„Gerbiamasis Ministre Pirmininke, rašau jums norėdamas paaiškinti JAV poziciją dėl ES ir Kubos politinio dialogo ir bendradarbiavimo susitarimo (PDCA) ir paprašyti, kad jūs ir toliau jo neratifikuotumėte. Taip padarę, jūs ir toliau remsite laisvę, demokratiją ir geresnę pagarbą žmogaus teisėms Kuboje, šio tikslo siekiame mes abu. <...> Manome, kad Kubos režimas naudojasi PDCA savo diktatoriškų, represyvių veiksmų labui. Esame dėkingi Lietuvai už šio susitarimo neratifikavimą ir prašome ir toliau balsuoti prieš jį, tai simbolizuoja jūsų paramą Kubos žmonėms“, – laiške teigia M. Pompeo.

Pasak M. Pompeo, nuo 2017 m. lapkričio 1 d., kai preliminariai įsigaliojo PDCA, politinė situacija ir žmogaus teisių padėtis Kuboje dramatiškai pablogėjo.

„Be priežasties įkalinta daugiau nei 100 politinių kalinių, tarp jų aukšto rango žmogaus teisių gynėjas Jose Danielis Ferreras, kuris galimai buvo kankinamas, jam nesuteikta medikų pagalba, pažeista jo teisė į teisingą teismo procesą. ES sutiko su Kubos režimo reikalavimu, kad dialogo dėl žmogaus teisių pagrindu ES atstovai nebendrautų su grupėmis ar asmenimis, kurie prieštarauja režimo vykdomiems žmogaus teisių pažeidimams“, – aiškina M. Pompeo.

„Galų gale, Kubos valdžia ir toliau remia ir palaiko mirtiną (Venesuelos prezidento – ELTA) Nicolo Maduro diktatūrą, kuri visiškai sunaikino Venesuelos ekonomiką, baudžiamosios teisės sistemą ir socialinius saitus. Šia savo parama Kuba neleidžia Venesuelai sugrįžti prie demokratijos – tikslo, kurio, aš žinau, siekia Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga ir Lietuva“, – teigia M. Pompeo.

M. Pompeo laiško pabaigoje dėkoja Lietuvai už paramą žmogaus teisėms Kuboje.

Laiškas S. Skverneliui pristatytas penktadienio rytą.

Panašų raginimą šią savaitę išsakė ir trys įtakingi JAV Senato užsienio reikalų komiteto nariai.

„Raginame Lietuvos parlamentą priešintis susitarimui, kuriuo būtų teikiama ekonominė pagalba žiauriam komunistiniam režimui Kuboje“, – rašo senatoriai Marco Rubio, Robertas Menendezas ir Rickas Scottas.

Lietuvos ambasadoriui JAV Rolandui Kriščiūnui šią savaitę išsiųstame laiške JAV senatoriai Kubos režimą pavadino „apgailėtina liekana to paties komunizmo, kuris buvo žiauriai pavergęs lietuvius“.

„Politinės ir ekonominės naudos suteikimas nereformuotam, nesutaikomam režimui niekaip nepadeda Kubos žmonėms, o tarnauja jų pavergėjų įgalinimui“, – teigiama laiške.

S. Skvernelio patarėjas Tomas Beržinskas patvirtino, kad laiškas iš JAV valstybės sekretoriaus M. Pompeo yra gautas, bet S. Skvernelis dar nėra su juo susipažinęs, todėl savo pozicijos negali pateikti.
„Premjeras dar nėra susipažinęs su laiško turiniu. Taip, laiškas yra gautas ir tai galiu patvirtinti“, – Eltai sakė T.Beržinskas.

ELTA primena, kad PDCA tarp ES ir Kubos buvo pasirašytas 2017 m. Jis apima dialogą ir bendradarbiavimą tokiais klausimais kaip žmogaus teisės, migracija ir prekyba. Šalininkai sako, kad tolesnė Havanos izoliacija nepaskatins Kubos pagerinti žmogaus teisių padėties, tai geriau gali padaryti bendra ES pozicija dėl prekybos ir politinio dialogo.

BNS pateikia abiejų laiškų kopijas:
Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (850)