Penktadienį vidudienį Šiauliuose surengta spaudos konferencija, kurioje pristatyta, kas šiuo metu bus daroma mieste.

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas sako, kad nežiūrint to, kad vaikai keliavo ir į Lietuvą grįžo iš mažos rizikos regionų, vis tiek jiems bus rekomenduojama mokytis nuotoliniu būdu.

Dėl renginių rekomenduojama prisiimti asmeninę atsakomybę. Artimiausiu metu mieste vykstantys renginiai nebus atšaukiami.

Šiuo metu dezinfekuojamas Šiaulių viešasis transportas.

Meras buvo paklaustas dėl įstaigų veiklos ribojimo.

Artūras Visockas

„Kol kas jokių ribojimų nėra, išskyrus vieną atvejį – paprašėme Juventos progimnazijos dviem dienom pratęsti vaikų nėjimą į mokyklą. Jie buvo numatę tris dienas, kadangi gripo atveju siūloma 5 dienas, tai pirmadienį ir antradienį vaikai neis į mokyklą“, – sakė miesto meras.

Meras buvo paklaustas ir dėl artimiausių renginių likimo.

„Jūsų klausimai galbūt dar yra skuboti. Kovo 11 renginys įvyks kovo 11, o mes nežinome, kokia informacija turėsime rytoj ir poryt. Galbūt tie renginiai bus griežtai uždrausti ir ten, kur savivalda daro įtaka, juos ir uždrausime. Šiandien jokių draudimų, jokių primigtinų apribojimų, kad žmonės turi uždaryti renginius ir neįsileisti, tikrai nėra, bet žmonės turi galvoti ir priimti savo asmeninius sprendimus“, – sakė A. Visockas.

Meras akcentuoja, kad šiuo metu reikia skirti du atvejus: žemos ir aukštos rizikos.

„Aukštos rizikos atvejis yra ligoninėje. Turbūt girdėjote, kad šis žmogus net temperatūros neturi. Tas žmogus dabar galėtų stovėti čia ir mes nesuprastume, kad jis serga. Tai yra visiškai sąmoningas atvejis, kai žmogus pats kreipėsi, pats save izoliavo ir turime tam tikra prasme sėkmės atvejį. Nes potencialiai, kai tu nejauti jokio ligos ir neturi temperatūros, esi pats pavojingiausias viruso nešiotojas, – sakė A. Visockas.

– Iš kitos pusės, nes turime žinoti, kad tokių atvejų gali būti ir ne vienas. Be jokios abejonės, turime būti pasiruošę visokiems įvykiams, bet labiausiai turime būti pasiruošę nekelti panikos.“

Sveikatos apsaugos ministerija tikslina, kad iš pradžių moteris jautė peršalimo simptomus, turėjo temperatūros. Šiuo metu ji jaučiasi gerai.

Meras sako, kad ne virusas padarys didžiausią bėdą. „Būtent panika, kuri gali sekti dėl viruso“, – mano A. Visockas.

Visgi meras akcentuoja, kad saugumo priemonių vis tiek reikia laikytis.

„Labai noriu atkreipti dėmesį į taisyklę nr. 1: jeigu manote, kad turite šitą ligą, jokiu būdu neikite į gydymo įstaigą. O po to jau eina kitos taisyklės: higiena ir t.t.“, – sako A. Visockas.

Ministras Aurelijus Veryga penktadienį ryte sakė, kad bus išplėsti gyventojų konsultavimo telefono linijos pajėgumai.

Kilus klausimų dėl naujojo koronaviruso galima skambinti visą parą: +37061879984, +37061694562, +37062077547.

Jei lankėtės Kinijoje, Šiaurės Italijoje (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionai), Honkonge, Irane, Japonijoje, Pietų Korėjoje, Singapūre ir grįžę pajutote simptomus, panašius į gripo, kreipkitės į bendrąjį pagalbos centrą 112.

Meras sako, kad saviizoliacija yra vienintelis tikras kelias suvaldyti ligą.

Kokie žingsniai bus šiuo metu daromi mieste?

„Nieko neuždarinėti, gyvenimas vyksta kaip vykęs, tačiau stengtis padaryti taip, kad mūsų viešame gyvenime, jei ir būtų viruso galimybės, kad jos sumažėtų iki minimalaus lygio“, – sako A. Visockas.

Meras sako, kad dezinfekuojamas bus ne tik viešasis transportas, bet ir mokyklos.

A. Visockas sako, kad artimiausiu metu, kai paaiškės naujų detalių, per specialų centrą bus praneštos kitos svarbios naujienos, susijusios su atveju.

Meras žiniasklaidą informavo, kad penktadienį daugiau neplanuojami jokie posėdžiai dėl šio atvejo aptarimo.

Kiti susitikimai bus planuojami pagal susiklosiančią situaciją.

„Kokia bus situacija, taip ir bus veikiama“, – sakė A. Visockas.

SAM rekomendacijos
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)