Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejus patvirtino, kad Lietuvos pajūryje įspūdingos išvaizdos vabalus aptiko gamtininkas Paulius Rupšas.

„Jis paskelbė nuotraukas. Laisvalaikiu vaikščiojo ir nufotografavo žiemą pastebėtus vabalus. Mus šios nuotraukos sudomino. Buvo nurodyta tiksli vieta“, – „Vakarų ekspresui“ sakė Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus Entomologinio rinkinio kuratorius Romas Ferenca.

Išgirdę žinią apie paplūdimyje ropojančius vabalus, Kauno T. Ivanausko zoologijos muziejaus entomologai suskubo į ekspediciją, po kurios buvo patvirtinta – Kuršių nerijoje atsidaro nauja rūšis – triragiai mėšlavabaliai.

„Iki to laiko tai buvo ieškotina rūšis Lietuvoje“, – sakė R. Ferenca.

Gamtininkai teigia, kad ši rūšis paplitusi pietinėje ir vidurio Europoje. Tiesa, triragių mėšlavabalių taip pat aptinkama ir pietinėje Švedijoje, šiaurinėje Lenkijoje, Kaliningrado srityje. Gamtininkai sako, kad daugelyje šalių triragiai mėšlavabaliai yra laikoma nykstančia rūšimi, todėl saugomi.

Be to, įdomi ir šių vabalų išvaizda – jie atrodo grėsmingi. Tačiau gamtininkai ramina – pavojaus nei kitiems gyvūnams, nei žmonėms jie nekelia.

„Galima sakyti, kad jie net naudingi. Jie dalyvauja organinių medžiagų skaidyme. Jų maisto objektas – žolėdžių gyvūnų ekskrementai, mūsų sąlygomis – zuikių ir stirnų“, – dėstė R. Ferenca.

Gamtininkai kol kas spėlioja, ar šie vabalai nepastebimai gyveno ir anksčiau, ar juos į šiaurę nukeliauti paskatino šilta žiema.

„Galima kelti hipotezę, kad tai tokios keistos, neelinės žiemos rezultatas, nes tai rūšis, paplitusi gerokai piečiau“, – sakė R. Ferenca.