Daugiabučio atnaujinimo darbų metu buvo atnaujinta vienvamzdė šildymo sistema ir šildymo punktas, apšiltintas fasadas, kuriam gyventojai pasirinko fasadinį dekoratyvinį tinką.

„Daugiabutis yra didelis – trijų laiptinių ir penkių aukštų, talpinantis 40 butų, todėl natūralu, kad susitikimai su gyventojais galėjo užtrukti. Vis dėlto, gyventojai jautė poreikį atnaujinti gyvenamąjį namą, todėl vieningai ieškojo bendro sprendimo ir investicinio plano parengimas neužtruko“, – teigia Daugiabučių namų administravimo ir pastatų priežiūros tarnybos vadovė Jolanta Čekanauskaitė.

Gyventojai vieningai sutarė

Anot pašnekovės, Dembavos kaimo gyventojų bendrija gali įkvėpti savo kaimynystės pavyzdžiu: bendrijai priklauso 10 daugiabučių namų, o iš jų – net 7 jau yra modernizuoti.

„Melioratorių g. 5 esantis daugiabutis neabejotinai prisideda prie gražesnės ir jaukesnės aplinkos kūrimo Dembavos kaime ir gali būti puikus pavyzdys ir kitiems gyventojams, kurie nesiryžta gyvenamojo namo atnaujinimui. Dabar liko trys nerenovuoti, seni gyvenamieji namai, tačiau neabejoju, kad jų gyventojai, matydami kokybiškai atnaujintus kaimyninius namus, ir patys priims sprendimą modernizuoti būstą“, – svarsto pašnekovė.

Sklandų daugiabučio renovacijos procesą užtikrina gyventojų sutarimas dėl statybinių medžiagų, architektūrinių ir estetinių sprendimų, kurie neretai pareikalauja laiko.

„Vieningas gyventojų nusiteikimas iš tiesų prisidėjo prie spartesnio renovacijos proceso. Pavyzdžiui, daugiabučio gyventojai iš anksto buvo nutarę vienodai įstiklinti visus balkonus, nors prieš renovaciją kai kurių balkonai jau buvo įstiklinti. Dabar vienodas balkonų įstiklinimas ir pastelinėmis spalvomis nudažytas fasadinis dekoratyvinis tinkas kuria itin estetišką daugiabučio vaizdą“, – sako J. Čekanauskaitė

Renovuotas daugiabutis Melioratorių g. 5, Dembavos k.

Renovacijos metu taip pat buvo skirta dėmesio daugiabučio gyvenamajai aplinkai, Panevėžio rajono savivaldybės pagalba buvo atnaujintas didesnį saugumą ir taupumą užtikrinantis LED apšvietimas gatvėse ir kieme.

Energijos sutaupymai siekia apie 67 proc.

Atnaujinus Melioratorių g. 5 esantį daugiabutį, jo skaičiuojamosios energijos sąnaudos sumažėjo apie 67 proc. – tokie rezultatai gali motyvuoti ir kitus gyvenvietės daugiabučių gyventojus susidomėti namo modernizacija.

J. Čekanauskaitė skaičiuoja, kad prieš renovaciją name buvo sunaudojama 310,59 kWh/kv. m, o dabar energijos reikia 103,40 kWh/kv. m. Energijos sąnaudų sumažėjimą iškart pajuto ir daugiabučio gyventojai, kurie dabar gali džiaugtis mažesnėmis sąskaitomis už būsto šildymą.

„Sumažinti šilumos sąnaudas leido fasado sienų apšiltinimas, vienvamzdės šildymo sistemos ir šilumos punkto modernizavimas – vamzdynų gyventojai nekeitė, kadangi dalis vamzdynų buvo jau pakeisti anksčiau pačių gyventojų iniciatyva. Taip pat daugiabutyje buvo atnaujinti ir dezinfekuoti vėdinimo kanalai, o ventiliacijos traukai pagerinti buvo pašalintos dirbtinai įrengtos kliūtys bei paaukštinti kanalai“, – sako Daugiabučių namų administravimo ir pastatų priežiūros tarnybos vadovė.

Renovacijos metu atlikti darbai Dembavos kaime, Melioratorių g. 5 daugiabutyje, taip pat lėmė daugiabučio išmetamo anglies dvideginio, prisidedančio klimato kaitos, kiekio sumažėjimo – 110,42 tonomis per metus.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės kovo 31 d. naujienų portale Delfi.lt, o laimėtojai bus paskelbti balandžio pradžioje.

Prieš atiduodant savo balsą BETA rekomenduoja tai daryti atsakingai – susipažinti su kiekvienu projektu ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Skaitytojai raginami atkreipti dėmesį ne tik į daugiabučio išvaizdą po atliktų darbų, tačiau ir atsižvelgti į platų kriterijų ratą: tai tokie parametrai kaip energetinis efektyvumas, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, indėlis į aplinkosaugą, bendruomeniškumas (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus), projekto indėlis į platesnį aplinkos atnaujinimą ne tik kieme ar gatvėje, o rajone ar net viso miesto mastu.

Visi esame įpratę renovuotą daugiabutį vertinti per gražaus namo ar mažesnės šildymo sąskaitos prizmę, tačiau svarbu nepamiršti, kad ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai yra kur kas daugiau: šis procesas prisideda prie gyventojų gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo bei šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.

Užsakymo nr.: PT_83652973