Tarptautinė moterų solidarumo diena išaugo iš darbininkų judėjimo ir tapo Jungtinių Tautų pripažįstama kasmetine švente. Šios šventės ištakos yra 1908 m. demonstracija Niujorke, kurioje dalyvavo 15 tūkstančių moterų. Jos reikalavo trumpesnės darbo dienos, didesnės algos ir teisės balsuoti. Po metų Amerikos socialistų partija pirmoji paskelbė Nacionalinę moterų solidarumo dieną.

Idėja suteikti šiai dienai tarptautinės šventės statusą kilo moteriai vardu Clara Zetkin. Ji apie tai paskelbė 1910 m. Tarptautinėje dirbančių moterų konferencijoje Kopenhagoje. Į konferenciją susirinko 100 moterų iš 17 šalių, ir visos šiam pasiūlymui vieningai pritarė.

Pirmą kartą Tarptautinė moterų solidarumo diena buvo švenčiama 1911 m. Austrijoje, Danijoje, Vokietijoje ir Šveicarijoje.

Moters dienos šimtmetis buvo švenčiamas 2011 m., tad šiemet švęsime 109-ąsias šios šventės metines.

Oficialiai ši diena buvo tarptautiniu mastu įteisinta 1975 m., kai ją ėmė švęsti Jungtinių Tautų Organizacija, kuri vėliau ėmė skelbti ir metų temą. Pirmoji tema (1996 m.) buvo „Švenčiame praeitį, planuojame ateitį“. Pernai buvo kviečiama: „Galvok apie lygybę, kurk protingai, diek naujoves pokyčiams“ – JTO statistika rodo, kad net ir šiais laikais visame pasaulyje darbo rinkoje dalyvauja tik pusė darbingo amžiaus moterų.

Moters diena tapo švente ir proga įvertinti ir pasidžiaugti, kaip toli moterys pažengė visuomenėje, politikoje ir ekonomikoje. Šios šventės šaknys politinės, tad šią dieną neretai organizuojami protestai ir streikai, kurių tikslas – atkreipti dėmesį į vis dar egzistuojančią nelygybę.

Kada ji švenčiama?

Kovo 8 dieną. Pasidalinusi Tarptautinės moters dienos idėja Clara Zetkin nebuvo numačiusi konkrečios datos. Diena nebuvo formaliai įteisinta iki 1917 m., kai karo metu Rusijos moterys surengė streiką reikalaudamos „duonos ir taikos“. Po keturių streiko dienų Rusijos caras buvo priverstas išsižadėti sosto, o laikinoji vyriausybė suteikė moterims balsavimo teisę.

Moterų streikas prasidėjo sekmadienį, vasario 23 d. pagal Julijaus kalendorių, kuris tuo metu buvo naudojamas Rusijoje. Pagal Grigaliaus kalendorių tai buvo kovo 8 d. – tad šiais laikais Moters diena švenčiama būtent šią dieną.

Ar yra Tarptautinė vyrų diena?

Taip, yra – lapkričio 19-oji. Tačiau ji švenčiama tik nuo dešimtojo praėjusio amžiaus dešimtmečio, ir Jungtinių Tautų Organizacija jos nepripažįsta. Tarptautinė vyrų diena švenčiama daugiau nei 60 šalių, įskaitant Jungtinę Karalystę. Šios dienos tikslai – atkreipti dėmesį į vyrų ir berniukų sveikatą, gerinti lyčių tarpusavio santykius, skatinti lyčių lygybę ir pabrėžti teigiamus vyro vaidmens modelius.

Kaip Tarptautinė moterų solidarumo diena švenčiama visame pasaulyje?

Tarptautinė moterų solidarumo diena daugelyje šalių yra nacionalinė šventė – įskaitant Rusiją, kurioje prieš Kovo 8-ąją dvigubai išauga gėlių pardavimai.

Kinijoje moterims kovo 8 d. suteikiamas laisvas pusdienis, vadovaujantis Valstybės Tarybos rekomendacija, nors dauguma darbdavių šią rekomendaciją ignoruoja.

Italijoje Tarptautinę moters dieną arba la Festa della Donna yra tradicija dovanoti moterims mimozų žiedus. Šios tradicijos kilmė neaiški, bet manoma, kad ji prasidėjo Romoje po Antrojo pasaulinio karo.

Jungtinėse Amerikos Valstijose kovas yra Moterų istorijos mėnuo – šią dieną kasmet oficialiai pagerbiami Amerikos moterų pasiekimai.

Tarptautinė moters diena

2020 m. Tarptautinės moterų solidarumo dienos tema yra „#EachforEqual“ („Kiekviena už lygybę“), kuri mums primena, kad kiekvienos mūsų atsakomybė – prisidėti kuriant pasaulį, kuriame vyrautų lyčių lygybė.

Pernai Kovo aštuntosios tema buvo „#BalanceforBetter“ (daugiau pusiausvyros), pabrėžiant lyčių pusiausvyra pagrįstos tvarkos pasaulyje svarbą. 2018 metų tema buvo „#PressforProgress“ („Reikalauk progreso“), 2017 m. – „#BeBoldforChange“ („Drąsiai siek pokyčių“), o 2016 m. tema – „#PledgeforParity“ („Reikalauk lygiateisiškumo“).

JT lyčių lygybės padalinys „JT Moterys“ taip pat paskelbė 2020 m. temą: „Lygybės karta: suvokiant moterų teises“.

„JT Moterys“ vykdo naują įvairias kartas įtraukiančią kampaniją „Kartų lygybė“, kurios tikslas – siekti įvairaus amžiaus moterų lygybės.

Pasaulio ekonomikos forumo 2017 m. Ataskaitos apie pasaulinę lyčių nelygybę duomenimis, dabartiniais tempais visiško lyčių lygiateisiškumo nepavyks pasiekti dar ne mažiau nei 200 metų, tad Tarptautinės moterų solidarumo dienos kampanijos tikslas – sumažinti šį skaičių raginant moteris visame pasaulyje imtis veiksmų ne tik kovo 8 d., bet visus metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (237)