Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė LNK žinioms sakė, kad krūvis didelis, todėl reikia papildomų rankų.

„Savanorių niekada nebus per daug, nes krūviai milžiniški, yra įvairių darbų, kuriems atlikti reikalingos papildomos rankos. Kasdien čia dirba ne tik visuomenės sveikatos centro specialistai, bet ir savanoriai. Iš Maltos ordino, Raudonojo Kryžiaus ir Šaulių sąjungos. Tiesa, vakar naktį visuomenės sveikatos centro specialistams teko verstis su mažiau pagalbos. Vilniaus savivaldybė paskelbė, kad turimos priemonės savanorių nuo viruso neapsaugos, todėl jiems dirbti oro uoste nerekomendavo“, – sakė R. Lingienė.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis sakė, kad klausimą kėlė dėl savanorių saugumo.

„Mes pagal savo pareigas išreiškėm susirūpinimą dėl jų saugumo. Buvo informacija dieną prieš pasirodžiusi, kad ir valstybės mastu pranešta, jog galima apsikrėsti labai lengvai nuo įvairių paviršių ir panašiai“, – teigė jis.

Jau kurį laiką specialistams gelbėję savanoriai atsitraukė. Tačiau trečiadienį į oro uostą grįžo.

Raudonojo Kryžiaus generalinė sekretorė Gintarė Guzevičiūtė LNK žinioms sakė, kad sukeltas ažiotažas nebuvo pagrįstas.

„Šiandien savanoriai jaučiasi saugiai, situacija pati nuo vakar ar keliomis dienomis anksčiau nelabai ir pasikeitė; tas visas ažiotažas, kuris buvo sukeltas dėl savanorių nesaugumo, manau, nebuvo niekuo pagrįstas“, – teigė ji.

Jei situacija keistųsi ir reikėtų sutikti daugiau lėktuvų, registruoti daugiau žmonių, Raudonasis Kryžius perspėja, kad teks ieškoti papildomų savanorių. Kad pravers kiekvienas žmogus, jau sakė ir visuomenės sveikatos centro vadovė. Ši pripažįsta, jog pirmą kartą savanorius kviečia ir ne iš organizacijų. Žada kiekvieną apmokyti.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė R. Lingienė sakė, kad yra darbų, kuriuos gali padaryti kiekvienas.

„Yra darbų, kuriuos turėtų dirbti žmonės su tam tikru išsilavinimu, – visuomenės sveikatos ar medicinos, yra darbų, kuriuos gali padaryti kiekvienas norintis padėti savo kaimynui, draugui, Lietuvai žmogus“, – tikino ji.

Visuomenės sveikatos centro specialistai aiškina, kad užsikrėsti koronavirusu oro uoste galimybė labai maža, kur kas didesnė rizika čia susirgti gripu ar kitomis kvėpavimo takų ligomis. Tačiau kiekvieno darbuotojo saugumu pasirūpinta – visi savanoriai turi respiratorius, darbuotojams duodamos pirštinės.

„Tai irgi galima laikyti pertekliniu dalyku, bet dėl visa ko visi turi ant savo drabužių užsivilkti chalatus“, – apie savanorių apsaugą kalbėjo R. Lingienė.

Tačiau savivaldybė vis tiek ragina savanorius su keleiviais tiesioginio kontakto neturėti.
„Reikia ir apklausti žmones, kuriuos mes stebime, tai tam darbui atlikti irgi reikia specialistų“, – teigė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius P. Poderskis.

Nuo šiol grįžtantys iš viruso paveiktų regionų korteles su kontaktine informacija galės užpildyti ne tik oro uoste, bet ir dar skrisdami lėktuvu. Iš jo išlipę jie sutinka ne tik savanorius, bet ir įprastai čia dirbančius oro uosto darbuotojus.

Vilniaus oro uostų atstovas Henrikas Armoška-Eismontas teigė, kad skrydžius iš Šiaurės Italijos prižiūri pasiruošę darbuotojai.

„Prevencijai darbuotojai gali dėvėti respiratorius ir kitas apsaugos priemones pasirinktinai, bet jeigu kalbame apie didesnės rizikos šiuo atveju skrydžius iš Šiaurės Italijos, tai jau reikalavimas, kad būtų specialių darbuotojų, jog būtų galima apsaugoti jų pačių sveikatą, taip pat ir kitų darbuotojų, kolegų, yra privaloma dėvėti asmeninės apsaugos priemones“, – teigė jis.

Taksi vairuotojas Edvinas Kazlauskas LNK žinioms pasakojo, kad jis pasitinka keleivius iš įvairiausių pasaulio kampų.

„Iš tikrųjų po truputį prisižiūriu visokių klientų, bet šiaip nėra baisu, pas mus juk oro uostas tikrina juos, tai pasitikim“, – sakė jis.

Dezinfekuojamojo skysčio visuomenės sveikatos specialistai rekomenduoja turėti visiems vairuotojams ir juo dezinfekuoti ne tik rankas, bet ir automobilio durų rankenas iš išorės bei vidaus. Edvinas ketina tai ir padaryti.

 Bergamo oro uostas

„Juk vis tiek reikia kažkaip tą virusą valdyti, reikia klausyti, ką protingesni pataria“, – LNK žinioms sakė taksi vairuotojas.

O štai sostinės viešasis transportas kasdien bus dezinfekuojamas privalomai. Tokį nurodymą davė savivaldybė. Įprastos valymo priemonės bus pakeistos specialiomis, kurios tinka ir koronavirusui naikinti.

„Vilniaus viešojo transporto“ technikos direktorius Mindaugas Žalkauskas sakė, kad bus pasirūpinta ir autobusais, ir jų vairuotojais.

„Ryte [dezinfekuos] išvažiuojančius, paskui – antrą kartą mieste, kad kiek įmanoma būtų apsaugoti keleiviai nuo galimybės užsikrėsti. (...) Nupirkome papildomai specialių dezinfekuojamųjų servetėlių, jos bus rytoj išdalytos vairuotojams apsisaugoti jiems patiems kaip individuali apsaugos priemonė, nes vairuotojai dirba su grynaisiais pinigais, tai yra tiesioginio kontakto priemonė“, – sakė jis.

Iki šiol autobusai ir troleibusai būdavo valomi kiekvieną rytą prieš pirmą kelionę. 500 autobusų ir troleibusų kasdien valo 40 darbuotojų.