be to, įtakos turi ir silpnesnė rupija.

Turkija

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, kuris iki šiol buvo įsitikinęs, jog palūkanų normų mažinimas mažina infliaciją, jau pradėjo abejoti šia idėja, po to, kai kainų augimas spartėjo keturis iš eilės mėnesius, nors palūkanų normos buvo sumažintos 1,325 bazinių punktų. Spaudimą vietos ištekliams didina ir Turkijos pabėgėlių krizė, ir šalis tvirtai laikosi neigiamų faktinių palūkanų normų režimo, nepaisant dviženklio dešimties metų trukmės vyriausybės vertybinių popierių pajamingumo.

Taivanas

Taivano dešimties metų trukmės pajamingumas nukrito iki rekordinių žemumų po skolos vertybinių popierių aukciono, smukdydamas infliacijos pakoreguotą grąžą.

Kenija

Infliacija Kenijoje šių metų vasarį paspartėjo po nežymaus sulėtėjimo sausį, nes nesezoninės liūtys sunaikino derlius ir pakilo degalų kainos. Šalis susiduria su įvairiomis problemomis – nuo kylančių maisto prekių kainų iki skėrių keliamos grėsmės žemės ūkio produkcijai. Tuo tarpu centrinio banko sprendimas padidinti užsienio atsargas jau pakenkė Kenijos šilingui.

Tailandas

Šią savaitę Pasaulio banko (PB) paskelbtoje ataskaitoje, iš kurios paaiškėjo, kad Tailando skurdo lygis išaugo, perspėjama, jog bet koks tolesnis ekonomikos silpnėjimas gali skaudžiai kirsti namų ūkiams. Infliacija dar nekelia problemos, o štai viruso protrūkio neigiamas poveikis turizmo pramonei gali paskatinti sprendimą mažinti palūkanų normas. Bet pajamingumas jau siekia rekordines žemumas, ir užsienio investuotojai atsiima savo lėšas.

Libanas

Vyriausybė pirmadienį turi grąžinti 1,2 mlrd. JAV dolerių skolą, bet dar prieš tai ji turi tvirtai įsipareigoti, jog jai pavyks tą padaryti. Svarstomas dalinis restruktūrizavimas , kuris bent iš dalies padėtų grąžinti skolas užsieniečiams. Tačiau investuotojų pasitikėjimas po kovo 9 dienos priklausys nuo šalies ekonominės būklės ir jos gebėjimo suvaldyti visuomenės pyktį dėl prastėjančių gyvenimo sąlygų.

Libane realios palūkanų normos per pastaruosius šešis mėnesius nukrito itin smarkiai – nuo 8,55 proc. iki nežymaus neigiamo rodiklio. Anot Tarptautinio valiutos fondo (TVF), Libano svaras yra pervertintas. Didelis einamosios sąskaitos deficitas (20 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) toliau didina spaudimą valiutos susiejimui.

Brazilija

Netinkamu laiku palūkanų normų sumažinimo poveikis jau gąsdina investuotojus. Brazilijos, kurios realiosios palūkanų normos nukrito beveik iki nulio nuo tvirto 2,8 proc. rodiklio pernai rugsėjį, valiutos vertė nukrito iki beprecedenčio lygio, 4,6 už JAV dolerį. Ir tokia dinamika įtvirtino Brazilijos realo, kaip prasčiausios pasaulio valiutos, statusą šiais metais, po to, kai šalies centrinis bankas atvėrė duris tolesniam politikos lengvinimui.