Talibanas „planuoja vieną po kito įvykdyti visus susitarimo punktus, kad užkirstų kelią karo eskalavimui. Kita šalis taip pat turi pašalinti visas kliūtis visų mūsų susitarimo punktų įgyvendinimui, kad būtų užtikrinta tvari taika, o afganai galėtų naudotis savo pagrindinėmis teisėmis“, – trečiadienį socialiniame tinkle „Twitter“parašė Talibano biuro Dohoje oficialus atstovas Mohammedas Sohailas Shahinas.

Anksčiau trečiadienį JAV kontingento Afganistane atstovas Sonny Leggettas apkaltino Talibaną nesilaikant taikos susitarimo sąlygų. Po to amerikiečiai sudavė pirmąjį po 11 dienų pertraukos aviacijos smūgį Talibano kovotojams, reaguodami į talibų ataką prieš afganistaniečių pajėgas pietinėje Helmando provincijoje,

Pasak S. Leggetto, Afganistano vyriausybė ir JAV įvykdė susitarimo sąlygas, tačiau „talibai ignoruoja tautos valią siekti taikos“.

JAV pajėgų atstovas nurodė, kad kovotojai vien antradienį 43 kartus atakavo patikrinimo postus Helmande.

Visą praėjusią savaitę Afganistane galiojo dalinės paliaubos, kurių laikėsi amerikiečių pajėgos, Talibanas ir Afganistano saugumo pajėgos. Jos buvo paskelbtos prieš Talibano ir JAV taikos susitarimą dėl beveik 20 metų trunkančio karinio konflikto sureguliavimo.

Pirmadienį Talibanas paskelbė, kad vadinamasis „smurto mažinimo“ režimas Afganistane baigiasi ir kad jo kovotojai atnaujins karinius veiksmus prieš Afganistano vyriausybę.