„Ketvirtadienį vyksiu į Maskvą aptarti padėties Sirijoje su ponu Putinu. Tikiuosi, kad jis ten imsis reikiamų priemonių, tokių kaip paliaubos, ir kad surasime sprendimą šiam reikalui“, – savo partijos nariams Ankaroje sakė R. T. Erdoganas, kurio kalbą transliavo televizija.

Taip pat jis pažadėjo palikti atvirą kelią migrantams, keliaujantiems Europos link, didindamas spaudimą Vakarams, kad šie labiau padėtų Turkijai Sirijos konflikte ir kovojant su humanitarinėmis pasekmėmis

Turkija sekmadienį patvirtino, kad padažnėjus susirėmimams paskutiniame sukilėlių bastione Idlibe, pradėjo karinę operaciją prieš rusų remiamas Sirijos pajėgas.

Turkų prezidentūra kiek anksčiau pranešė, kad R. T. Erdoganas ketvirtadienį lankysis Rusijoje, kur susitiks su jos prezidentu, kad aptartų augančią įtampą Sirijoje.

„Prezidentas kovo 5 dieną vyksta į Rusiją vienos dienos vizito“, – sakoma Turkijos prezidentūros pranešime.

Tuo metu Kremlius pirmadienį pareiškė, kad bendradarbiavimas su Turkija dėl Sirijos yra vienas svarbiausių jo prioritetų.

Rusija teikia „didelę svarbą bendradarbiavimui su mūsų partneriais turkais“, artėjant V. Putino ir R. T. Erdogano deryboms sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

R. T. Erdoganas taip pat sakė, kad Europa turės perimti savo migrantų „naštos“ dalį, ir pažadėjo, kad jo šalis ir toliau leis pabėgėliams palikti Turkijos teritoriją.

„Kai atvėrėme duris, būta raginimų uždaryti tas duris, – kalbėjo Turkijos vadovas. – Sakiau jiems, kad tai padaryta. Durys dabar atviros. Dabar jūs turėsite perimti savo naštos dalį.“

Ankara, palaikanti sukilėlių pajėgas, sekmadienį per bepiločių orlaivių antskrydžius nukovė 19 sirų karių ir numušė du režimo lėktuvus.

Tačiau Turkija tebėra nusiteikusi vengti tiesioginių susirėmimų su Rusija, su kuria ją sieja svarbūs gynybos ir prekybos ryšiai.

Nors ir palaiko priešingas puses Sirijos konflikte, Maskva ir Ankara praeityje glaudžiai koordinavo savo veiksmus.

Pagal 2018 metais Ankaros ir Maskvos Sočyje pasiektą susitarimą, kuriuo siekiama užkirsti kelią Sirijos režimo puolimui ir naujam pabėgėlių antplūdžiui į Turkijos teritoriją, Turkija Idlibe turi 12 stebėjimo punktų.

Tačiau nepaisant susitarimo, Sirijos režimo pajėgos, padedamos Rusijos iš oro, ir toliau puola ir siekia atgauti Idlibo provincijos kontrolę. Per šią karinę operaciją nuo gruodžio namus teko palikti beveik milijonui civilių, o susirėmimai tarp Turkijos ir Sirijos pajėgų tampa vis dažnesni.

Praėjusią savaitę per Rusijos remiamo Damasko režimo pajėgų antskrydžius Šiaurės Sirijoje žuvo 34 turkų kariai.