Sirų valstybinė naujienų agentūra SANA informavo, jog lėktuvas tapo „taikiniu“ po to, kai sekmadienį buvo numušti dar du orlaiviai, Turkijai vykdant operaciją prieš Rusijos remiamo režimo pajėgas Idlibo regione.

Ankara sekmadienį patvirtino pradėjusi karinę operaciją prieš Rusijos remiamas režimo pajėgas pasienio regione, kur Turkija remia kai kurias sukilėlių grupuotes.

Turkų vyriausybė patvirtino, kad buvo numuštas reaktyvinis lėktuvas L-39.

„Vykdant operaciją „Pavasario skydas“, kuri sėkmingai tęsiama, buvo numuštas režimui priklausęs lėktuvas L-39“, – pažymėjo Turkijos gynybos ministerija.

SOHR teigimu, režimo lėktuvas buvo numuštas turkiško naikintuvo F-16 ir sudužo Damasko kontroliuojame rajone, esančiame į pietus nuo puolamo sukilėlių bastiono.

Įgulos narių likimas lieka neaiškus, nurodė Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi organizacija.

Režimo pajėgos nuo gruodžio mėnesio mėgina atkovoti iš sukilėlių ir džihadistų, siejamų su buvusia „al Qaeda“ atšaka Sirijoje, paskutinę svarbią opozicijos tvirtovę Idlibe.

Turkija inicijavo savo operaciją po to, kai ketvirtadienį buvo surengta antskrydžių, regione pražudžiusių 34 turkų karius. Ankara tvirtina, kad už tą ataką atsakingas Damaskas.

Pasak SOHR, Turkijai nuo penktadienio vykdant bombardavimo kampaniją žuvo 93 režimo kariai, taip pat 10 Libano šiitų judėjimo „Hezbollah“ kovotojų ir keturi proiranietiški kovotojai.

Sekmadienį Damaskas pareiškė numušęs regione tris turkų bepiločius orlaivius.

2011 metais prasidėjęs Sirijos konfliktas pareikalavo jau daugiau nei 380 tūkst. žmonių gyvybių ir privertė palikti namus dar milijonus.

Intensyvina puolimą


Kovo 1 d. Turkijos gynybos ministras pareiškė, kad jo šalis „sėkmingai“ tęsia savo karinę operaciją šiaurės vakarinėje Sirijos dalyje prieš Rusijos remiamą režimą Damaske ir kad Ankara „neturi noro ar ketinimo konfliktuoti su Rusija“.

Praėjus vos kelioms valandoms nuo šio pareiškimo, iš Sirijos pasirodė pranešimų, kad Turkijos pajėgos numušė keletą sirų karo lėktuvų, skelbia „Laisvosios Europos radijas / Laisvės radijas“. Didėja nerimas dėl padažnėjusių tiesioginių susirėmimų tarp NATO narės Turkijos ir Rusijos sąjungininkės Sirijos pajėgų.

Turkijos kariuomenė pranešė apie kampanijos intensyvinimą – operaciją „Pavasario skydas“, kai 34 Turkijos kariai žuvo po sirų oro puolimo Idlibo regione, kur Rusijos karinių oro pajėgų lėktuvai naudojami padėti vietos karinėms grupuotėms, kurios yra lojalios mūšių išvargintam Sirijos prezidentui Basharui al Assadui.

„Po bjauriosios atakos Idlibe vasario 27 d. operacija „Pavasario skydas“ sėkmingai tęsiama“, – AFP citavo Turkijos gynybos ministrą Hulusį Akarą. „Neturime jokio noro ar ketinimo veltis į konfliktą su Rusija“, – pridūrė jis.

Idlibas yra vienas iš paskutinių likusių Turkijos remiamų sukilėlių užimtų Sirijos regionų.
Vėliau kovo 1 d., kai Sirijos vyriausybė nurodė uždaranti oro erdvę šiaurės vakarinėje šalies dalyje, Damaskas tvirtino, jog Turkija „apšaudė“ du jos naikintuvus, skridusius Sirijos oro erdvėje.
Sukilėlių grupė ir Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi Sirijos žmogaus teisių observatorija teigė, kad minėtieji du naikintuvai buvo „numušti“.
Oficiali Sirijos naujienų tarnyba SANA informavo, kad keturi pilotai katapultavosi ir sėkmingai nusileido.

Nuo Sirijos režimo ugnies Idlibo mieste žuvo devyni civiliai


Sirijos režimo pajėgų Idlibo miesto link antradienį paleista raketa pražudė devynis civilius gyventojus, įskaitant penkis vaikus, pranešė padėtį šalyje stebinti organizacija.

Pasak „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), „žemė–žemė“ klasės raketa pataikė į vieną iš sukilėlių kontroliuojamo miesto gyvenamųjų rajonų.

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis vyksta į Ankarą, kur aptars padėtį Sirijos Idlibo provincijoje, antradienį pranešė Europos išorės veiksmų tarnyba.

Drauge su J. Borrelliu į Turkiją vyksta už krizių valdymą atsakingas eurokomisaras Janezas Lenarčičius.

Vizitas rengiamas Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui perspėjus, kad jis gali leisti milijonams pabėgėlių keliauti Europos link.

„Jie surengs derybas dėl eskalacijos šiaurės vakarinėje Sirijos Idlibo provincijoje ir humanitarinių pasekmių civiliams gyventojams, taip pat dėl padėties su sirų pabėgėliais Turkijoje“, – sakoma ES pranešime.

J. Borrellio ir J. Lenarčičiaus vizitas Turkijoje tęsis iki kovo 4-osios.

„Per savo vizitą į Ankarą jie susitiks su aukšto rango pašnekovais iš Turkijos valdžios institucijų“, – teigiama J. Borrellio biuro pranešime.

Kovo 6 dieną Zagrebe vyks skubus ES užsienio reikalų tarybos posėdis, per kurį, be kita ko, bus aptariama padėtis Idlibe. Jame dalyvaus J. Borrellis, o J. Lenarčičius po vizito Ankaroje ketina aplankyti pabėgėlių centrus pietrytinėje Turkijos Gazantiapo provincijoje.

ES atstovai į Turkiją vyksta Sirijos Idlibo mieste tebesitęsiant Damasko režimui ištikimų pajėgų ir Turkijos palaikomų sukilėlių kovoms ir paaštrėjus Ankaros ir Briuselio ginčui dėl pabėgėlių.

Turkijos prezidentas R. T. Erdoganas perspėjo, kad nesijaučia susaistytas 2016 metų įsipareigojimų nepraleisti pabėgėlių pro Turkijos sienas mainais už milijardinę finansinę paramą iš ES, ir pažadėjo atverti pabėgėliams vartus į ES.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pirmadienį pareiškė, kad Turkijos naudojimasis pabėgėliais spausti ES yra „nepriimtinas“, o už migraciją atsakingas eurokomisaras Margaritis Schinas pareiškė, kad „niekas negali šantažuoti arba bauginti ES“.