Europos pinigų viktorinos nacionaliniame finale dalyvavo 2000 mokinių iš beveik 100 šalies mokyklų. Nugalėtojais tapo Vilniaus Vasilijaus Kačialovo gimnazijos devintokai. Jie atstovaus Lietuvai europiniame viktorinos finale – didžiausiame žemyno finansinio raštingumo konkurse.

Vilniaus V. Kačialovo gimnazijos devintokai Daniil Gamezov ir Nikita Blešanovas (mokytoja Olga Marinina) viktorinoje atsakinėjo ne tik greičiausiai, bet ir buvo vienintelė komanda, pateikusi teisingus atsakymus į visus 15-a klausimų. Antrąją vietą pelnė Kauno technologijos universiteto (KTU) gimnazijos dešimtokai Benedict Martinas Magee ir Justinas Židonis (mokytojas Kristijonas Bartoševičius). Trečiąją vietą užėmė Vilniaus Gabijos gimnazijos septintokės Austėja Balčiūnaitė ir Monika Bogdanovič (mokytoja Laura Stašauskienė).

Pasak konkurso laimėtojų, viktorina pareikalavo ne tik greitos reakcijos, bet ir atidumo bei žinių.

„Dauguma temų: darbo užmokesčio, mokesčių, biudžeto – buvo pažįstamos, tad tiesiog reikėjo susikoncentruoti“, – įspūdžiais dalijosi laimėjusios komandos pedagogė.

LBA pernai atlikto tyrimo metu nustatytas Lietuvos finansinio raštingumo indeksas siekia 43 balus iš 100 galimų. Anot Lietuvos bankų asociacijos (LBA) prezidento Manto Zalatoriaus, tai reiškia, kad esame pusiaukelėje – turime tik bazines žinias. Tačiau pats metas domėtis sudėtingesniais finansų reiškiniais, susidaryti savo nuomonę apie įvairius finansų instrumentus.

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) tyrimų duomenimis, Lietuvos gyventojai yra finansiškai neraštingiausi Europos Sąjungoje: dėl finansinių žinių ir įgūdžių trūkumo žmonės patenka į finansinių sukčių pinkles, prasiskolina, tampa nemokūs, bankrutuoja, neatideda ateičiai.

Daugiau nei pusė šalies gyventojų nesupranta net pagrindinių finansinių terminų, dauguma negeba planuoti asmeninių finansų, taupyti, atsakingai skolintis, saugiai investuoti. Daugumos Lietuvos gyventojų finansinė elgsena rizikinga, finansiškai neraštingais žmonėmis lengva manipuliuoti.

LBA su „Delfi“ skaitytojais pasidalino testu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)