Italijoje užfiksuota daugiausiai mirčių nuo viruso sukeliamos ligos COVID-19 po Kinijos, kur gruodį prasidėjo protrūkis, per kurį jau užsikrėtė daugiau kaip 100 tūkst. žmonių visame pasaulyje.

Remiantis italų premjero naktį pasirašytu ir internete paskelbtu įsaku, žmonėms iki balandžio 3 dienos bus draudžiama be rimtos priežasties įvažiuoti į didžiules šiaurės Italijos teritorijas ar išvykti iš jų.

Šiose karantino zonose, apimančiose regionus aplink Veneciją ir Italijos finansinę sostinę Milaną, gyvena per 15 milijonų žmonių.

Vyriausybė taip pat liepė uždaryti teatrus, kino teatrus ir muziejus visoje šalyje.

Iki šiol virusas pasiglemžė daugiausiai gyvybių Kinijoje, tačiau COVID-19 paveikė žmones dar mažiausiai 95 šalyse ir teritorijose.

Argentina šeštadienį tapo pirmąja Lotynų Amerikos šalimi, pranešusia apie mirties atvejį.

Nerimaujantys prie San Fransisko įstrigusio JAV kruizinio laivo keleiviai buvo karantinuoti savo kajutėse ir laukia tyrimų rezultatų po protrūkio tarp įgulos narių.

Greitai plintantis virusas jau išplito 30-yje Amerikos valstijų ir pareikalavo mažiausiai 19 žmonių gyvybių, o Niujorke buvo paskelbta nepaprastoji padėtis.

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as, vadovaujantis JAV administracijos atsakui į COVID-19 protrūkį, šeštadienį nepatikslino, kada laivas „Grand Princess“ galėtų prisišvartuoti, bet užsiminė, kad tai gali įvykti savaitgalį.

Paaiškėjus, kad 21 iš 45 laive esančių žmonių, kuriems buvo atlikti tyrimai, diagnozuotas koronavirusas, M. Pence'as pareiškė, jog visiems 3 533 keleiviams ir įgulos nariams taip pat bus atlikti tokie tyrimai, ir prireikus bus paskirtas karantinas.

Tuo metu Malaizija ir Tailandas dėl viruso keliamo pavojaus neįsileido kruizinio laivo „Costa Fortuna“, sekmadienį pranešė vienas pareigūnas. Laive yra apie 2 000 žmonių, įskaitant dešimtis italų.

„Liūdna akimirka“

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) žinią, kad užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius perkopė 100 tūkst., pavadino „liūdna akimirka“.

Tačiau Kinijoje sekmadienį buvo pranešta apie mažiausiai naujų užsikrėtimo atvejų per pastarąsias kelias savaites. Beveik visi 44 naujausi pacientai gydomi protrūkio epicentre – centriniame Uhano mieste.

Kinų vyriausybė užsiminė, kad netrukus gali atšaukti karantiną izoliuotoje Hubėjaus provincijoje, kur beveik 56 mln. žmonių nuo sausio pabaigos gyvena iš esmės neišeidami iš namų. Uhanas yra šios provincijos sostinė.

Vieninteliai nauji užsikrėtimo atvejai už epicentro ribų buvo užfiksuoti tarp atvykstančiųjų iš tokių užsienio valstybių kaip Italija ir Ispanija. Pekinas būgštauja, kad tokių atvejų gali daugėti.

PSO teigimu, Kinijos ir kitų šalių pastangos „pademonstravo, kad viruso plitimą galima sulėtinti“, ir kad ligos plitimo trajektorija net gali būti „pakeista imantis ryžtingų izoliavimo ir kontrolės priemonių“.

Italijoje mirusiųjų skaičiui šeštadienį pasiekus 233, Vatikanas paskelbė, kad kassavaitinė popiežiaus Pranciškaus „Viešpaties angelo“ malda, kurią 83-erių pontifikas paprastai sako stovėdamas prie atviro lango, vietoje to bus tiesiogiai transliuojama internetu.

Pasaulio banko duomenimis, Italijos visuomenė yra seniausia pasaulyje po Japonijos populiacijos, o vyresnio amžiaus žmonės, kaip atrodo, dažniau sunkiai serga naujojo koronaviruso sukeliama liga.

Italijos sveikatos apsaugos sistema laikinai įdarbina 20 tūkst. į pensiją išėjusių medicinos darbuotojų, o civilinės saugos pareigūnai sako, kad Lombardijos regiono ligoninėse trūksta laisvų lovų.

Padėtis pasaulyje prastėja

Kolumbija, Kosta Rika, Malta, Maldyvai, Bulgarija, Moldova ir Paragvajus taip pat pranešė apie pirmuosius užsikrėtimo atvejus.

COVID-19 susirgusių pacientų skaičius Pietų Korėjoje šeštadienį viršijo 7 tūkst. – tai yra didžiausias jų skaičius už Kinijos ribų.

Irane per pastarąją parą užfiksavus 21 naują mirties ir 1 076 užsikrėtimo atvejus, aukų padaugėjo iki 145, o užsikrėtusiųjų – iki 5 823.

Dėl protrūkio buvo atšaukta daugybė tarptautinių verslo, turizmo ir sporto renginių. Be to, beveik 300 mln. mokinių ir studentų visame pasaulyje neišeina namų užsidarius mokykloms ir universitetams.

Šeštadienį Glazge turėjusios įvykti Škotijos ir Prancūzijos moterų regbio varžybos buvo atidėtos vienai iš škotų žaidėjų diagnozavus koronavirusą.

Barselonos maratono organizatoriai šeštadienį atidėjo renginį, turėjusį vykti kovo 15 dieną, iki spalio 25-osios.

Tuo metu Kanadoje Tarptautinė ledo ritulio federacija (IIHF) atšaukė Pasaulio moterų ledo ritulio čempionatą, turėjusį vykti nuo kovo 31 dienos iki balandžio 10-osios.

Bahreine kovo 20–22 dienomis planuojamos „Formulės 1“ lenktynės „Grand Prix“ vyks be žiūrovų, sekmadienį paskelbė organizatoriai.

Vis tik Saudo Arabija vėl atidarė teritoriją aplink Kaabos šventovę Mekos didžiojoje mečetėje – švenčiausioje islamo vietoje. Anksčiau karalystė ėmėsi beprecedenčio žingsnio – buvo laikinai uždraudusi maldininkams atlikti vadinamąją mažąją piligrimystę (umrą) į šventuosius Mekos ir Medinos miestus.

Tačiau žmonės vis dar neleidžiami prie pačios Kaabos, o Didžioji mečetė šiuo metu sterilizuojama.