Tokių užklausų padaugėjo paaiškėjus, kad Vilniaus ugdymo įstaigose yra nemažai moksleivių, grįžusių iš šios užsienio valstybės.

Socialiniuose tinkluose susirūpinę žmonės klausia, ar yra saugu lankyti pamokas, jei klasėje yra vaikų, grįžusių iš atostogų Egipte.

Kaip DELFI teigia SAM Sveikatos stiprinimo skyriaus patarėja Nerija Kuprevičienė, oficialiais Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis Egipte registruoti 2 COVID-19 ligos atvejai.

„Šiuo metu Egiptas nėra priskirtinas prie šalių, kuriose vyksta vietinis COVID-19 ligos plitimas, todėl keliautojams nenumatyta taikyti kokių nors papildomų priemonių“, - sako N. Kuprevičienė.

Pasak ministerijos atstovės, šiuo metu teritorijoms, kur vyksta COVID-19 plitimas visuomenėje, priskiriamos šios: Kinija (visos provincijos), Šiaurės Italijos regionas (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionai), Honkongas, Iranas, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras.

„ Keliautojams, planuojantiems vykti į paveiktus regionus, rekomenduojame vengti lankytis turgavietėse (angl. wet markets), kuriose yra parduodama šviežia mėsa, žuvis ir kitos greitai gendančios prekės, ar kitose vietose, kuriose yra tvarkomi gyvi ar negyvi gyvūnai. Svarbu vengti kontakto su sergančiais asmenimis, ypač su tais, kuriems pasireiškė respiraciniai (kosulys, skrepliavimas ir t. t.) simptomai. Patariame laikytis tinkamos rankų bei maisto higienos, vengti sąlyčio su gyvūnais, jų išskyromis. Dėl įsibėgėjusio gripo sezono keliautojams rekomenduojame pasiskiepyti nuo gripo likus ne mažiau nei 2 savaitėms iki kelionės“, - apie rekomendacijas informuoja SAM atstovė.

Kartu keliautojams primenama, kad Užsienio reikalų ministerijos (URM) skelbiamose ir nuolat atnaujinamose kelionių rekomendacijose (https://keliauk.urm.lt/lt/) pateikiama informacija ir apie galimas grėsmes sveikatai.

Esantiems užsienyje ar planuojantiems keliones taip pat rekomenduojama užsiregistruoti URM kelionių registracijos sistemoje https://keliauk.urm.lt/lt/keliones-registracijos-forma. Be to, verta atsisiųsti „Keliauk saugiai“ programėlę: http://onelink.to/epmjp5.