28-erių kinas – vienas pagrindinių Dano Rapšio varžovų plaukimo laisvu stiliumi 200 m ir 400 m rungtyse.

Net 8-erių metų bausmė, reiškianti tituluoto plaukiko karjeros pabaigą, skirta dėl to, kad kinas jau baustas už dopingo taisyklių pažeidimą.

Bausmė įsigalioja nuo sprendimo priėmimo datos – vasario 28-osios.

„Atletas neįrodė, kad turėjo įtikinamą motyvą sunaikinti savo dopingo mėginius bei atsisakyti dopingo kontrolės patikros, nors atleto manymu, procedūrų eiga neatitiko tarptautinių tyrimų ir testavimo standartų (ISTI)“, – skelbia CAS.

Anot teismo, vienas dalykas yra abejoti dopingo kontrolierių akreditacija neliečiant paimtų dopingo testų, ir visiškai kitas dalykas reikšti nepasitenkinimą dopingo pareigūnų kompetencija sudaužius paimtų dopingo testų mėginius, nepaliekant galimybės juos ištirti.

WADA palankiai įvertino CAS sprendimą pridūrusi, kad šioje byloje pasiektas teisingumas.

CAS sprendimą išgirdęs S. Yangas teigia, kad šios bylos nuosprendį skųs Šveicarijos Federaliniam teismui.

„Tai nesąžininga. Aš tvirtai tikiu savo nekaltumu. Aš tikrai skųsiu sprendimą, kad kuo daugiau žmonių išgirstų tiesą“, – „Xinhua News“ portalui teigė plaukikas.

Paskelbus bylos nuosprendį, CAS generalinis sekretorius Matthieu Reeb paaiškino, kad plaukikas dar turi 30 dienų laikotarpį pateikti apeliaciją.

Tačiau remiantis CAS, apeliacija galima „tik keliais išskirtiniais atvejais, tokiais, kaip jurisdikcijos nebuvimas ar bylos proceso taisyklių pažeidimas“.

Pirmą kartą kinas buvo suspenduotas dar 2014 metais, kai sulaukė 7 mėnesių trukmės bausmės dėl stimuliantams priskiriamos medžiagos vartojimo.

2018-ųjų rugsėjį olimpinio ir pasaulio čempiono S. Yango asmens sargybinis plaktuku sudaužė mėgintuvėlį su kraujo pavyzdžiu, kurį iš kino bandė paimti dopingo kontrolieriai ne varžybų metu. Tačiau patys antidopingo pareigūnai tuomet neišvengė procedūrinių pažeidimų, dėl kurių Tarptautinė plaukimo federacija (FINA) 2019-ųjų pradžioje išteisino žvaigždę.

Jo byla toliau buvo nagrinėjama Tarptautiniame sporto arbitražo teisme (CAS). Rudenį Kinijos plaukikas davė parodymus sporto arbitražo teisme Šveicarijoje bei valandos trukmės kalboje išdėstė, jog 2018-aisiais atsisakė pateikti kraujo mėginį dopingo kontrolieriams neįrodžius savo tapatybės.

„Kontrolieriai neparodė man jokių dokumentų įrodančių jų tapatybę. Kaip galėjau leisti jiems paimti mano kraujo mėginį?“ – sakė S. Yangas, paneigęs, jog sudaužė kraujo mėgintuvėlius plaktuku.

Dalis plaukimo pasaulio kiną jau nuteisė dar nelaukę CAS sprendimo.

Pasaulio čempionate Gvangdžu kartu su juo fotografuotis ant prizininkų pakylos atsisakė vicečempionu tapęs australas Mackas Hortonas. Kuomet kinas užėmė teisėjų dėl judėjimo starto metu nubausto D. Rapšio vietą ant nugalėtojų pjedestalo, tą patį padarė britas Duncanas Scottas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)