23-ejų metų amžiaus studentas iš Singapūro Jonathanas Mokas pranešė, jog jį užpuolė Oksfordo gatvėje vasario 24 d., maždaug 21.15 val., skelbia independent.co.uk.

„Facebook“ žinutėje J. Mokas rašė, kad nepažįstamas vyras, buvęs dar su trimis ar keturiais vyrais ir moterimi, kažką sumurmėjo apie „koronavirusą“ ir smogė kumščiu jam į veidą.

Tuomet kitas grupelės narys pasakė „Nenoriu tavo koronaviruso savo šalyje“ ir trenkė J. Mokui į nosį. Nuo smūgio išsiliejęs kraujas aptaškė šaligatvį. Atvykus policijos pareigūnams, užpuolikai jau buvo pasišalinę.

Nukentėjusysis buvo nugabentas į ligoninę, kur gydytojai jam pasakė, kad sulaužyti keli veido kaulai. Taip pat medikai informavo, jog gali prireikti rekonstrukcinės veido operacijos.

J. Moko „Facebook“ paskyroje paskelbtoje nuotraukoje, kuri buvo padaryta netrukus po užpuolimo, matyti pajuodusi akis ir kruvinas veidas. Kitos dienos nuotrauka atskleidžia akies patinimo mastą.

Londono metropoliteno policijos atstovas spaudai „The Independent“ sakė: „Policininkai tiria užpuolimą dėl rasistinių motyvų, įvykdytą Oksfordo gatvėje, netoli metro stoties „Tottenham Court Road“, pirmadienį, vasario 24 d., apie 21.15 val. Aukai, 23-ejų metų amžiaus vyrui, rankų smūgiais buvo sužalotas veidas.“

Policijos pareigūnai nurodė, kad kol kas nieko nesuėmė, tačiau stengiasi nustatyti įtariamuosius.

Jungtinės Karalystės sostinėje dvejus metus gyvenantis ir Londono universiteto koledže studijuojantis J. Mokas „Facebook“ rašė: „Rasizmas nėra bukagalviškumas, rasizmas yra neapykanta. Rasistai nuolat sugalvoja pasiteisinimų savo įtūžiui išlieti. Siaučiant koronaviruso epidemijai, jie rado dar vieną priežastį.“

Šis išpuolis įvykdytas pagausėjus pranešimų apie rasizmo protrūkius prieš azijiečius. Teigiama, kad žmonių pyktis yra susijęs su koronaviruso protrūkiu, kuris prasidėjo Kinijos Uhano mieste praėjusių metų gruodžio mėnesį.

Neseniai apie neapykantos nusikaltimus stebinti grupė „Stop Hate UK“ išreiškė nuogąstavimus dėl susidariusios padėties, rašo CNN.

„Pastaruoju metu „Stop Hate UK“ sulaukia daug skambučių. Žmonės skambina mūsų pagalbos telefonų numeriais ir praneša apie patiriamą rasizmą, diskriminaciją bei užgauliojimus. Besiskundžiantieji priskiriami kinų bendruomenei. Kažkodėl kai kurie žmonės yra įsitikinę, kad visi kinai – potencialūs koronaviruso nešiotojai, – teigiama organizacijos pareiškime. – Šie įvykiai mums kelia didelį nerimą. Esame pasiruošę padėti, patarti ir paguosti visus, nukentėjusius nuo tokių išpuolių.“

Diskriminacija auga ir Jungtinėse Amerikos Valstijose, o ekspertai kaltę dėl rasistinių ir ksenofobinių atakų prieš žmones iš Rytų Azijos verčia neišprusimui ir dezinformacijai.

„Plintant koronavirusui, pastebėjome išaugusią baimę azijiečių atžvilgiu, – sakė Džordžijos valstijos universiteto sociologijos dėstytoja Rosalind Chou. – Tokie žmonės patiria neigiamą poveikį.“