Po to, kai FED, Japonijos ir Anglijos centriniai bankai išplatino pranešimus apie galimas papildomas priemones likvidumui rinkoje užtikrinti, vakar pranešta, kad G7 šalių grupės finansų ministrai ir centrinių bankų vadovai antradienį surengs telekonferenciją, kurios metu bus tariamasi dėl bendrų veiksmų. „S&P 500“ indeksas vakar pakilo 4,60 proc., „Dow Jones“ – 5,09 procento. Pirkėjai vakar dominavo ir obligacijų rinkoje.

Didėjant tikimybei, kad pasaulio centriniai bankai nedelsdami imsis pinigų politikos švelninimo, obligacijų pajamingumai nusirito į visų laikų žemumas. JAV 10-ies m. vyriausybės vertybinių popierių pajamingumas nukrito iki 1,10 procento. JAV doleris atpigo beveik visų pagrindinių valiutų atžvilgiu. Dolerio kursas euro atžvilgiu sumažėjo 0,98 proc., iki 1.113 dolerio už eurą. Iš palūkanų normų ateities sandorių matyti, kad rinkos dalyviai iki balandžio pabaigos iš FED tikisi dviejų bazinės palūkanų normos sumažinimų 50 bazinių punktų.

JPMorgan pasaulio pramonės vasario mėn. indeksas nukrito 3,2 punkto (iki 47,2) – tai didžiausias nuosmukis nuo 2009 metų. Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija paskelbė apie iki 2,4 proc. sumažintą pasaulio ekonomikos augimo prognozę. Tai būtų lėčiausias augimo tempas per pastarąjį dešimtmetį.

Artėjant OPEC susitikimui Vienoje, „Brent“ tipo naftos kaina po 13,6 proc. nuosmukio praėjusią savaitę vakar pabrango 2,73 proc., šįryt 8.15 val. Lietuvos laiku dar 1,29 proc. (iki 52,57 JAV dolerio už barelį). Tikimasi, kad OPEC ir šalys partnerės susitars apriboti gavybą 750 tūkst. barelių per dieną.

Šiandien JAV vyks Demokratų partijos kandidato į prezidentus rinkimų „didysis antradienis“, kurio rezultatai lems, kam atiteks 34 proc. iš visų galutinį sprendimą priimsiančių delegatų balsų. Kol kas realiausiu kandidatu laimėti nominaciją laikomas finansų rinkos skeptiškiausiai vertinamas Vermonto senatorius B. Sandersas.


Baltijos šalių biržose brango beveik visų bendrovių akcijos. Didžiausiais teigiamais kainos pokyčiais išsiskyrė Šiaulių bankas (+4,31 proc.), Apranga (+4,59 proc.) ir bene labiausiai per praėjusios savaitės išpardavimą nukraujavęs „Novaturas“ (+5,88 procento).

Apranga pranešė, kad vasarį, palyginti su 2019 m. vasariu, pardavimai išaugo 14,2 proc., iki 17,3 mln. eurų.

Penktadienį jau pasibaigus prekybai, ketvirtojo ketvirčio rezultatus paskelbusių „Olainfarm“ ir „Silvano Fashion Group“ akcijos pabrango atitinkamai 3,02 ir 3,27 procento. Investuotojų reakcija į „Vilkyškių pieninės“ ir „AUGA Group“ rezultatus buvo nuosaikesnė (atitinkamai +0,51 ir +0,61 procento). OMXB indeksas pirmą kartą per pastarąsias septynias prekybos sesijas pakilo 2,06 proc., bendra trijų biržų apyvarta siekė 3,8 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)