Žinutė Turkijai ir ne tik

Trečiadienį Briuselyje surengta nepaprastoji Teisingumo ir vidaus reikalų taryba, kurioje pagrindinis klausimas – iš Turkijos į Graikiją plūstantys pabėgėliai.

„Labai nerimaujama dėl galimybės apsaugoti ES išorės sienas“, – prieš susitikimą neoficialiai kalbėjo aukšto rango diplomatė.

Kaip žinia, praėjusios savaitės pabaigoje, po atakos prieš turkų karius Sirijoje, Turkija pareiškė, kad esą ES nesilaiko 2016 m. susitarimų, pagal kuriuos turkai sustabdė migrantų srautus į Europą, todėl daugiau neribos pabėgėliams galimybės vykti į ES. Netrukus po to tūkstančiai jų (dauguma – sirai, afganistaniečiai, iraniečiai ir t. t.) patraukė link Graikijos ir Bulgarijos pasienio ar valtelėmis link Graikijai priklausančių salų Viduržemio jūroje. Ten juos pasitiko ir bando neleisti vykti toliau Graikijos ir Bulgarijos pasienio, riaušių policijos bei karinės pajėgos.

Antradienį Graikijos-Turkijos ir Bulgarijos-Turkijos pasienyje apsilankiusi Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen, trečiadienį Teisingumo ir vidaus reikalų tarybai pristatė Veiksmų planą, kuriame numatytos priemonės padėti Graikijai ir stebėti situaciją Bulgarijoje bei Kipre.
Turkijos pasienį su Graikija pasiekė dar keli tūkstančiai migrantų

Veiksmų plane numatomos šios priemonės: Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros („Frontex“) dvi greitojo reagavimo operacijos; „Frontex“ nauja asmenų, neturinčių teisės likti Graikijoje, grąžinimo programa; 700 mln. eurų paramą Graikijai; Civilinės apsaugos mechanizmo aktyvavimas ir t. t.
Pasak aukšto rango diplomatės, Tarybos susitikimo tikslas patvirtinus šiuos planus „nusiųsti žinutę tiek ES valstybėms-narėms, tiek kitoms šalims (tikėtina, turėta galvoje Turkija – red. past.) apie ES vienybę ir solidarumą.“
Jie yra pasiruošę per 5-ias dienas atvykti į krizės regioną.
R. Liubajevas

VSAT pasiruošusi

Tai labiau politinis žingsnis, realūs veiksmai jau pradėti įgyvendinti. „Frontex“ jau ruošia greitojo reagavimo planus ir pranešė, kad reikės apie 100 papildomų pareigūnų bei įvairios įrangos.

Lietuvos VSAT vadas generolas Rustamas Liubajevas „Delfi“ teigė, kad gauti „Frontex“ užklausimai ir nuolat vyksta veiksmų koordinavimas, o Lietuvos pareigūnai pasiruošę artimiausiu metu vykti į Graikiją. Tiesa, kol kas „Frontex“ konkrečiai nepasakė, kiek Lietuvos pareigūnų reiktų. Lietuvoje yra 39 pareigūnai, kurie yra greitojo reagavimo operacijų rezerve.

„Jie yra pasiruošę per 5-ias dienas atvykti į krizės regioną“, – teigė „Delfi“ VSAT vadas.

Kol kas neaišku ir kiek laiko lietuviai būtų ten. Jei operacija užtruktų daugiau nei dvejus mėnesius, Lietuva turėtų rotuoti pareigūnus.
Rustamas Liubajevas

Vyks su naujausia technika

Gen. R. Liubajevas taip pat paminėjo, kad šį kartą Lietuva negalės suteikti sraigtasparnio, nes šiuo metu vienas jų remontuojamas. Tačiau Lietuva suteiks kitą įrangą – visureigį su moderniausia stebėjimo įranga, kurį įsigijo praėjusių metų pabaigoje.

Šiame „Toyota Land Cruiser“ sumontuotu radaru žmogų galima susekti už 11 kilometrų, o automobilį – už 20 kilometrų. Radaras automatiškai fiksuoja galimus pažeidimus ir apie tai informuoja įrangos operatorių, kuriam automobilyje yra įrengta speciali darbo vieta. Naujajame „Toyota Land Cruiser“ taip pat sumontuota šiluminė matymo įranga. Tokiu termovizoriumi galima fiksuoti už 6 kilometrų esantį vaizdą.

Kartu su šia įranga vyks ir dvi komandos po 4-is VSAT pareigūnus.

Tai ne pirmas kartas, kai Lietuvos pareigūnai bus dislokuoti Graikijoje. 2014-2016 m. Graikijos pasienyje kasmet dirbdavo 80-100 VSAT pareigūnų (dokumentų tyrimo, sienos stebėjimo ekspertų). 2014 m. ir 2016 m. maždaug trims mėnesiams taip pat buvo siunčiami VSAT sraigtasparnis ir patrulinis kateris su įgulomis. Šių operacijų išlaidas apmokėjo „Frontex“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (224)