„Tai Turkijos ataka prieš Europos Sąjungą ir Graikiją. Žmonės naudojami kaip priemonė spausti Europą... ES negali pasiduoti šantažui“, – sakė kancleris žurnalistams.

Turkija uždegė žalią šviesą jos teritorijoje esantiems pabėgėliams ir migrantams, daugelis kurių yra atvykėliai iš Sirijos, keliauti į ES, nors tai prieštarauja 2016 metais Ankaros ir Bendrijos sudarytam susitarimui.

2015 metais Europos Sąjungoje kilus pabėgėlių krizei blokas pasirašė su Turkija susitarimą, kad Ankara nebepraleis pabėgėlių per savo sienas mainais į finansines paskatas.

S. Kurzas kaltino Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą, kad jis žarsto pabėgėliams „melagingus pažadus“ ir transportuoja juos prie Graikijos sienos, naudodamas žmones kaip „ginklą“ Europai paspausti.

Kancleris pridūrė, kad tai yra išbandymas Bendrijai, parodysiantis, ar ji gali apsaugoti savo sienas. Pasak S. Kurzo, Austrija pasirengusi palaikyti Graikiją ir bet kurią kitą šalį, kuriai gali tekti susidurti su „antplūdžiu“.

„Vieną dalyką galiu jums garantuoti: jeigu ES išorės sienos nevykdys savo funkcijos, Europa be [vidaus] sienų taps istorija“, – sakė kancleris.

Pirmadienį Vokietijos kanclerė Angela Merkel pareiškė, kad Turkijos sprendimas atverti sienas yra „nepriimtinas“, o už migraciją atsakingas eurokomisaras Margaritis Schinas sakė, kad niekas negali „šantažuoti ar bauginti ES“.

Turkija atvėrė savo sieną su ES pabėgėliams, Sirijos šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje vykstant susirėmimams tarp Damasko režimo pajėgų ir Ankaros palaikomų sukilėlių.