Tai pirmas tokio aukšto rango šalies pareigūnas, miręs nuo šios eilinius piliečius ir šiitų respublikos lyderius iš kojų verčiančios infekcijos.

Apie Tikslingumo tarybos nario 71 metų Mohammado Mirmohammadi mirtį pranešta Iranui paskelbus apie 66 koronavirusu užsikrėtusių asmenų mirties atvejus šalyje ir dar 1501 patvirtintą užsikrėtimo atvejį. Per dvi dienas patvirtintų koronaviruso infekcijos atvejų skaičius išaugo daugiau nei du kartus. Tai rodo augantį ligos protrūkį Irane, kuris kovai su šia infekcija ruošiasi mobilizuoti 300 tūkst. karių ir savanorių pajėgas.

Pagal mirusių žmonių skaičių Irane susirgimą COVID-19 sukeliančio koronaviruso židinys yra antras didžiausias po Kinijos, kur ši liga prasidėjo.

Visuose Artimuosiuose Rytuose, įskaitant Iraną, užregistruota daugiau nei 1 680 koronaviruso atvejų. Dauguma jų yra susiję su Iranu.

Ekspertai būgštauja, kad 4,4 proc. mirtingumas nuo šios infekcijos Irane – daug didesnis nei kitose valstybėse – gali reikšti, jog tikrasis užsikrėtusiųjų skaičius yra daug didesnis, nei rodo oficialūs duomenys.

M. Mirmohammadi mirė nuo viruso infekcijos Teherano šiaurinėje dalyje esančioje ligoninėje, pranešė valstybinis radijas. Jis yra dirbęs prezidentūros vadovu, kai prezidentais buvo Akbaras Hashemi Rafsanjani ir dabartinis šalies aukščiausiasis lyderis Ali Khamenei. M. Mirmohammadi motina taip pat neseniai mirė nuo koronaviruso, pranešė Irano žiniasklaida.

Tikslingumo taryba patarinėja šalies aukščiausiajam lyderiui ir sprendžia nesutarimus, kylančius tarp parlamento ir konstituciją bei rinkimus šalyje prižiūrinčios Sergėtojų tarybos. Šis 45 narių organas, kuriam taip pat priklauso buvęs radikalių pažiūrų šalies prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas ir A. Khamenei artimi pareigūnai, paskutinį kartą buvo susitikusi vasario mėnesį. M. Mirmohammadi dalyvavo tame susitikime.

Koronavirusu Irane yra užsikrėtę ir daugiau aukšto rango pareigūnų, įskaitant Irano viceprezidentę Massoumeh Ebtekar, geriau žinomą kaip „Seserį Merę“, atstovavusią 1979 metais JAV ambasadą Teherane užėmusiems studentams, sukėlusiems 444 dienas trukusią įkaitų krizę.

Taip pat susirgo sveikatos apsaugos viceministras Irajas Harirchi, vadovaujantis kovai su ligos protrūkiu, iš pradžių menkinęs šio viruso keliamą grėsmę.