Vienas šaltinis graikų vyriausybėje pranešė, kad ministras pirmininkas Kyriakos Mitsotakis per pasienyje įvykusį susitikimą su trimis bloko institucijų lyderiais pareiškė, kad Graikija tikisi iš Bendrijos „tvirtos paramos“.

ES žada suteikti pagalbą


Europos Sąjunga (ES) suteiks Graikijai „visą reikalingą paramą“, siekiant padėti šaliai susidoroti su migrantų iš kaimyninės Turkijos antplūdžiu, sakė Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen.

„Tie, kurie siekia išbandyti Europos vienybę, bus nusivylę“, – sakė pirmininkė.

EK pirmininkė antradienį kartu su Graikijos premjeru ir kitais dviem aukšto rango ES pareigūnais apsilankė pasienio teritorijoje ir pristatė priemones, skirtas paremti Graikiją, kuriai dabar tenka dorotis su nauja migrantų ir pabėgėlių banga.

U. von der Leyen pažadėjo milijonus eurų ir teigė, kad bus dislokuoti papildomi sienos apsaugos pareigūnai ir skubios pasienio pagalbos būrys. Be kita ko, ketinama pasiųsti laivų, sraigtasparnių ir kitų transporto priemonių.

„Ateinančiomis dienomis ir ateinančią savaitę sieksime užtikrinti, kad suteiktume reikalingą paramą, nes šią situaciją turi spręsti ne tik Graikija. Tai visai Europai tenkanti atsakomybė“, – teigė U. von der Leyen.

Turkija praėjusią savaitę pareiškė atverianti savo sienas ir nebetrukdysianti migrantams ir pabėgėliams keliauti į Europą sausuma ir jūra, nepaisydama 2016 metais pasiekto susitarimo su ES dėl migrantų srautų pažabojimo.

Šimtai migrantų ir pabėgėlių išskubėjo Turkijos sienos su Graikija link. Turkijos veiksmus paskatino virtinė įvykių Turkijoje ir kaimyninėje Sirijoje, kur per antskrydį prieš Turkijos pajėgas praėjusią savaitę žuvo 34 turkų kariai.