„Nuo 00.01 val. šiąnakt, taigi, nuo vidurnakčio, įsigalioja paliaubos“, – po susitikimo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu Maskvoje sakė R. T. Erdoganas.

Rusijos prezidentas teigė, kad Maskva ne visada pritaria Turkijai ir jos partneriams dėl situacijos Sirijoje.

„Sutarėme dėl bendro dokumento“, – savo ruožtu teigė V. Putinas, pridurdamas, kad tikisi, jog šis susitarimas „taps tvirtu pagrindu užbaigti kovas Idlibo deeskalacijos zonoje ir nutraukti civilių populiacijos kančias“.

Anot Putino, su Erdoganu pasiekti susitarimai taps geru pagrindu išspręsti situaciją Idlibe.

Vis dėlto R. T. Erdoganas pareiškė, kad, nepaisant vidurnaktį įsigaliosiančio naujojo paliaubų susitarimo, Turkija „pasilieka teisę atsakyti visomis jėgomis į bet kokią Sirijos režimo ataką“, teigė Turkijos lyderis.

„Režimas yra kaltas dėl (2018 m. Sočio) susitarimo žlugimo“, – po susitikimo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu sakė R. T. Erdoganas.

Susitikimo pradžioje V. Putinas pabrėžė, kad padėtis Idlibe taip pablogėjo, kad „mums reikia tiesioginio asmeninio pokalbio“.

Savo ruožtu R. T. Erdoganas patikino, kad susitikime priimti sprendimai padės pagerinti padėtį šioje Sirijos provincijoje. Derybose taip pat dalyvauja abiejų šalių užsienio politikos vadovai ir gynybos ministrai.

Tris mėnesius Rusijos remiamas Sirijos režimas vykdo nuožmų karinį puolimą paskutiniame sukilėlių bastione Sirijoje. Nuo gruodžio dėl puolimo beveik milijonas žmonių paliko namus ir pajudėjo prie sienos su Turkija, kuri ir taip jau yra priėmusi daugiau nei bet kuri kita šalis sirų pabėgėlių – 3,6 mln.

Praėjusią savaitę per Sirijos režimo antskrydį Idlibe žuvo 34 Turkijos kariai. Turkija reagavo aršiai, pradėjo karinę operaciją prieš režimo pajėgas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (528)