Sekmadienį Turkijos valstybinė agentūra „Anadolu“ pranešė, kad virš Idlibo buvo numuštas Sirijos „režimo lėktuvas“. Sirijos naujienų agentūra SANA skubiai atmetė ieškinį.

Visgi Turkijos kariuomenė sekmadienį patvirtino, kad jos pajėgos virš Sirijos Idlibo provincijos numušė du sirų bombonešius Su-24.

„Sunaikintos trys priešraketinės sistemos, įskaitant tą, kuri numušė mūsų bepilotį. Numušti du sirų Su-24“, – sakoma turkų kariuomenės išplatintame pranešime.

Kiek anksčiau Sirijos valstybinė televizija pranešė, kad Turkijos pajėgos „nusitaikė“ į du sirų lėktuvus virš sukilėlių bastiono Idlibo šiaurės vakarinėje Sirijoje

Tuo metu viena sukilėlių grupė ir padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ pranešė, kad tie lėktuvai buvo numušti.

Sirijos agentūra teigė, kad tai „Turkijos režimo lėktuvas“.

SANA cituotame pranešime Sirijos armija paskelbė „uždaranti oro erdvę orlaivių skrydžiams ir bet kokiems lėktuvams, vykstantiems per Sirijos šiaurės vakarų regioną, ypač virš Idlibo“.

Jis taip pat citavo karinį šaltinį sakydamas: „Bet kuris orlaivis, pažeidžiantis mūsų oro erdvę, bus traktuojamas kaip priešiškas skrydis, kurį reikia numušti ir neleisti pasiekti savo tikslų“.

Ministras: Turkija pradėjo Sirijos pajėgų puolimą

Turkija skelbia pradėjusi karinę operaciją prieš Sirijos ginkluotąsias pajėgas.

Po oro antskrydžio prieš turkų karius Idlibo provincijoje ketvirtadienį operacija „Pavasario skydas“ sėkmingai vyksta, sekmadienį Ankaroje pranešė Turkijos gynybos ministras Hulusis Akaras. Tačiau jo šalis esą nenori konfrontacijos su Rusija, kuri karinėmis priemonėmis remia Sirijos diktatorių Basharą al Assadą.

Turkijos pajėgos „nusitaikė“ į du sirų lėktuvus virš sukilėlių bastiono Idlibo šiaurės vakarinėje Sirijoje, sekmadienį pranešė valstybinė šalies žiniasklaida.

Tuo metu viena sukilėlių grupė ir padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ pranešė, kad tie lėktuvai buvo „numušti“.

Primename, kad Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas šeštadienį pareiškė, kad nesupranta Rusijos ketinimų Sirijoje ir paprašė šios šalies vadovo Vladimiro Putino netrukdyti turkų pajėgų veiksmų prieš Damasko režimo pajėgas šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje.

„Paklausiau pono Putino: „Ko jūs ten siekiate? Jeigu [norite] įkurti bazę – taip ir padarykite, bet pasitraukite mums iš kelio ir palikite mus akis į akį su režimu“, – Stambule sakė R. T. Erdoganas, cituodamas penktadienį įvykusį pokalbį telefonu su Rusijos lyderiu.

Jis pabrėžė, kad Ankara nelaiko konflikto Sirijoje galimybe išplėsti Turkijos teritoriją.

„Turkija toliau deda pastangas palei visą sieną su Sirija sukurti saugumo zoną, apimančią 30 km pločio juostą Sirijos teritorijoje“, – R. T. Erdoganą citavo valstybinė Anatolijos naujienų agentūra

Prezidentas pridūrė, kad šiuo metu Turkijoje yra 3,7 mln. pabėgėlių iš Sirijos. Pasak jo, prie šalies sienų dabar yra susitelkę 1,5 mln. sirų ir kad atkeliauja dar 4 mln. žmonių.

„Mūsų šalis nepajėgi susidoroti su nauja pabėgėlių banga“, – pabrėžė R. T. Erdoganas ir patvirtino ankstesnę dieną paskelbtą sprendimą, kad Ankara nebetrukdys pabėgėliams mėginti pateikti į Europos Sąjungos valstybes.

ES sienų kontrolės agentūra paskelbė aukšto lygio parengtį pasienyje su Turkija

Europos Sąjungos sienų kontrolės agentūra FRONTEX sekmadienį pranešė paskelbusi „aukšto lygio parengtį“ pasienyje su Turkija, iš kurios tūkstančiai migrantų siekia patekti į Bendriją, ir siunčianti pagalbą Graikijai.

„Pakėlėme parengties lygį prie visų sienų su Turkija iki aukšto“, – sakoma FRONTEX atstovės pareiškime naujienų agentūrai AFP.

„Gavome Graikijos prašymą dėl papildomos paramos. Jau ėmėmės veiksmų nusiųsti į Graikiją techninės įrangos ir papildomų pareigūnų“, – pridūrė ji.

Tūkstančiai migrantų netrukdomi per Turkiją pasiekė sienas su ES narėmis Graikija ir Bulgarija.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė atvėręs migrantams „vartus“ į Europą. Šis pareiškimas pasirodė po to, kai per Rusijos remiamo Damasko režimo pajėgų antskrydžius Šiaurės Sirijoje žuvo dešimtys turkų karių.

Manoma, kad taip prezidentas mėgina paspausti ES ir NATO šalis paremti Turkijos karinę operaciją Sirijoje.

FRONTEX pranešė, kad atidžiai stebi padėtį prie Graikijos ir Bulgarijos sienų su Turkija ir ieško „kitų būdų, kaip paremti su Turkija besiribojančias ES šalis“.

„Palaikome glaudų ryšį su Graikijos valdžios institucijomis dėl papildomos paramos, kurią galime suteikti šioje greitai besikeičiančioje situacijoje," – sakoma pareiškime.

Pasak agentūros, taip pat atidžiai stebima padėtis Kipre – ES šalyje, kurios šiaurinę dalį kontroliuoja Turkija. Ankara vienintelė pripažįsta vadinamąją Šiaurės Kipro turkų respubliką.

FRONTEX pranešė jau komplektuojanti personalą operacijoms Graikijoje ir Bulgarijoje. Šiuo metu daugiausia agentūros darbuotojų – 400 – yra Graikijos salose, nedidelis kontingentas taip pat tarnauja Evro regione Graikijos pasienyje su Turkija. Bulgarijoje šiuo metu yra 60 pareigūnų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1169)