„Vienas uždavinių Lietuvai yra pasiekti ES vidurkį, ypač kalbant apie skaitmenizaciją. Antras aspektas susijęs su demografija ir trečias aspektas, su kuriuo mes susiduriame, yra įtraukus augimas. Daugelis žmonių pradėjo gyventi geriau, tačiau ne visuose segmentuose.

Galiausiai žalioji pertvarka. Tai ypač svarbi tema, su kuria turime susitvarkyti“, – penktadienį renginyje, skirtame pristatyti EK ataskaitą Lietuvai, sakė EK Ekonomikos ir finansų reikalų generalinio direktorato narys Heinzas Jansenas.

Jo teigimu, Lietuvoje ekonomikos augimas yra stabilus ne tik pastaraisiais metais, bet ir žvelgiant į ateitį. Teigiama situacija yra ir užimtumo srityje.

Tačiau jis atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje yra žemas mokesčių ir bendrojo vidaus produkto (BVP) santykis.

„Jei norite sukurti augimui palankią aplinką, turite apmokestinti dalykus, kurie nepažeidžia augimo, o darbo mokesčiai tokiai kategorijai nepriklauso“, – sakė H. Jansenas.

Jis atkreipė dėmesį ir į žemą konkurenciją bankų sektoriuje.
„Bankų sektorius rodo neblogus rezultatus, yra pelningas, tačiau nerimą kelia tai, kad sektorius laikosi gerai dėl to, jog konkurencija per maža. Tai koncentruota rinka ir pelnas gaunamas todėl, kad nėra konkurencijos“, – sakė EK pareigūnas.

Tuo metu būsto sektoriuje, pasak H. Janseno, didelių problemų nematoma.

„Būsto kainos auga, tačiau ne problemiškai ir kainos, palyginti su tuo laikotarpiu, kuris buvo iki krizės, rodo, kad situacija gana stabili“, – nurodė pareigūnas.

Tuo metu EK Užimtumo, socialinių reikalų ir įtraukties generalinio direktorato generalinio direktoriaus pavaduotoja Andriana Sukova taip pat atkreipė dėmesį į teigiamą tiek vyrų, tiek moterų užimtumo situaciją.

„Tiek vyrai, tiek moterys turi vienodas galimybes būti įdarbinti“, – sakė ji.

Tuo metu darbo rinkoje, pasak jos, yra teigiamų poslinkių dėl atvykstančių imigrantų.

„Dabar situacijos balansą koreguoja imigrantų atvykimas, tad darbo rinkoje yra teigiamų poslinkių, tačiau viena iš didelės emigracijos problemų yra ta, kad Lietuvos gyventojai sensta, ir dabar Lietuvoje yra nedaug darbo jėgos“, – sakė A. Sukova.

Pasak A. Sukovos, nekvalifikuotų asmenų įdarbinimas smarkiai atsilieka nuo ES vidurkio.

„Vidurkis yra 55 proc., o Lietuva pasiekė 47 proc. Kyla didelė skurdo rizika šiai gyventojų grupei“, – sakė pareigūnė.

Aptarus ataskaitas su ES valstybėmis narėmis, gegužę bus pateiktos šalims skirtos rekomendacijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)