Tiesa, savaitgalis nusimato toks pavasarinis. Apniukęs, tarpais su vienu kitu lietaus lašu. Na, gal ne visai lašu – valandos kitos dulksna. Tačiau smagiausia, kad vėjo didžiojoje Lietuvos dalyje praktiškai nebus, vyraus sąlyginė, apie 4–5 laipsnių šiluma. Ir žvejoti bus smagu. Tad teliko sužinoti, kas ir kur kimba.

Pietų Lietuva

Druskininkai. Nemune kimba kuojos, žiobriukai, plakiai ir strepečiai. Žuvis dar būriuojasi žiemojimo duobėse, tik šapalai jau po truputį pasklinda po visą upę. Dugninės mėgėjams sekasi kiek geriau, nei plūdininkams.

Upeliuose vanduo pasidrumstė, bet jų lygis laikosi palyginti žemas. Upėtakiai maitinasi. Gal tik daugiau mažesnių žuvų kažkodėl papuola.

Drąseikių karjeras kovo mėnesį

Marijampolė. Daugiau ar mažiau, bet balta žuvis juda visur. Balsupių užtvankoje gerai kimba stambios aukšlės, Lakinskų – šapalai. Plačiaburniai neblogai kimba ir Šešupėje, tik skiriasi jų mėgstamas „meniu“. Jeigu ruože prie Slabadų jie geriau čiumpa konservuotą kukurūzą, tai Kudirkos Naumiestyje nori tik žirnio. Tai pat girdėti, kad po truputį Šešupėje pagauna lynų. Naktinių sliekų – geriausio lynų kibimo indikatoriaus pardavimai auga diena iš dienos. Tai pat žvejai parduotuvėse pastebimai šluoja kviečius – tiek kuojos, tiek šapalai, matyt, „pasninkauja“ ir labiau nori vegetariškų patiekalų. Neblogai pagauna ir tie, kas žvejoja Dovinės upėje.

Vidurio Lietuva

Kaunas. Turbūt daugiausia gerų žinių iš Nevėžio. Kuojos ir kitos žuvys kimba kaip patrakusios tiek dugninės gerbėjams, tiek ir plūdininkams. Žuvys išėjusios iš duobių ir pasklidusios po visą upę. Vakar bičiulis Vilius nuo pietų iki vakaro su bolonine meškere pagavo 8 kilogramus įvairios žuvies. Daugiausiai kuojų ir plakių. Kas gaudo kukurūzu ir batonu – sugauna ir šapalų. Storasprandžiai gerai kimba ir Neries upėje, prie Turžėnų ir kitose vietose. Gera žinia ir iš Nemuno – prie Panemunės tilto jau pasirodė pirmosios meknės. O štai iš Kauno marių gerų žinių negirdėjau. Esą, kas bandė jaukintis karšius – „prisišaukė“ tik pūgžlių.

Aukštumalė ankstyvą pavasarį

Šiaurės ir Rytų Lietuva

Panevėžys. Kupiškis, Pakruojis. Nevėžyje tebekimba, ir deja, tebenešami kibirais ešeriai. Išpampę nuo ikrų. Niekas negalvoja, ką žvejos vėliau. Taikios žuvis gaudytojai pagauna kuojų, plakių, vieną kita karšioką. Gražesnių plačiašonių esą pagauna fiderio mėgėjai, žvejojantys žemiau Krekenavos. Mūšos upėje dabar tuštoka. Sklando sąmokslo teorijos, jog žiobrių upėje jau yra, bet jie dar nekimba. Atseit, per šalta. Arba kad latviai tinklais upę atitvėrė – jie negali pas mus patekti. Vanduo upėje žemas ir neaišku, ar bus šįmet įprastas potvynis.

Kupiškio mariose gerai kimba aukšlės ir kuojos, plakiai. Panašiai yra ir Ėriškių tvenkinyje – susispietusi smulkmė kimba, kad savaitgalį tikriausia ir vietos nerasi. Jau girdėti, kad Švobiškio užtvankoje sugauna lynų. Mažose privačiose kūdrose jau atsigavo karosiukai – matyt, neužilgo sujudės ir didesni jų „broliai“.

Zarasai. Didesniuose ežeruose kimba seliavos. Antradienį Čičirio ežere žvejojęs pažįstamas pagavo 33 vienetus. Šventojoje, ties tiltu, dugninės mėgėjai pagauna sprindinių plakiokų ir aukšlių. Bičiulių ekipažas bandė paieškoti ešerių – žiemines blizgutes graibsto, ir tai nenoriai dryžuočiai tik iki 100 gramų. Didžiųjų rasti nepavyksta arba jie visiškai pasyvūs. Žuvys ežeruose dar giliai, gyvena žieminiu režimu. Echolotas ežeruose pradeda rodyti žuvį tik nuo 20 metrų gylio. Kas bandė Antalieptės mariose gaudyti dugninėmis karšius – nieko nepagavo.

Andrius Urbonas su Nevėžyje pagautu ešeriu

Vakarų Lietuva

Klaipėda. Jūroje nerealiai gerai kimba lašišos. Virš 10 kilogramų sveriančių lašišų apgauna kone kiekvienas ekipažas. Nesenai buvo pagauta ir mūsuose (jūroje) rekordinė lašiša, sverianti virš 18 kilogramų. Pagauna lašišų ir spiningaujantys nuo kranto. Ypač tie, kas gaudo arčiau Nidos.

Pačioje Klaipėdoje stintų žūklė bumas jau pradėjo rimti. Vakar nuo krantinių dar pagavo gerai, o šiandien jau prastai. Kimba bangomis.

Danėje, Minijoje ir Veivirže vanduo aukštas ir drumstas – šlakių pažvejoti galimybių nėra. Šventojoje vanduo neblogas, paskutinėmis dienomis ten pagavo gana gražių egzempliorių.

Šilutė, Rusnė

Stinta jau pajudėjo į Miniją ir jos pilna visur. O štai Rusnės dar nepasiekė ar pasiekė maži jų būriai. Penktadienį, apie 16 valandą žvejų Rusnėje buvo, bet jų laimikiai kuklūs. Kas turėjo 10 vienetų pagavę, kas tik 5. Tokias žinias pateikė mūsų bičiuliai iš Klaipėdos Simonas Karalius ir Julius Rūkas.

Stintų žūklė 2020 03 06 Rusnėje

Kalbėjau su bičiuliu Viliumi, kuris nuo pat vasario bando ieškoti Aukštamalėje ir kituose Žemupio vandens telkiniuose lynų. Šių žuvų jau pagauna. Vieną dieną jis ištraukė keturis. Antrą – nieko. Trečią – vieną lyną. Stabilumo nėra, dar, matyt, per šalta. O gal ir užėjusios žuvies nėra daug. Karšių irgi dideliais kiekiais niekas nepagauna – vieną kitą.

Tokios žinios iš Lietuvos. Gero ir gražaus jums savaitgalio. Susitiksime šį kartą tikriausiai prie Nevėžio.