Pasak SEB banko ekonomisto Tado Povilausko, nepaisant to, kad Vilniaus akcijų indeksai pirmadienį pakrypo aukštyn, neigiamų pokyčių dar gali būti.

„Kadangi viskas yra labai dinamiška ir viskas keičiasi, nereikia užbėgti už akių, sakyti, kad kritimas yra pasibaigęs, akcijų korekcija pasibaigusi, nes tų pranešimų apie didėjantį užsikrėtusiųjų skaičių Europoje, ko gero, dar matysime kelias savaites“, – BNS sakė T. Povilauskas.

„Neigiamų pokyčių galimybė išlieka, tai aš manyčiau, kad jų dar gali būti. Šauti šampaną ir sakyti, kad kritimas baigėsi, manyčiau, kad per anksti“ – pridūrė jis.

INVL Asset Management“ Investicijų valdymo padalinio vadovas Vaidotas Rūkas sako, kad priklausomai nuo tolesnių įvykių, įmanomi įvairūs scenarijai.

„Įmanoma tiek tai, kad nervingumas įvyko, rinkos koregavosi, ir tuo viskas pasibaigs, lygiai taip pat įmanoma, kad paaiškės, jog situacija yra prastesnė“, – BNS sakė V. Rūkas.

Jis akcentavo, kad nepastovumo indeksas VIX – dar vadinamas Volstrito „baimės indeksu“ – praėjusią savaitę buvo pasiekęs 50 punktų – taip nuo krizės laikų yra buvę tik keturis kartus.

V. Rūkas aiškina, kad taip aukštai pakilus VIX indeksui, akcijų atšokimas po kelių dienų yra normalus procesas.

„Kuo didesnis nervingumas pasiekiamas, tai labai tikėtina, kad tai sutampa su trumpo-vidutinio laikotarpio atšokimu. Tai realiai mes penktadienį fiksavome didžiausią nervingumą, natūralu, kad mes šiandien matome atšokimą“, – teigė jis.

Tuo metu T. Povilauskas pabrėžė, kad akcijų kritimu galėjo pasinaudoti trumpalaikiai investuotojai, ieškantys galimybių nusipirkti akcijų. Tuo metu ilgalaikiams investuotojams, anot jo, nekilo didelių klausimų ir jie nusprendė laikyti akcijas.

Tadas Poviliauskas

„Yra lūkesčiai, kad antrąjį metų pusmetį tas pasiūlos šokas dings ir viskas grįš į normalias vėžes. Ilgalaikiams investuotojams tai didelių klausimų turbūt net nekelia, ką daryti“, – sakė SEB ekonomistas.

Didžiausia rizika – „Novaturui“

Iš Vilniaus biržoje kotiruojamų įmonių per praėjusios savaitės akcijų išpardavimą skaudžiausiai kliuvo kelionių organizatoriui „Novaturui“, kurio akcijos atpigo 27,14 proc. iki 3,060 euro. Pirmadienį po pietų „Novaturo“ akcijų kursas pakilo apie 4 proc.

V. Rūkas sako, kad iš Vilniaus biržos įmonių būtent „Novaturas“atsidūrė įvykių epicentre.

Vaidotas Rūkas

„Novaturas“ kartu su kitomis skrydžių bendrovėmis yra įvykių epicentre. Mažėja paklausa, noras keliauti, turistauti, tai jiems pasijaus. Dėl to ir reakcija stipri“, – sakė jis.

Tuo metu, T. Povilausko manymu, yra maža tikimybė, jog, be „Novaturo“, koronaviruso įtaka pasijus kurios nors kitos biržos įmonės finansinėse ataskaitose.

„Kad įtaka pasimatytų pirmo ketvirčio rezultatuose, tai, be „Novaturo“, manau, kad vargiai tikėtina. Turi būti labai masinis naujų užsikrėtimų skaičius Lietuvoje, Latvijoje ar Estijoje, kad žmonės bijotų eiti į parduotuves. Šiai sekundei to nėra“, – teigė jis.

T. Povilauskas pažymėjo, kad rizikos zonoje taip pat yra ir pienininkai – Vilkyškių pieninė, „Rokiškio sūris“ ir „Pieno žvaigždės“ – tačiau jų nuostoliai galėtų būti skaičiuojami nebent šimtais tūkstančių eurų.

„Ką matome ir iš Kinijos pavyzdžio, gali 90 proc. smukti automobilių, išmaniųjų telefonų, bet ne maisto produktų pardavimai. Čia gali būti trumpalaikė įtaka, gausi mažiau užsakymų išsiųsti fermentinių sūrių ar mocarelos, bet tai turbūt yra kelių šimtų tūkstančių eurų klausimas“, – sakė ekonomistas.

Kitų įmonių akcijos praėjusią savaitę pigo mažiau. Pavyzdžiui, likvidžiausio biržoje Šiaulių banko kaina sumažėjo 11,45 proc. iki 0,487 euro.

Akcijos krito visame pasaulyje

Per praėjusią savaitę biržos skelbiamo Omx Vilnius indekso vertė smuko 8,26 proc. iki 688,05 punkto, Baltijos šalių akcijų rinkų indekso Omx Baltic Benchmark – 8,19 proc. iki 972,24 punkto, dešimties likvidžiausių Baltijos šalių akcijų indekso Omx Baltic 10 – 7,95 proc. iki 219,15 punkto.

Pirmadienį po pietų Vilniaus akcijų indeksai buvo atšokę 1,8-2,3 proc.

Nerimas praėjusią savaitę įsivyravo ir pasaulio akcijų biržose: Volstrito „Dow“ indeksas prarado apie 12 proc. vertės, platusis indeksas „S&P 500“ – apie 11 proc. „Dow“ indeksui praėjusi savaitė buvo blogiausia nuo 2008-ųjų pradžios.

JAV akcijų biržų ateities sandorių (angl. futures) rinka rodo, kad akcijų kaina turėtų kristi ir pirmadienio prekybos sesijos pradžioje.

Tuo metu bendras didžiausių Europos įmonių akcijų indeksas „Stoxx Europe 600“ praėjusią savaitę sumažėjo daugiau nei 12 proc. Tai buvo blogiausia savaitė nuo 2016-ųjų.

Azijos akcijų indeksai praėjusią savaitę, palyginti su pastaruoju metu pasiektu aukščiausiu lygiu, taip pat nusileido 10–20 procentų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)