Tačiau bent jau kol kas didesnės manevro laisvės nėra: Lietuva arba turi ratifikuoti dar 2016 metais pasirašytą politinio dialogo ir bendradarbiavimo susitarimą, arba sekti JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo penktadienį premjerui Sauliui Skverneliui pateiktu prašymu neratifikuoti ir toliau blokuoti ES ir Kubos susitarimą dėl bendradarbiavimo.

Lietuvos diplomatijos vadovo nuomone, atrasti išeitį tokioje sudėtingoje situacijoje yra įmanoma.

„Ieškosime šioje sudėtingoje situacijoje optimalaus sprendimo ir atvirai kalbėsime su visais savo sąjungininkais“, – Eltai penktadienį teigė L. Linkevičius, pabrėždamas, kad esminė ir nekintanti Lietuvos pozicija šiuo klausimu yra vengti bet kokio pasirinkimo tarp ES ir JAV.

„Labai atidžiai žvelgiame į visus mūsų strateginių partnerių prašymus, tačiau kartu turiu pabrėžti, kad mes tikrai vengiame pasirinkimo tarp ES ir JAV interesų. Nors kai kur jie ir nesutampa, mes gerbiame ir vienus, ir kitus“, – sakė ministras.

L. Linkevičius greitų sprendimų dėl šio Lietuvai jautraus klausimo nežada.

„Nenoriu užbėgti už akių (su sprendimu. – ELTA), mes tikrai atvirai kalbėsime su savo sąjungininkais. Galiu tik pasakyti, kad situacija yra tikrai labai sudėtinga. Pirmiausia dėl to, kad trejus metus vyksta ratifikacija ir mūsų ES sąjungininkams, ir ypač ES vadovybei tai yra labai svarbu. Taip yra, matyt, ne be pagrindo. Manoma, kad tai padėtų daryti įtaką Kubai“, – aiškino L. Linkevičius. Jo nuomone, iš esmės tų pačių problemų sprendimo siekia ir JAV.

„Tuo metu JAV kelia klausimus kitu kampu: akcentuoja tas pačias žmogaus teises, tačiau vengia atsiverti kontaktams. Bet tai vėlgi – mūsų strateginiai partneriai, kuriuos mes labai gerbiame. Tad mums belieka ieškoti optimalaus sprendimo. Tą mes ir bandysime daryti kalbėdami su strateginiais partneriais“, – JAV poziciją apibendrino ministras.

Panašią poziciją su sprendimu neskubėti Eltai deklaravo ir Vyriausybės vicekancleris Deividas Matulionis. Jo teigimu, tai, kaip bus nuspręsta šiuo klausimu, dėl kurio jau dabar išsiskiria nuomonės tarp Lietuvos politikų, priklausys nuo Seimo.

Kaip penktadienį jau skelbė ELTA, JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo kreipėsi į premjerą Saulių Skvernelį su prašymu neratifikuoti ir toliau blokuoti ES ir Kubos susitarimą dėl bendradarbiavimo, kol komunistinis režimas nepakeis savo požiūrio į žmogaus teises.

„Gerbiamas ministre pirmininke, rašau jums, norėdamas paaiškinti JAV poziciją dėl ES ir Kubos politinio dialogo ir bendradarbiavimo susitarimo (PDCA) ir paprašyti, kad jūs ir toliau jo neratifikuotumėte. Taip padarę, jūs ir toliau remsite laisvę, demokratiją ir geresnę pagarbą žmogaus teisėms Kuboje, šio tikslo siekiame mes abu. (...) Manome, kad Kubos režimas naudojasi PDCA savo diktatoriškų, represyvių veiksmų labui. Esame dėkingi Lietuvai už šio susitarimo neratifikavimą ir prašome ir toliau balsuoti prieš jį, tai simbolizuoja jūsų paramą Kubos žmonėms“, – laiške teigia Mike'as Pompeo.

Lietuva liko vienintele ES šalimi, kuri iki šiol nėra ratifikavusi dar 2016 metais pasirašyto politinio dialogo ir bendradarbiavimo susitarimo.

Vasario pabaigoje Seimo Užsienio reikalų komiteto nariai – Audronius Ažubalis, Žygimantas Pavilionis ir Emanuelis Zingeris kartu su JAV ir Kubos žmogaus teisių aktyvistais kreipėsi į Seimo narius ir Vyriausybę, prašydami neratifikuoti Lietuvos ir Kubos politinio dialogo ir bendradarbiavimo sutarties. Tuo metu sutarties šalininkai sako, kad tolesnė Havanos izoliacija nepaskatins Kubos pagerinti žmogaus teisių padėties, tai geriau gali padaryti bendra ES pozicija dėl prekybos ir politinio dialogo.