Viena vertus, prognozuojama, kad šiemet bus diagnozuota 13 000 naujų gimdos kaklelio vėžio atvejų. Kita vertus, medikai džiaugiasi, kad dėl citologinio tyrimo ir skiepų ŽVP (kuris sunaikina 90 proc. virusų, sukeliančių gimdos kaklelio vėžį) gimdos kaklelio vėžio atvejų pastaraisiais metais žymiai sumažėjo.

Thehealthy.com pataria kreiptis į gydytoją, pastebėjus bent vieną iš šių 8 simptomų:

1. Neįprastas kraujavimas iš makšties

Jei vidury ciklo prasideda kraujavimas, jei menstruacijos yra gausesnės, nei įprastai, tai gali būti gimdos kaklelio vėžio požymis (tiesa, yra nemažai ir kitokių kraujavimo priežasčių). Kraujuoti iš makšties gali ir moterims po menopauzės, kai pasibaigia menstruacijos.

Kraujavimas nėra normalus reiškinys, jis gali būti gimdos kaklelio vėžio ar kitos problemos simptomas. „Dažniausi nežymūs gimdos kaklelio vėžio ženklai – bet koks neįprastas kraujavimas“, – teigė ginekologijos ir onkologijos profesorius Johnas Moroney iš Čikagos universiteto Čikagoje, Ilinojaus valstijoje.

2. Kraujavimas po seksualinių santykių

Kitas galimas gimdos kaklelio vėžio požymis – kraujavimas po vaginalinės sueities. Gimdos kaklelio vėžys kyla gimdos kaklelyje, kuris yra žemesnė, siauresnė gimdos dalis, susisiejanti su makštimi.

Prasidėjus gimdos kaklelio vėžiui, ląstelės ima sparčiai daugintis ir susidaro masė iš vėžinio audinio. Ši masė ir kraujuoja po lytinių santykių. „Vadiname ją trapia, nes ji greitai ima kraujuoti“, – aiškino ginekologė Tracy Scheller, einanti ir medicinos direktorės pareigas Integracinės medicinos Grafo centre Englvudo ligoninėje Englvude, Naujajame Džersyje. – Paliestas šis audinys ima kraujuoti. Būtent todėl ciklo viduryje [ir] po intymios sueities galimas kraujavimas.“

3. Neįprastos išskyros iš makšties

Gana dažnas gimdos kaklelio vėžio požymis – balkšvos, vandeningos, nemalonaus kvapo, rusvos ar sumišusios su krauju išskyros. Normalu, kad ciklo laikotarpiu makšties išskyros būna įvairios – kinta jų tirštumas, konsistencija, bet jei išskyros tapo kitokios spalvos, jei turi kvapo, tikėtina, kad tai negyvo audinio, sukelto gimdos kaklelio vėžio, padarinys, teigė T. Scheller.

4. Dubens ir / arba juosmens skausmas

Viena vertus, nugaros skausmas – dažnas reiškinys, o gimdos kaklelio vėžys retai pasiekia vėlyvą stadiją, kita vertus, juosmens skausmas gali būti vėlyvos stadijos gimdos kaklelio vėžio požymis. Šiuo atveju, auglys gali tiek išaugti, kad spaudžia juosmenį ar uodegikaulį.

„Šis skausmas panašus į menstruacijų metu skaudamą nugarą“, – aiškino gydytoja T. Scheller.

5. Skausmas seksualinių santykių metu

Skausmas seksualinės sueities metu galimas dėl daugelio priežasčių, dauguma jų nesusijusios su vėžiu. Bet jei jaučiamas ne tik skausmas intymios sueities metu, bet ir daugiau simptomų, gali būti, kad lytiniuose organuose ir audiniuose formuojasi auglys.

6. Viena ištinusi koja

Gimdos kaklelio vėžiu sergančioms moterims didėja giliosios venų trombozės, sukeliančios vienos kojos tinimą, riziką.

7. Apetito netekimas ir nuolat mažėjantis svoris

Kaip ir daugelis kitų vėžio rūšių, vėlesnės stadijos gimdos kaklelio vėžys gali sukelti apetito netekimą ir mažėjantį svorį. Atsiradus augliui, formuojasi maži baltymai citokinai. Šie baltymai ne tik slopina apetitą, bet ir keičia medžiagų apykaitą – riebalai imami skaidyti greičiau, todėl mažėja raumenų masė. Vėžiui progresuojant, svoris mažėja vis sparčiau, aiškino J. Moroney.

8. Nuolat jaučiamas nuovargis

Nuolatinis nuovargis – irgi tikėtinas gimdos kaklelio vėžio požymis, jei jaučiamas kartu su kitais simptomais. Taip yra, nes su liga kovojantis organizmas turi sunkiau dirbti ir dėl to pavargsta. 2017 m. leidinyje „Gynecologic Oncology“ išpublikuotame tyrime rašoma, kad ketvirtadalis gimdos kaklelio vėžiu sergančių moterų jautė chroninį nuovargį, net praėjus 11 metų po gydymo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)