Ir kas gi tas žmogus, sutikęs atvirai pasikalbėti? Ogi pats Billas Clintonas!

Keturių dalių filmas „Hillary“ netrukus bus transliuojamas kanalu „Hulu“. Viename jo epizode buvęs JAV vadovas atvirai papasakojo, kaip jautėsi apkaltos etapu, ypač tą akimirką, kai dėl visko teko prisipažinti buvusiai pirmajai šalies poniai ir paauglei judviejų dukteriai Chelsea‘ai, rašo portalas „People“.

„Priėjau, atsisėdau ant lovos ir pasikalbėjau [su Hillary], – sakė 73-ejų B. Clintonas. – Tiksliai papasakojau, kaip ir kada viskas vyko. Pasakiau, kad jaučiuosi dėl to siaubingai. Pasakiau: „Per pastaruosius metus kelis kartus buvome kartu. Neturiu, kaip pasiteisinti. Tai, ką padariau, neatleistina.“

Nors ir neatleistina, tačiau, anot buvusio prezidento, paaiškinama.

Tikrai nebūna taip, kad, kaip jis sako, žmogus „atsisėda ir galvoja: „Manau surizikuosiu, nejausdamas jokios atsakomybės. Tai blogai atsilieps mano šeimai, šaliai ir mano bendražygiams.“ Taip tikrai nebūna.“

Billas Clintonas ir Monica Lewinsky

„Tada jautiesi blaškomas abejonių, – bando paaiškinti B. Clintonas. – Panašiai nutiktų, jei 15 raundų trunkančią kovą kas nors pratęstų iki 30 raundų, ir staiga atsirastų kas nors, galintis padėti bent trumpam užsimiršti. Kiekvienas patiria spaudimą, nusivylimą, siaubą, baimę. Ir aš keletą metų dariau kai ką, kad atsikratyčiau nerimo. Dabar aš – visiškai kitas žmogus.“

„Tai, ką padariau, yra blogai, tačiau tikrai negalvojau, kad būtų smalsu sužinoti, kaip jaučiamasi padarius ką nors ypač kvailo, todėl ėmiau ir taip pasielgiau. Tai nėra pasiteisinimas“, – sakė jis.

Prezidento afera su M. Lewinsky, prasidėjusi 1995-aisiais, kai jai buvo 22-eji, ir privedusi prezidentą prie apkaltos, užima nemenką dalį trečios filmo „Hillary“ serijos. Joje galima išgirsti ypač atvirų pašnekesių su abiem Clintonais, taip pat artimiausiais jų draugais, likusiais ištikimais bendražygiais per visą gyvenimą ir karjerą.

Režisierė Nanette Burstein portalui „People“ atskleidė, kad pokalbiams su Clintonais ir kitais politikais iš viso prireikė net 40 dienų, o dokumentinio filmo tikslas – pateikti naują, nepagražintą 2016-aisiais prezidento rinkimuose dalyvavusios Demokratų partijos kandidatės paveikslą.

„Jai buvo sunku kalbėti apie kai kuriuos asmeninius dalykus, ypač – santuoką ir šeimą, – sakė N. Burstein. – Nors ji ir sutiko bendradarbiauti, be to, stengėsi būti nuoširdi ir pasidalyti emocijomis, apimdavusiomis sunkiausiomis gyvenimo akimirkomis, visgi jai teko save versti kalbėti.“

H. Clinton sako esanti labai santūri, be to, įprotį būti apdairia ji išsiugdė tada, kai negalėjo išvengti intensyvaus žiniasklaidos dėmesio vyro prezidentavimo laikotarpiu. Kai tai, kas vyko Baltuosiuose rūmuose, buvo atskleista visuomenei, net ir menkiausios smulkmenos tapo viešų diskusijų objektu.

„Kai tik jiedu pasirodydavo viešumoje, svarbiausiais tapdavo klausimai apie tai, ar mūvi vestuvinius žiedus, ar susikimba rankomis, ką atskleidžia jų kūno kalba. Visa tai būdavo analizuojama“, – filme „Hillary“ prisimena Lisa Caputo, tuometinė H. Clinton atstovė spaudai.

Priminsime, kad iš pradžių buvusi pirmoji JAV ponia gynė prezidentą ir neigė jį įsivėlus į aferą arba sukėlus grėsmę santuokai. Tokios pozicijos H. Clinton laikėsi dalyvaudama laidoje „Today“, transliuotoje tada, kai gandai apie M. Lewinsky dar tik pradėjo sklisti.

Monica Lewinsky

Vis dėlto praėjus daugiau nei pusmečiui, per kurį prezidentas B. Clintonas neigė kaltinimus ir viešai, ir privačioje aplinkoje, bendraudamas su artimaisiais, bičiuliais ir Baltųjų rūmų komanda, galų gale jis pasakė tiesą.

„Buvau tiesiog priblokšta, – dokumentinėje juostoje prisipažįsta jo žmona. – Tiesiog negalėjau tuo patikėti. Mane taip giliai tai žeidė, kad net nesugebėjau patikėti, jog jis melavo. Tai buvo siaubinga. Be to, teko jam pasakyti, kad jei tas procesas bus viešas, teks eiti ir viską papasakoti Chelsea‘ai.“

Prezidentas B. Clintonas puikiai prisimena, kaip sutuoktinė tada pasakė: „Turi viską papasakoti savo dukrai. Papasakoti jai bus sunkiau nei man.“

„Taigi, aš tai padariau, ir tai buvo baisu“, – prisimena jis.

„Nors ir pasielgiau nepateisinamai, nenorėjau jos skaudinti“, – sako jis.

Billas Clintonas ir Monica Lewinsky

Filme „Hillary“ Clintonai prisipažįsta, kad jų dukra suvaidino itin svarbų vaidmenį dorojantis su skandalo padariniais – tiek viešumoje, tiek privačiame gyvenime. Netrukus po to, kai prezidentas visai šaliai per televiziją atskleidė tiesą – papasakojo apie aferą, trijų asmenų šeima buvo nufotografuota išeinanti iš Baltųjų rūmų.

Chelsea nuotraukoje stovi tarp tėvų ir yra susikibusi su jais rankomis. Tas vaizdas tapo simboliniu santuokos tęstinumo paveikslu.

„Ji tenorėjo, kad liktume kartu, – sako H. Clinton. – Tokia jos pozicija man atrodė neįtikėtina – labai drąsi ir labai išmintinga.“

B. Clintonas patvirtino, kad Chelsea užpildė tuštumą, atsivėrusią tarp jo ir žmonos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)