Dar iki Lietuvoje diagnozuojant pirmąjį koronaviruso atvejį šalies ligoninės ėmėsi atsargumo priemonių ir pradėjo riboti pacientų lankymą. Mykolo Marcinkevičiaus ligoninė savo internetiniame puslapyje taip pat raudonomis raidėmis skelbia, kad „pacientų lankymas griežtai draudžiamas“. Vis dėlto ligoninės atstovai artimuosius ramina, kad asmens būklei blogėjant artimieji po vieną bus įleidžiami atsisveikinti.

Nori pabūti kartu bent paskutines dienas

Kaip teigia R. Nekrašas, žmonos mamą insultas ištiko prieš pusę mėnesio. Dabar jai esą reikia nuolatinės priežiūros, nes būklė labai sunki. Pasak pašnekovo, iki paskelbiant karantiną ligoninėje šalia moters nuolat budėdavo artimieji.

„Dabar nebeįleidžia. Jau pusė mėnesio po insulto, jai reikia labai didelės priežiūros, ji visiškai nejuda. Gali tik akis atmerkti, pasižiūrėti. Visą laiką ją prižiūrėjome, nuolat prie jos sėdėdavome, reikia paversti, reikia pampersus pakeisti, maitinti per zondą, nes pati negali maitintis“, – pasakojo vyras.

Anot pašnekovo, nors slaugos skyriuje budinčius asmenis prižiūri seselės, dėl didelių darbo krūvių kiekvienam pacientui daug dėmesio skirti jos negali.

„Seselė ateina, gali pamaitinti, bet labai daug ligonių, seselės piktos, laksto, nervuojasi, nedaro to, ką reikia, prisišaukti neįmanoma. Vienu žodžiu, kai artimas žmogus šalia, daug geriau. Ten jau visiškai bloga situacija, net ir kunigą buvome iškvietę. Jei toks ligonis būtų be priežiūros, jau būtų miręs. Norėtume, kad su artimaisiais pabūtų nors paskutines dienas“, – nerimavo R. Nekrašas.

Bijo, kad jausis palikta

Vyras pasakojo, kad šiuo metu į ligoninę neįleidžiami jokie lankytojai, esą galima perduoti tik siuntinuką.

„Kam jai tas siuntinukas, jeigu ji nejuda, ji suparalyžiuota. Jai reikia žmogaus, o ne siuntinuko“, – susidariusia situacija stebėjosi R. Nekrašas.

Vyras jaudinosi, kad sunkios būklės ligonė, palatoje nesulaukdama pažįstamų veidų, kamuosis, galvos, kad yra palikta likimo valiai.

„Tas karantinas visiškai nereikalingas. Dėl to, kad vienas žmogus kažkur ten serga, neleisti į ligoninę nė vieno artimojo yra nesąmonė. Supraskit, juk miršta artimas žmogus, jis dabar galvoja, kad jį paliko artimieji. Jis miršta, suprantat? Kokios jo mintys, kai šalia nėra artimo žmogaus?

Buvome ligoninėje ir neleidžia. Karantinas, ir viskas. Nors vieną žmogų įleistų, tegul artimiausias sūnus, artimiausias vaikas galėtų ateiti. Nors tiek“, – vylėsi pašnekovas.

Žada įleisti atsisveikinti

Mykolo Marcinkevičiaus ligoninės direktoriaus pavaduotoja medicinai Henrieta Dabkuvienė sakė, kad vienkartinis leidimas atsisveikinti su artimu žmogumi bus išduodamas.

„Dėl visų saugumo priemonių pačių pacientų labui lankymas yra visiškai draudžiamas. O individualiais atvejais, kai vedėjas gydytojas numato, kad gali būti terminalinė išeitis, tada sprendžiama individualiai. Ir šie žmonės bus įleidžiami po vieną, ne bandomis, ne gaujomis, ne po penkis, tris ar du, o po vieną atsisveikinti. Toks būtų vienkartinis apsilankymas, tai leidžiama esant tik terminalinei stadijai“, – Delfi penktadienį sakė M. Marcinkevičiaus ligoninės atstovė.

Pašnekovė priminė, kad visų kitų, gulinčių slaugos skyriuje, lankyti negalima.

Ji teigė, kad budintis personalas turės konkretų sąrašą pacientų, pas kuriuos vienkartinis apsilankymas bus leidžiamas.

„Vienkartinis įleidimas galimas atsisveikinti, jei toks yra numatomas. Bet ne viską galima numatyti“, – Delfi kalbėjo ji.

„Negalima leisti nevykdyti savivaldybės administracijos direktoriaus ir ministro nurodymo“, – sakė ji.

Jos teigimu, tokių asmenų šiuo metu ligoninėje yra apie 10.

Panevėžyje – panaši situacija

Vilniaus Mykolo Marcinkevičiaus ligoninė nėra vienintelė, uždraudusi lankyti slaugomus pacientus. Tą patį savaitgalį padarė ir Panevėžio Palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninė, pranešė LNK žinios.

„Kaip supratau, daiktus ir viską, ką mes norime, perduos, telefonai, mobilieji yra, bet, tikėsimės, kad visa tai netruks ilgai“, – teigė žinių kalbinta paciento giminaitė.

Panevėžio slaugos ligoninės administracijos teigimu, kol nėra aiškių nurodymų „iš viršaus“, reikia patiems imtis sprendimų ir rizikuoti.

„Jausdama atsakomybę už tuos 260 sunkių pacientų, už 145 savo dirbančiųjų, aš priėmiau tokį sprendimą, suprasdama, kad galbūt tai – geresnis variantas. Tačiau kas gali paneigti, kas gali duoti garantiją, kad čia nevaikšto tarp tų gausybės lankytojų užsikrėtęs asmuo. Puikiai žinome, kad atvyksta lankyti ir grįžusių iš užsienio“, – savo tokį sprendimą argumentavo Palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės direktorė Violeta Grigienė.

Iš pradžių slaugos ligoninė dėl koronaviruso galvojo ne drastiškai užsidaryti, bet tik riboti lankytojus. Vis dėlto šį planą atmetė įvertinusi kai kurių lankytojų mentalitetą. „Bus nekontroliuojama, nevaldoma, ir tada nejaugi man reikės ieškoti papildomai personalo, kad stovėtų ir saugotų, bandytų artimuosius vaikyti iš palatos“, – tikino direktorė.

Ligoniai karantiną dėl koronaviruso sutiko įvairiai. Vieni – prieš, nes neaišku, ar išplis tas virusas, kiti – už, nes bijo dėl savo silpnos sveikatos. Slaugos personalas žino, kad dėl karantino jiems darbo krūviai išaugs.

„Krūviai medikams padidės, nes sulaukiame daug lankytojų mūsų ligoninėje, jie padeda pamaitinti ligonį, jei reikia, ir jį prižiūrėti“, – nurodė ligoninės vyriausioji slaugytoja Erika Gedzevičienė.

Personalas tvirtino, kad yra nusiteikę priimti šios ligoninės lankytojų pretenzijas dėl paskelbto karantino.