Premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad galutinio sprendimo dar neturi, tuo metu „valstiečių“ pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigia, kad oficialiai dėl to bus nuspręsta tik vasarą.

„Premjeras dar nepriėmė galutinio sprendimo, kai tai padarys, tuomet jį ir paskelbs“, – po to, kai antradienį buvo viešai paskelbtas I. Šimonytės sprendimas, teigė Vyriausybės vadovo atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

Savo ruožtu R. Karbauskis, viešai užsiminęs, kad, jo nuomone, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) sąrašą rinkimuose turėtų vesti S. Skvernelis, dabar teigia, kad oficialus „valstiečių“ verdiktas bus tik vasarą.

„Pas mus apsispręsta bus tikriausiai liepos mėnesį, kai tvirtinsime sąrašo eiliškumą“, – Eltai teigė R. Karbauskis, pridurdamas, kad sprendimą dėl sąrašo lyderio turės priimti jo pirmininkaujama partija.
„Tai nėra mano ir premjero sprendimas, tai partijos sprendimas. Kol kas jokio sprendimo nėra“, – tvirtino „valstietis“.

Gerbia sprendimą, tačiau tvirtina, kad jis neturi jokios prasmės
R. Karbauskis, kaip vienas iš šiuo metu aktyviausių Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kritikų, teigė gerbiantis konservatorių sprendimą dėl I. Šimonytės ir net regintis jame logikos.

„Gali būti kategoriškas oponentas, bet negerbti (sprendimo. – ELTA) negali. Toks yra sprendimas, manau, kad jis tam tikros logikos turi. Bet kokiu atveju, jų siekis yra padidinti rinkėjų skaičių“, – pažymėjo R. Karbauskis.

Visgi politikas neslėpė turįs ir abejonių, ar I. Šimonytės prisiimta pozicija rinkimų sąraše konservatoriams taps tramplinu, leisiančių stipriau išplėsti elektorato gretas. Pirmiausia, teigė jis, statistika jau dabar rodo, kad šalies vadovo posto siekusiai I. Šimonytei nepavyko vien savo dalyvavimu, kaip konservatorių kandidatei Prezidento rinkimuose, žymiau prisidėti didinant partijos palaikymą Europos Parlamento (EP) rinkimuose. Pasak jo, konservatoriai, kaip partija, sulaukė kur kas mažiau palaikymo nei I. Šimonytė tuo pačiu metu vykusiuose rinkimuose į EP.

Todėl, įsitikinęs R. Karbauskis, nėra jokio skirtumo, kas ves TS-LKD sąrašą rinkimuose.

„Aišku viena, kad partijai tai nepadėjo padidinti palaikymo. Todėl ar Gabrielius Landsbergis vestų, ar Ingrida Šimonytė – visuomenė supras vienodai, kad tai yra partija, kuri naikins viską, ką mes bandėme padaryti, kuri oponuoja viskam, ką mes darome, kuri atsakinga už Lietuvos praskolinimą, už projektus, kurie padarė milijardinius nuostolius“, – aiškino R. Karbauskis.

„Aš nemanau, kad tie, kurie balsuos už konservatorius, vedant Šimonytei, nebalsuotų už konservatorius, vedamus Landsbergio. Manau, kad čia bus tas pats“, – Lietuvos rinkėjų preferencijų logiką apibendrino R. Karbauskis.
Galiausiai politikas pridūrė, kad sprendime dėl I. Šimonytės įžvelgiantis dar vieną politinių oponentų ideologinės transformacijos ženklą. Tai, kad, pasak jo, konservatoriai liberalėja, nėra geras ženklas pirmiausiai patiems konservatoriams.

„Tai rodo, kad krizė yra vidinė, ir kitame Seime, kiek jų (konservatorių. – ELTA) bepraeitų, jie bus dar labiau liberalūs“, – teigė R. Karbauskis.
Kita vertus, akcentavo jis, kuo daugiau liberalių vertybių, tuo blogiau ir Lietuvos savitumui.

„Konservatoriai tampa visiškais liberalais, o aš manau, kad kuo daugiau liberalių partijų, tuo mažiau tradicinių vertybių... tų dalykų, kuriais Lietuva išsiskyrė iš kitų ES šalių, tų, kuo mes galime didžiuotis. Nė viena vertybe, kurią galime vadinti liberalia, negalime pasigirti, kaip sava, kaip lietuviška vertybe“, – teigė R. Karbauskis.

G. Landsbergis: Ingridos partija – tai beveik pusė milijono žmonių
Savo ruožtu G. Landsbergis akcentuoja, kad Lietuvos visuomenė Prezidento rinkimų metu I. Šimonytei, nors ir pralaimėjusiai antrajame rinkimų ture, pareiškė didelį pasitikėjimą. Kartu, jo manymu, nėra problemos, kad partijos sąrašą artėjančiuose Seimo rinkimuose sutikusi vesti parlamentarė nepriklauso TS–LKD partijai.

„Ji yra bendruomenės narys, jai rūpi bendruomenė ta, už kurią ji jaučia atsakomybę. Šiandien ji jaučia atsakomybę, ja pasitikėjo labai daug žmonių, tie žmonės neturėtų būti nuvilti. Ingridos partija – tai beveik pusė milijono žmonių, kuriuos vienija bendras požiūris į Lietuvą. Bendrasis požiūris į atsakomybę ir vertybes, ir kitus daugelį dalykų kartais yra daugiau negu partijos bilietas“, – žurnalistams sakė G. Landsbergis, pažymėjęs, kad yra kuklus 15 tūkstančių žmonių partijos vadovas.

Antradienį konservatorių lyderis G. Landsbergis patvirtino, kad Seimo narė I. Šimonytė sutiko vesti partijos sąrašą artėjančiuose Seimo rinkimuose.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų taryba jau patvirtino pirmąją dalį partijos vienmandatininkų. Dėl epidemiologinės situacijos atidėjus savaitgalį turėjusį vykti partijos Tarybos posėdį, balsavimas organizuotas elektroniniu būdu pirmadienį ir antradienį.