Naujausioje JT prekybos ir plėtros konferencijos (UNCTAD) ataskaitoje pažymima, jog eksporto sumažėjimą labiausiai pajus Europos Sąjunga (ES), Jungtinės Valstijos ir Japonija.

Dėl naujojo koronaviruso, kuriuo pasaulyje jau užsikrėtė per 92 tūkst. žmonių, o mirė – apie 3,2 tūkst. žmonių, „gali gerokai sulėtėti ne tik Kinijos, bet ir viso pasaulio ekonomikos augimas“, rašoma ataskaitoje.

Kinija yra pagrindinis daugelio tarptautinių bendrovių gamybos centras ir tai reiškia, jog „bet kokie gamybos sutrikimai Kinijoje per regionines ir pasaulines vertės grandines atsilieps kitoms šalims“.

Kinijai dabar tenka apie 20 proc. pagaminamų tarpinių produktų, kuriais prekiaujama pasaulyje, nors dar 2002 metais ši dalis sudarė tik 4 proc., pažymėjo UNCTAD.

„Poveikis jaučiamas viso pasaulio ekonomikoje“, – žurnalistams Ženevoje pareiškė UNCTAD tarptautinės prekybos skyriaus vadovė Pamela Coke-Hamilton (Pamela Kouk-Hamilton) ir pridūrė, kad jis pasireikš „maždaug 50 mlrd. JAV dolerių vertės eksporto nuosmukiu visame pasaulyje“.

Labiausiai, ekspertų vertinimais, nukentės Europos Sąjunga, kuriai prognozuojami 15,6 mlrd. JAV dolerių (14 mlrd. eurų) eksporto nuostoliai.

Antroje vietoje bus Jungtinės Valstijos, kurioms gresia 5,6 mlrd. JAV dolerių eksporto praradimai.

Japonijai prognozuojami 5,2 mlrd. JAV dolerių nuostoliai.

Europoje ir Jungtinėse Valstijose labiausiai nukentės mašinų ir automobilių gamybos sektoriai.

„Poveikis jau yra didelis“, – pažymėjo P. Coke-Hamilton.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją