Ar šiais laikais yra populiaru imti paskolą? Dėl kokių priežasčių žmonės renkasi tokią paslaugą?

Šiuo metu susidomėjimas paskolomis yra tikrai didelis. Pastebime tendenciją, kad žmonės kreditavimo galimybių dažniausiai ieško didesniems pirkiniams, pavyzdžiui: automobiliui, būsto įsigijimui ar remontui. Mažesnės paskolų sumos yra susijusios su dovanomis, kelionėmis, buičiai skirtiems daiktais. Pagrindinė priežastis, kodėl yra imamos paskolos – noras turėti daiktą ar gauti paslaugą „čia ir dabar“. Tai reiškia, kad žmonės neturi laiko ar galimybių taupyti, todėl renkasi alternatyvą – pasiimti paskolą prieš tai suplanavus jos gražinimą per tam tikrą laiką.

Ne paslaptis, kad iki šių dienų yra išlikęs mitas, kad paskolos yra blogis, kurių visomis išgalėmis reikėtų vengti. Kaip yra iš tikrųjų? Ar tai pasenęs stereotipas?

Tiesa, kad Lietuvoje vis dar egzistuoja toks įsitikinimas, kad paskolos – tai spąstai, į kuriuos papuolus, lauk bėdos. Tačiau šis mitas pamažu yra griaunamas. Šiuo metu visuomenė plačiai informuojama apie vartojimo kreditus, rizikas, apsisaugojimą ir pan. Lietuvos bankas prižiūri ir reguliuoja kreditus teikiančias įstaigas, o kreditoriai savo ruožtu taiko įvairias sąlygas, kurios leidžia atidėti paskolos mokėjimą, prailginti terminą, atsakingai žiūri į dėl paskolų besikreipiančius asmenis ir bet kam pinigų nedalina.

Visgi, sutikite, kad pasiimti paskolą yra nemaža atsakomybė. Tad kaip turėtų pasiruošti ir ką privalo žinoti žmogus, apsisprendęs tokiam žingsniui?

Pirmiausia reikia nusistatyti, kokios sumos jums tikrai reikia. Kartais lūkesčiai viršija galimybes, todėl būtina įsivertinti savo finansus – pasiskaičiuoti, kiek pajamų gaunate, kiek patiriate išlaidų ir kiek pinigų galite skirti mėnesinėms paskolos įmokoms. Kiekvienas norime gyventi patogiai, todėl būtina atsižvelgti ir į tai, kad paskolos atidavimas netaptų nepakeliama našta. Žmogus, planuojantis skolintis, privalo suplanuoti ir adekvatų paskolos grąžinimo laikotarpį. Na, ir bene svarbiausias žingsnis – būtina pasidomėti pačiais kreditoriais ir jų siūlomomis sąlygomis.

Kodėl yra svarbu lyginti skirtingų kreditorių siūlomas paskolos gavimo ir grąžinimo sąlygas?

Kiekviena kreditus teikianti įstaiga turi savo rizikos vertinimo aspektus, išdavimo sąlygas, palūkanų normas, gražinimo terminus ir pan. Būna, kad pasitaiko tokių atvejų, kai per televiziją ar kažkur kitur reklamą pamatęs žmogus susigundo joje siūlomomis mažomis metinių palūkanų normomis. Dažnai atrodo, kad mažos palūkanos yra būtent tas faktorius, kuris leidžia tikėtis gerų sąlygų, tačiau tai tik dalis tiesos. Imant kreditą svarbiausia yra atsižvelgti ne į metinių palūkanų normą, bet į Bendrą vartojimo kredito kainos metinę normą (BVKKMN). Tai rodiklis, į kurį įeina visi mokesčiai, susiję su vartojimo kreditu: metinė palūkanų norma, sutarties, administravimo ir visi kiti apmokestinimai, kuriuos kredito bendrovė yra nusistačiusi taikyti. Pavyzdžiui, jei vienoje kredito įmonėje metinė palūkanų norma yra 5 proc., kas yra mažai, tai apskaičiavus BVKKMN, jis gali siekti ir 20 proc., kas jau yra labai daug. Tuo tarpu kitas kreditorius gali siūlyti didesnę metinę palūkanų normą, bet bendra kaina gali būti ir gerokai mažesnė.

Tačiau analizuoti gausybės skirtingų kredito bendrovių siūlomas sąlygas ir taikomus mokesčius atrodo gana sudėtingas ir daug laiko užimantis procesas, tiesa?

Tikrai taip. Todėl tam, kad palengvinti žmonių paieškas ir pateikti labiausiai jų lūkesčius atitinkančias kreditorių siūlomas sąlygas, egzistuoja tokios paskolų palyginimo platformos kaip „Altero“. Vietoje to, kad bendrauti su dešimčia ar daugiau kreditorių, užtenka užpildyti vos vieną paraišką, o tai padarius yra atrenkami ir pritaikomi būtent jums aktualiausi kredito pasiūlymai. Negana to, klientas visada gali kreiptis dėl konsultacijos telefonu ar elektroniniu paštu, o tai neabejotinai sutaupo nemažai laiko ir padeda geriau suprasti kreditavimo subtilybes.

Patogus ir greitas aptarnavimas – neabejotinai palengvina paieškas. Tačiau, ar tokia paslauga kainuoja?

Paslauga yra visiškai nemoka, tiesiog užpildžius paraišką, būtina pervesti 1 euro centą tam, kad būtų identifikuojamas paskolos gavėjas. „Altero“ platformos ypatumas – visi pasiūlymai yra tokie patys arba kartais net geresni, nei kreipiantis tiesiogiai į kreditorių. Visais būdais stengiamės padėti klientams, todėl jei matome, kad yra galimybė gauti paskolą geresnėmis sąlygomis, būtinai apie tai informuosime.

Sakote, kad dėl paskolos besikreipiantis žmogus gali ne tik gauti geriausius kredito pasiūlymus, bet ir patarimus bei atsakymus į jiems rūpimus klausimus. Tačiau kas labiausiai neramina žmones ir ko jie dažniausiai teiraujasi?

Dabar žmonės labai dažnai teiraujasi dėl išankstinių grąžinimo sąlygų. Jiems įdomu, ar turėdami papildomų pinigų, gali juos gražinti anksčiau, ar bus taikomi papildomi mokesčiai, ar bus persiskaičiuotos palūkanos. Kreipiasi ir dėl refinansavimo paslaugos. Tai nebūtinai reiškia, kad jie turi blogas sąlygas, tačiau domisi, ar kažkur gali gauti dar geresnes. Pasitaiko užklausų ir dėl paskolų sujungimo, kai norima visus turimus kreditus perkelti į vieną bendrovę. Pastovus klientų domėjimasis džiugina ir parodo, kad visa kreditavimo edukacija veikia ir žmonės tampa kur kas labiau atsakingesni šiuo klausimu.

Užsakymo nr.: PT_83666267